Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 5/2/2010

Συνεδρίασε χθες 4/2/2010 η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Η συνεδρίαση αυτή είχε προγραμματιστεί προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στη διοίκηση του ΟΤΕ και στα απαράδεκτα θέματα που βάζει για διαπραγμάτευση. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που άφησαν άφωνους ακόμη και τους πιο ακραίους υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης.
Στην εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αναφέρθηκε μόνο στα θέματα που έχει βάλει η διοίκηση και πρότεινε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με αυτά. Όλες οι άλλες δυνάμεις που λειτουργούν στην εκτελεστική επιτροπή με τη δική της απόχρωση η κάθε μία τοποθετήθηκε ότι δεν μπορεί να ασχολούμαστε μόνο με το τι μας είπε η διοίκηση αλλά και με τα γενικότερα.
Από τη δική μας πλευρά η τοποθέτηση ήταν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο τον τόνο τον δίνει η κυβέρνηση. Εδώ και μήνες υπάρχει μια τρομοϋστερία για τα "μέτρα" που "πρέπει" να ληφθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της χρησιμοποίησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως πρόσχημα - λέμε εμείς - ώστε ο νεοφιλελευθερισμός τώρα που βρίσκεται σε κρίση να μας πάρει ότι δεν μπόρεσε να μας πάρει όταν ήταν στην ακμή του. Έτσι πρόσφατα είχαμε και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
α) θα παγώσουν οι μισθοί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παίρνοντας τη μπάλα ο ΣΕΒ είπε κι' αυτός μην περιμένετε αυξήσεις. Για να μην έχουμε αυταπάτες παίρνοντας τη μπάλα και η διοίκηση του ΟΤΕ θα παίξει στο ίδιο μοτίβο
β) θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γιατί αυξήθηκε το προσδόκιμο όριο ζωής. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση αναιρεί τις ίδιες τις δικές της θέσεις τόσο τις προεκλογικές αλλά ακόμη και τις μετεκλογικές. Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι τα όρια ηλικίας δεν θα αυξηθούν. Αυτό σήμερα το αλλάζει. Μετά τις εκλογές ο αρμόδιος Υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος πολλές φορές επανέλαβε ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα πειραχτούν και σήμερα "αδειάζεται". Ο ίδιος, επίσης, έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξει ένας νέος πόρος - φόρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου τον "άδειασε" και σ' αυτό.
γ) θα υπάρξει νέα φοροεπιδρομή και μάλιστα μίλησαν ακόμη και για αύξηση του φόρου στα καύσιμα πράγμα το οποίο θα επηρεάσει εκτός από τη θέρμανση και το αυτοκίνητο τις τιμές σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό κινούμενη η διοίκηση του ΟΤΕ καταθέτει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για αλλαγή του άρθρου του κανονισμού για τις απολύσεις, για μείωση των αδειών ασθένειας, για μείωση επιδομάτων, για μείωση του μισάωρου της υπερωρίας των οδηγών, για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών κ.α.
Το γενικότερο πλαίσιο και οι πιέσεις που δέχεται σήμερα η χώρα είναι αυτά που καθορίζουν το γήπεδο στο οποίο καλούμαστε να παίξουμε. Έτσι η χώρα σήμερα αποτελεί το πείραμα σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να φανεί το αν μπορούν να περάσουν ή όχι αυτές οι πολιτικές. Για μας το στοίχημα είναι το αν θα μπορέσουμε να δείξουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη το δρόμο της αντίστασης και της ακύρωσης αυτών των επιλογών. Με βάση αυτό και με βάση το ότι η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση για τις 10/2/2010 και προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα γενικής απεργίας και γενικού απεργιακού ξεσηκωμού προτείναμε στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ να πάρει την απόφαση και να προτείνει στη ΓΣΕΕ την εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης για τις 10/2/2010. Η πρόταση αυτή δεν μπήκε τελικά καθόλου σε ψηφοφορία με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και του προέδρου της ομοσπονδίας ο οποίος επικαλούμενος αστήρικτες αιτιάσεις δεν την έθεσε σε ψηφοφορία γιατί διέβλεπε ότι θα περνούσε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατά τη γνώμη μας έχει σοβαρές ευθύνες για το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε σαν να μην τρέχει τίποτε και ουσιαστικά διευκόλυνε τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία στις αντεργατικές τους επιλογές. Μετά από την συνεδρίαση εκδόθηκε Δελτίο Τύπου το οποίο πέρα από τις παραπάνω κριτικές προσεγγίσεις έχει τη σημασία του. Το Δελτίο λέει ότι συγκαλείται τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προκειμένου να εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές όσο και ενάντια στις επιλογές της διοίκησης του ΟΤΕ . Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση η άποψη την οποία κατέθεσα είναι ότι μέσα στις συνθήκες αυτές πέρα από το ΟΧΙ στις απαράδεκτες απαιτήσεις θα πρέπει να προβάλλουμε τα μεγάλα και κυρίαρχα ζητήματα που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Θεωρούμε όλα τα ζητήματα που έχουν μπει στο διεκδικητικό πλαίσιο δίκαια όμως σήμερα πρέπει να υπάρξει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση στα μεγάλα. Και αυτά είναι η άρση των ανισοτήτων σε βάρος των νέων, για τις οποίες και κάποιοι έχουν τις ευθύνες τους, το κλείσιμο των δουλεμπορικών εταιρειών OTEPLUS και HELLASCOM, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μία εργασιακή σχέση και ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο και οι γενικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό.
Ταυτόχρονα σήμερα η ΓΣΕΕ αποφάσισε, κάπως καθυστερημένα, αλλά όπως λέει και ο Λαός κάλλιο αργά παρά ποτέ, την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για τις 24/2/2010. Θεωρούμε ότι τόσο η απεργία στις 24/2/2010 όσο και οι όποιες άλλες ενδεχομένως απεργιακές κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας αποφασιστούν πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά. Ας θυμηθούμε την απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό του 2001 η οποία έστειλε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Αυτά που εξαγγέλλονται σήμερα είναι χειρότερα από τότε. Μια μαζική συμμετοχή όπως τότε μπορεί να τα ακυρώσει.

 

blogger templates | Make Money Online