Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 21/1/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/1/2010 το μεσημέρι συνάντηση της ομοσπονδίας με τον Υπουργό εργασίας κ. Λοβέρδο. Το θέμα της συνάντησης είχε να κάνει με το ότι ο Υπουργός εργασίας δεν έχει υπογράψει ακόμη την κοινή υπουργική απόφαση που απαιτείται για να βγουν οι αποφάσεις συνταξιοδότησης των 600 συναδέλφων της περυσινής εθελούσιας. Από πλευράς Υπουργού αναφέρθηκε ότι οι συνάδελφοι δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι το επόμενο διάστημα - κάποια στιγμή το οριοθέτησε και στην επομένη εβδομάδα - θα υπογράψει την απόφαση. Παράλληλα έθεσε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το ΙΚΑ. Η τοποθέτησή του ήταν περίπου αυτή που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ δηλαδή ότι προτίθεται να διεκδικήσει ότι μπορεί για το ΙΚΑ, ότι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν τα έξοδα και ότι υπάρχει θέμα με το κόστος της ένταξης του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ΟΛΠ και στο θέμα του κόστους που ανέλαβε το ΙΚΑ λόγω της Ολυμπιακής. Τα θέματα που έθιξε είναι υπαρκτά όμως δεν έχουν σχέση με το θέμα των 600. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την αντίθεση του στο ζήτημα των κινήτρων αποχώρησης.
Για το θέμα της εθελούσιας υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπολόγισε σωστά το κόστος που ανέλαβαν τα ταμεία, ότι το 2005 δεν συνυπολόγισαν 10 κριτήρια για τον υπολογισμό του κόστους, ότι δεν έγινε αναλογιστική μελέτη και ότι προτίθεται τις διαφορές τις οποίες υποστηρίζει ότι υπάρχουν να τις διεκδικήσει από τον ΟΤΕ ακόμη και με αγωγή. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις να γίνει πιο συγκεκριμένος δεν απάντησε και είπε ότι όταν γίνει η συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ την οποία έχει ζητήσει θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Από δικής μας πλευράς ζητήθηκε στην όποια διεκδίκηση από τον ΟΤΕ να μη χρησιμοποιούνται οι 600 συνάδελφοι σαν μοχλός πίεσης, να ξεμπλοκάρει το θέμα τους και στις όποιες διεκδικήσεις για το ταμείο θα μας βρει αλληλέγγυους. Είπαμε επίσης ότι σε ότι αφορά το κόστος της ένταξης του ΤΑΠ - ΟΤΕ και των άλλων ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ τόσο ο νόμος Ρέππα (3029/2002) όσο και ο νόμος Πετραλιά (3655/2008) ανέφεραν ότι το κόστος των ενοποιήσεων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέσαμε επίσης ένα θέμα σχετικό με το κόστος της εθελούσιας το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί από κανένα. Το θέμα του κλάδου ασθένειας του ΤΑΥΤΕΚΩ ο οποίος για όλα τα πλασματικά χρόνια που δόθηκαν έχασε όλες τις εργοδοτικές εισφορές. Μπορεί οι εισφορές των συνταξιούχων προς τον κλάδο υγείας να είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές των εν ενεργεία, όμως η αύξηση αυτή δεν αναπληρώνει το 5,1 % που είναι η εργοδοτική εισφορά προς τον κλάδο υγείας και η οποία στο νόμο της εθελούσιας δεν αναφέρθηκε καθόλου. Το άλλο ζήτημα που τέθηκε στον υπουργό ήταν το αίτημα για στήριξη της ομοσπονδίας απέναντι στις απαιτήσεις της διοίκησης πάνω στα θέματα που αυτή έχει θέσει με το εξώδικο. Δηλαδή το θέμα της αλλαγής του ΕΚΠ στα θέματα των απολύσεων, των αδειών, των αποδοχών και των όρων συλλογικών συμβάσεων. Το διά ταύτα της συνάντησης ήταν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει την απόφαση για τη συνταξιοδότηση των 600, ότι θα συναντήσει τη διοίκηση του ΟΤΕ στην οποία θα θέσει το θέμα των απαιτήσεων του Υπουργείου τις οποίες θα δώσει και στη δημοσιότητα και άφησε να εννοηθεί ότι είναι αντίθετος με τις θέσεις της διοίκησης για τα θέματα που αυτή έθεσε με το εξώδικο.
Η εκτίμησή μας είναι ότι όλη αυτή η φασαρία την οποία κάνει ο Υπουργός εργασίας με τις δηλώσεις του όχι μόνο για το θέμα των 600 αλλά για όλα τα θέματα που έθιξε τόσο σε μας όσο και στα ΜΜΕ την τελευταία περίοδο γίνεται προκειμένου κάποια στιγμή που τα προβλήματα θα ενταθούν το Υπουργείο να πει εμείς τα είπαμε έγκαιρα και όλοι εσείς οι άλλοι δεν μας ακούσατε, δεν μας στηρίξατε και δεν πήρατε τα μέτρα που απαιτούνται. Βέβαια αποκρύπτεται το γεγονός ότι για τις εξελίξεις αυτές υπάρχουν σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Αυτές από τη μια μας διαβεβαίωναν ότι ο δικός τους νόμος (νόμοι, Σιούφα, Ρέπα και Πετραλιά) θα λύσει το ασφαλιστικό και από την άλλη διαχειρίστηκαν το ασφαλιστικό με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβλήματά του να ενταθούν. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως οικονομικό πρόβλημα και όχι ως κοινωνική αναγκαιότητα. Ο σημερινός Υπουργός εργασίας χρησιμοποιεί στις τοποθετήσεις του τα προβλήματα που έχουν φέρει στο ασφαλιστικό οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και χρειάζονται πλέον δομικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι άλλες από τη μετάβαση από το σημερινό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στο σύστημα των τριών πυλώνων.

 

blogger templates | Make Money Online