Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Εισήγηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας - Πρωτοβουλίας στο 34ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

.
Κατά την διάρκεια των χαιρετισμών των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συνεργασίας - Πρωτοβουλίας εργαζομένων ομίλου ΟΤΕ, σήκωσαν πανώ που έγραφε "ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ"

Το 34 συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ βρίσκει τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε δεινή θέση. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας και σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δημιουργείται ένα τεράστιο κύμα, που απειλεί να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, που έχει ακόμη παραμείνει. Οι απολύσεις, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η λιτότητα και το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, οι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, η αύξηση της ανεργίας, ο περιορισμός των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, η έκρηξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι στην ημερήσια διάταξη σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

Βασικοί υπεύθυνοι για αυτές τις εξελίξεις είναι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους επιλογές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υλοποίησαν πλήρως το δόγμα της δικτατορίας των αγορών, του ιδιωτικού συμφέροντος, έβαλαν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και την οικονομία πάνω από την πολιτική και την κοινωνία η οποία κοντεύει να χάσει τη μπάλα με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα του χτες και του σήμερα. Σήμερα η πραγματικότητα και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει φέρει τον βασικό εμπνευστή αυτής της πολιτικής να παραδέχεται μετά από μισό αιώνα ότι έκανε λάθος χωρίς όμως αυτό να το ενστερνίζονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αντίθετα επιχειρούν με τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές να φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την αύξηση της ανεργίας, την αύξηση των απολύσεων και των εκβιασμών, την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στα εργασιακά δικαιώματα, τη λιτότητα και τη μείωση των μισθών και έτσι σπρώχνουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο. Το δικομματικό πολιτικό σύστημα για να πετύχει τους στόχους του δε δίστασε να χρησιμοποιήσει και τη δικαστική εξουσία προκειμένου να χτυπήσει τις εργατικές κινητοποιήσεις προχωρώντας έτσι σε εκφασισμό της κοινωνικής ζωής.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας έχει κι’ αυτό τις δικές του ευθύνες. Βασικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μείωση της αξιοπιστίας, του κύρους και της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικάτων πρόβλημα το οποίο έχει τις ρίζες του στις λογικές και πρακτικές της ηγεσίας των δυνάμεων του εργοδοτικού, κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ανάλογα με το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία. Στα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν και ορισμένες άλλες αιτίες όπως η οργανωτική πολυδιάσπαση, η ανασφάλεια, η επισφάλεια, η ανεργία, ο ατομικισμός και οι αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων εργαζομένων που οδηγούν στην αποστασιοποίηση εργαζομένων. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα παρά τις προσωρινές αγωνιστικές του εξάρσεις συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση και στην ανυποληψία.

Στο χώρο το δικό μας η τελευταία χρονιά σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από το τέλος της σκυταλοδρομίας που ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια με την πλήρη παράδοση του οργανισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τη ρύθμιση αυτή ολοκληρώθηκε και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο ένα πολιτικό, εθνικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας, της Ελληνικής οικονομίας και των εργαζόμενων. Εκτός από τα παραπάνω με την τελευταία απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος δικαιωνόμαστε δυστυχώς στις εκτιμήσεις μας ότι όσα έχουν αναφερθεί και υπάρχουν στη σύμβαση σχετικά με δικαιώματα βέτο του Ελληνικού δημοσίου είναι παραμύθια. Παράλληλα τη χρονιά που πέρασε υλοποιήθηκε πλήρως και η λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση βασικά συστατικά της οποίας ήταν η συρρίκνωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η ενσωμάτωση του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ – ΟΤΕ στο ΙΚΑ και η υποχρεωτική ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΤΑΠ – ΟΤΕ και των δύο κλάδων του Ταμείου Αρωγής στο ΤΑΥΤΕΚΩ πολιτικές των οποίων οι αρνητικές συνέπειες ήδη έχουν φανεί. Τέλος τη χρονιά που πέρασε είχαμε την περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας με το κλείσιμο πάνω από 100 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με την πραγματοποίηση δεκάδων αν όχι και παραπάνω απολύσεων στην COSMOTE, με τη ρύθμιση της περασμένης εβδομάδας για την ένταξη στην εθελούσια των 700 συναδέλφων που έχουν το στρατό μέσα, η οποία με τη σειρά της φορτώνει και αυτή με νέα βάρη τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος με τη διοίκηση του ΟΤΕ να απεργάζεται νέα εθελούσια και νέα σενάρια απολύσεων.

Για τι εξελίξεις αυτές βασικοί υπεύθυνοι είναι και πάλι οι ίδιες δυνάμεις του δικομματισμού οι οποίες και στο δικό μας χώρο λειτούργησαν με τις ίδιες νεοφιλελεύθερες λογικές της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του παγώματος των μισθών και των συντάξεων.

Ο χώρος μας δεν γλύτωσε κι’ αυτός από τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος που αναφέραμε παραπάνω. Εδώ βέβαια έχουμε και το επιπρόσθετο πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας που έχει επιφέρει η υπογραφή της σύμβασης της εθελούσιας με την οποία η ομοσπονδία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο διαχωρισμό των εργασιακών δικαιωμάτων νέων και παλαιών συναδέλφων. Μπορεί ο χρόνος να απαλύνει τις πληγές όμως απ’ ότι φαίνεται τόσο οι νέοι συνάδελφοι που έχουν μπει στον ΟΤΕ όσο και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας δεν έχουν ακόμη ξεχάσει την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της ομοσπονδίας μας. Παράλληλα και για σοβαρά ζητήματα είχαμε απουσία ή ετεροχρονισμένη στην καλύτερη περίπτωση αντίδραση της ομοσπονδίας με συνευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όπως στην περίπτωση του κλεισίματος των καταστημάτων όπου η ηγεσία της ομοσπονδίας αποφάσισε να κινητοποιηθεί όταν αυτά έκλειναν και όπως η ολιγωρία και αδράνεια που επέδειξε στο αξιολόγιο για το οποίο ακόμη δεν έχει αξιώσει την απόσυρσή του. Φέτος συνεχίστηκαν μια σειρά από προβλήματα λειτουργίας της εκτελεστικής επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία έχουν ξαναειπωθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και αυτά ακόμη τα κείμενα του συνεδρίου γράφτηκαν μόλις χτες. Τέλος συνεχίστηκε η ρουσφετολογική πρακτική σε διάφορα θέματα καθώς και η απαράδεκτη τακτική και πρακτική της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στις όποιες επαφές ή διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ να πηγαίνουν μόνοι τους χωρίς τη δική μας παρουσία μας πράγμα το οποίο είναι έλλειμμα δημοκρατίας και μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω.

Εκτός από την καταγραφή του τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και την καταγραφή των ευθυνών που αναλογούν όπου αναλογούν θα πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε τόσο σε ότι αφορά το χώρο μας να βγάλουμε την ομοσπονδία από το τέλμα της ανυποληψίας και της αναξιοπιστίας που έχει οδηγηθεί, να ανακτήσουμε το χαμένο της κύρος και τη διαπραγματευτική της δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των ζητημάτων που μας απασχολούν και στο βαθμό που μας αναλογεί να βοηθήσουμε και το ευρύτερο εργατικό κίνημα της χώρας μας

Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν οι καθαρές και ξάστερες θέσεις για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της χώρας μας. Έτσι και σε ότι αφορά το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας μας για την επόμενη χρονιά εμείς θεωρούμε ότι πριν να μιλήσουμε για τα δικά μας στο επίκεντρο της δράσης μας πρέπει να είναι όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας :

Με βάση αυτό απαιτείται ένας ευρύτερος συντονισμός με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα ώστε:

  • Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους.
  • Να σταματήσουν οι απολύσεις.
  • Να αντιμετωπιστεί ο εκβιασμός που υφίστανται οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης και η μετατροπή των συμβάσεών τους από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία την οποία αν δεν δεχθούν απολύονται.
  • Να ανακληθούν όλες οι εκβιαστικές συμφωνίες.
  • Nα καταργηθεί η επισφαλής εργασία.
  • Nα εφαρμοστεί το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών και οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ευελιξίες και ελαστικότητες
  • Να σταματήσει η πολιτική λιτότητας, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.
  • Nα ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση μισθού. Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις.
  • Nα ισχυροποιηθεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και το Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Nα ενισχυθεί ο ρόλος του δημόσιου τομέα.
  • Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως η Παιδεία και η Υγεία.
  • Να προωθηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες και να σταματήσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια.
  • Να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μεταναστών.

Σε ότι αφορά το χώρο των τηλεπικοινωνιών θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις πληροφορικής για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την αποτροπή των απολύσεων και της περαιτέρω συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά το δικό μας χώρο εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε έναν ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Πέραν αυτού τα ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία της δράσης μας είναι:

· Η απόκρουση των σχεδίων της διοίκησης για κλείσιμο και άλλων εμπορικών καταστημάτων, για εκχώρηση υπηρεσιακού έργου σε ιδιώτες, για νέα μείωση του προσωπικού και για νέες απολύσεις.

· Η προς τα πάνω εξίσωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλαιών εργαζόμενων.

· Η αξίωση για απόδοση στο ΙΚΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ όλων όσων τους οφείλονται από τις τραγικές πολιτικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων.

· Η κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων Σιούφα, Ρέπα και Πετραλιά για το ασφαλιστικό και η των επιπρόσθετων προβλημάτων που έφερε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 3655.

· Η ένταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών όλων των συναδέλφων που εργάζονται σε ανθυγιεινό έργο.

· Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, ανάγκες και απαιτήσεις.

· Η αντιμετώπιση της ολοένα και περισσότερο εντεινόμενης εντατικοποίησης της εργασίας στον όμιλο – η οποία έχει οδηγήσει μέχρι και σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα – και η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

· Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία η οποία σήμερα καταστρατηγείται και η κατάργηση των μονομελών συνεργείων.

· Η κάθετη αντίδραση στην προσπάθεια εφαρμογής του αξιολογίου μέσω του οποίου η διοίκηση θέλει να επιβάλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας, ωράρια λάστιχο και πειθήνιους υποταγμένους υπαλλήλους που θα αλληλοσπαράσσονται φοβούμενοι την απόλυση και θα αλληλοεξοντώνονται για ένα πριμ.

· Η κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των εκτάκτων και της ομηρίας τους και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλο το έργο του οργανισμού.

· Η ενασχόληση, επιτέλους, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα call centers του ΟΤΕ.

Πέραν αυτών συνάδελφοι νομίζουμε ότι η ομοσπονδία πρέπει επιτέλους να μιλήσει και για το σκάνδαλο της Siemens. Για μας δεν φταίνε μόνο 30 – 40 επιτήδειοι που το αξιοποίησαν για να πλουτίσουν. Τα ίδια τα στελέχη της siemens έχουν καταθέσει σε ανακριτές εδώ και τρία χρόνια ότι «λάδωναν» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στελέχη τους για να παίρνουν δουλειές στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Τσουκάτος έχει δηλώσει ότι πήρε χρήματα που πήγαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το σκάνδαλο έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έστησαν ένα σύστημα βρώμικων χρηματοδοτήσεών τους, όπως και ορισμένων υπουργών και στελεχών των κυβερνήσεών τους, από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι θα πρέπει να πούμε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες που κλείστηκαν τότε έγιναν κυριολεκτικά νύχτα και παραμονές της πρωτοχρονιάς του 1998 για να προλάβουν τις προθεσμίες και βέβαια έχει τη συνευθύνη της και η ομοσπονδία η οποία τότε όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά με πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και με προεδρία Μανιάτη έδωσε τη συναίνεσή της. Ακόμη πρέπει να θυμίσουμε ότι ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας για να στηρίξει τη σύμβαση μοίρασε στους δημοσιογράφους έγγραφα με επιχειρήματα, τα οποία του στάλθηκαν από fax των εταιρειών SIEMENS και INTRACOM. Μπορεί η φυσική ηγεσία των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ από τότε μέχρι σήμερα να έχει αλλάξει. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την ευθύνη που βαραίνει και τις δύο αυτές παρατάξεις η οποία κάποτε θα πρέπει να αναληφθεί.

Σε ότι αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για ένα σωματείο στον ΟΤΕ και για μια ομοσπονδία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Κλείνοντας θέλουμε να επαναλάβουμε και να τονίσουμε σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας για:
  • Την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης στη Ντόιτσε τέλεκομ
  • Την επαναφορά του ΟΤΕ στο δημόσιο
  • Την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των νέων
  • Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων και
  • Τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθολογικών δικαιωμάτων

είναι μονόδρομος.

 

blogger templates | Make Money Online