Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ενημερωτικό σημείωμα 15 Μάρτη 2010

Πραγματοποιήθηκε χθες 15/3/2010 μία ακόμη συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ με θέμα συζήτησης τη συλλογική σύμβαση του 2010. Για μια ακόμη φορά η διοίκηση επανέλαβε τις θέσεις της για μηδενικές αυξήσεις, για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών με εφαρμογή μέχρι το 9ωρο της υπερεργασίας, για τη μείωση των αδειών ασθένειας, για την κατάργηση της υπερωρίας των οδηγών, για μείωση των επιδομάτων. Επίσης αναφέρθηκε στο ότι δέχεται κατ’ αρχήν τη συζήτηση για αρχές που θα διέπουν το αξιολόγιο, ότι συμφωνεί στο να προχωρήσει το επαγγελματικό ταμείο και επανέφερε το θέμα της αλλαγής του ισχύοντος πειθαρχικού ελέγχου, Τέλος είπε ότι σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τα εξαιρέσιμα. Από πλευράς ομοσπονδίας απαντήθηκε ότι δεν μπορεί να μιλάει η διοίκηση για μηδενικές αυξήσεις και ότι θα έπρεπε να υπάρξει τουλάχιστον η κάλυψη του πληθωρισμού και η συμμετοχή και του εργατικού δυναμικού στα κέρδη της επιχείρησης με τη χορήγηση αυξήσεων. Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν δεχόμαστε την με οποιοδήποτε τρόπο μείωση των αποδοχών. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η μετατροπή της υπερωρίας των οδηγών σε επίδομα και η αντιμετώπιση του θέματος των επιδομάτων στη βάση του πορίσματος της επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα. Το ίδιο και σε ότι αφορά το θέμα του πειθαρχικού ελέγχου. Επίσης αναφέρθηκαν και μια σειρά από ζητήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο για τα οποία η διοίκηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας το ότι η διαπραγμάτευση είναι ενιαία για όλα τα θέματα και επιμένοντας στα θέματα που έχει θέσει. Επίσης αναφέρθηκε άλλη μια φορά ότι στόχος είναι η συγκράτηση για το 2010 του κόστους του μισθολογίου και για τα επόμενα χρόνια η μείωση του προσωπικού. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Μεγάλη βδομάδα.
Δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε ότι η στάση αυτή της διοίκησης του ΟΤΕ δεν είναι άσχετη με το τι συμβαίνει γύρω μας και με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Έχουμε ξαναπεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν και όλους αυτούς που δεν τους πιάνουν άμεσα.
Η κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα την Πέμπτη 11/3/2010 ήταν μεγάλη. Παρά τα όποια προβλήματα που υπήρξαν η συμμετοχή των εργαζόμενων στα συλλαλητήρια ήταν μαζική. Ταυτόχρονα είχαμε για άλλη μια φορά επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες για άλλη μια φορά επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Παρά τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις η συνέχεια από την ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ήταν αυτή που απαιτούν οι συνθήκες και τα προβλήματα. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αντί να κλιμακώσει με κάποιο τρόπο της κινητοποιήσεις παραπέμπει όλες τις εξελίξεις για μετά το συνέδριο της συνομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας στη Χαλκιδική. Αν περιμένουμε τώρα να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά να γίνει η συγκρότηση σε σώμα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε έχουμε περάσει και το Πάσχα και από την άλλη τα προβλήματα, η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες δεν έχουν σκοπό να μας περιμένουν. Ήδη για σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν στο Eurogroup και στο Ecofin τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το πρόγραμμα σταθερότητας. Εδώ δηλαδή έχουμε την κυβέρνηση να κόβει μισθούς, να κόβει δώρα, να κόβει επιδόματα, να μειώνει τις συντάξεις και ν αυξάνει τη φορολογία και θα έρθει το Eurogroup και το Ecofin να τα εγκρίνουν ή να μας πουν ότι δεν φτάνουν και θα πρέπει να δώσετε και τίποτε παραπάνω. Αντίθετα από την απραξία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπάρχει η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και η απόφαση πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την ώρα που θα συνεδριάζει το Ecofin. Το συλλαλητήριο είναι σήμερα Τρίτη 6 μμ στα προπύλαια. Εμείς προτιμούμε τη δράση αντί της αδράνειας και επί της ουσίας της παθητικής αποδοχής. Στη βάση αυτή καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το συλλαλητήριο.
Έχουμε ξαναγράψει ότι στο νόμο που ψηφίστηκε υπάρχει και άρθρο το οποίο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς το πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ και στο πρώην ταμείο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Αν υλοποιηθεί η ρύθμιση αυτή θα έχουμε κάθε χρόνο μείωση των συντάξεων. Με βάση αυτά γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού της δράσης των τριών ομοσπονδιών ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, των αντίστοιχων συνταξιουχικών οργανώσεων και των συλλόγων των εργαζομένων στο πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ οι οποίοι είναι και αυτοί ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ – ΟΤΕ. Στα πλαίσια του συντονισμού αυτού έχει εκδοθεί το κοινό δελτίο τύπου που επισυνάπτουμε και έχει προγραμματιστεί για σήμερα κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με το θέμα αυτό στα γραφεία της ομοσπονδίας στις 12 το μεσημέρι.

 

blogger templates | Make Money Online