Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 28 Μάρτη 2010

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/3 το Δ.Σ της ομοσπονδίας. Τα θέματα συζήτησης ήταν τα κυβερνητικά μέτρα (μείωση μισθών, φορολογικό, ασφαλιστικό ΤΑΠ – ΟΤΕ, πορεία ΣΣΕ 2010) και η εξαγγελία του τακτικού συνεδρίου της ομοσπονδίας για το 2010.

Κατά την άποψή μας η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ήταν όχι απλώς κατώτερη των περιστάσεων αλλά και κάτι χειρότερο. Η ΓΣΕΕ από τη μια άργησε να αντιδράσει και από την άλλη μετά το συνέδριό της και ενώ η επίθεση συνεχίζεται και ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί για πρώτη φορά ακόμη και τις μέρες του ΠΑΣΧΑ συμπεριφέρεται σα να μην τρέχει τίποτε. Κατά τη γνώμη μας η συμπεριφορά της κεντρικής ΠΑΣΚΕ απέναντι στα μέτρα και στη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει είναι τέτοια ώστε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την χειρότερη ΠΑΣΚΕ όλων των εποχών. Ανάλογη είναι και η γνώμη μας για την ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ στην εισήγησή του ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ε τι να κάνουμε κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα ούτε ο Πρωθυπουργός αλλά ήταν αναγκαία, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση (αν είναι δυνατόν), ότι για το μεγάλο ασφαλιστικό περιμένουμε να δούμε τι θα κατατεθεί, ότι για το ΤΑΠ – ΟΤΕ στην τελευταία συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κουτρουμάνη τους είπαν ότι ακόμη και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις αλλά προτίθενται να εξετάσουν το να μην ισχύσει η σταθεροποίηση της χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια (δεν είπαν ότι δεν θα ισχύσει αλλά θα το εξετάσουν όχι τώρα αλλά κάποτε). Μας είπε τέλος ότι μπορεί να πάρθηκαν σκληρά μέτρα αλλά έχουμε εν τέλει ένα θετικό αποτέλεσμα αναφερόμενος στην απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής «υποστήριξης» από χώρες της ΕΕ με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Για μας η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα και για τις νέες πιέσεις για νέα μέτρα είτε για τη χώρα μας είτε για την οποιαδήποτε χώρα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει αυτή τη «βοήθεια», Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ακούγεται ως θετική διέξοδος η προσφυγή στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ όπου έχει δώσει «βοήθεια» έχει επιβάλει τους όρους του και ζήτησε τα ίδια ή και χειρότερα μέτρα από αυτά που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

Τι συμβαίνει με το φορολογικό

1. Κατ’ αρχήν η πρεμούρα που δείχνει η κυβέρνηση είναι φοβερή. Για πρώτη φορά η Βουλή θα δουλέψει και τις μέρες του Πάσχα για να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο στις 24/3/2010 για να δηλώσει για άλλη μια φορά την υποταγή της εν όψει τη συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25/3/2010. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη Μεγάλη βδομάδα και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
2. Μειώνεται το αφορολόγητο από 12.000 σε 6.000 €. και για να έχει κάποιος το αφορολόγητο των 12.000 θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ανάλογες με το εισόδημά του. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις αποδείξεις. Όμως μέχρι σήμερα οι αποδείξεις ίσχυαν για φορολογική ελάφρυνση πέραν του αφορολόγητου ορίου. Η συλλογή του απαιτούμενου ορίου αποδείξεων είναι δύσκολη αφού εξαιρούνται οι αποδείξεις από τις δόσεις στεγαστικών δανείων, οι αποδείξεις από ενοίκια, οι αποδείξεις από φροντιστήρια των παιδιών, οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ, οι αποδείξεις από αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι αποδείξεις από μέσα μαζικής μεταφοράς, οι αποδείξεις από ασφάλιστρα, οι αποδείξεις από ιατρικές επισκέψεις. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι μας έχουν μετατρέψει όλους σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Μειώνεται η φορολογική ελάφρυνση που ίσχυε για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.
4. Η φορολογία στα καύσιμα αυξήθηκε και αγοράζουμε πλέον τη βενζίνη με 1,5 περίπου € το λίτρο.
5. Αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα και στα ποτά.
6. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
7. Από την άλλη πλευρά και ενώ ο οποιοσδήποτε από μας υπόκειται σε τεκμήριο ακόμη και για ένα μικρό αυτοκίνητο δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για την αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου Α.Ε.

Τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό έχει δύο πλευρές. Μία αυτή που έχει να κάνει με το σύνολο του ασφαλιστικού και για όλους και η άλλη που έχει να κάνει με το ιδιαίτερο θέμα για μας που έχει να κάνει με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ και κατά συνέπεια με τη μείωση ακόμη και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Σε ότι αφορά το ΤΑΠ – ΟΤΕ έχουμε ξαναπεί ότι η μείωση της χρηματοδότησης θα επιφέρει μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Κουτρουμάνη όπου εκτός των άλλων αναφέρθηκε ότι οι συντάξεις του ΤΑΠ – ΟΤΕ θα πρέπει να μειωθούν ακόμη και για επικοινωνιακούς λόγους. Πρέπει να αναφέρουμε ότι εμείς για τη συνάντηση αυτή δεν ενημερωθήκαμε προκειμένου να συμμετάσχουμε στην αντιπροσωπεία. Η επίσημη δικαιολογία ήταν όχι ξέχασαν να μας ενημερώσουν. Εμείς θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις πρακτικές και δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε όσο συμβαίνουν. Ο προβληματισμός του Υπουργείου για το αν θα ισχύει «εφεξής» δηλαδή και για όλα τα επόμενα χρόνια είναι κενός περιεχομένου. Το δελτίο τύπου που βγήκε μετά τη συνάντηση, το οποίο σε μας γνωστοποιήθηκε μετά που δόθηκε στη δημοσιότητα (είναι κι’ αυτό ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη Δημοκρατία) έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να γίνεται περικοπή συντάξεων από έναν ενιαίο Φορέα – ΙΚΑ – μόνο σε ένα μέρος των συνταξιούχων (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ) και να καλούνται να συμβάλλουν στη δημόσια εξυγίανση μόνον αυτοί και δια βίου.» Ούτε λίγο ούτε πολύ η φράση αυτή σημαίνει όχι ότι δεν θα πρέπει να μας κοπούν οι συντάξεις αλλά ότι θα πρέπει να κοπούν και των άλλων.
Σε ότι αφορά το μεγάλο ασφαλιστικό και με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις οδεύουμε προς τη μεγάλη ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος θα είναι τα εξής:

1. Η καθιέρωση μιας μικρής προνοιακού χαρακτήρα σύνταξης για όλους. Η σύνταξη αυτή θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια στα 65 χρόνια. Αυτό βέβαια που υποκρύπτεται είναι ότι αυτό υπάρχει ήδη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Σήμερα και εδώ και πολλά χρόνια ισχύει ότι όποιος γίνει 65 ετών και είναι ανασφάλιστος δικαιούται μια προνοιακού χαρακτήρα σύνταξη αν δεν έχει άλλα εισοδήματα. Αυτός θα είναι ο πρώτος πυλώνας του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
2. Με το δεύτερο πυλώνα έρχονται τα χειρότερα. Εδώ και κάτω από την κυβερνητική λογική του να βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα ως οικονομικό πρόβλημα και όχι ως κοινωνική αναγκαιότητα και διαγράφοντας όλες τις αιτίες που έχουν φέρει τα ασφαλιστικά ταμεία στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα επιχειρείται η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η δραστική μείωση των συντάξεων. Ο τρόπος που έχει επιλεγεί είναι η μείωση των ποσοστών συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης ανά έτος υπηρεσίας. Σήμερα αυτό που ισχύει είναι το 70% του συντάξιμου μισθού για τους νέους και το 80 έως 70% του συντάξιμου μισθού μεταβατικά για τους παλαιότερους. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι τέτοια ώστε κανείς να μην θέλει να βγει στη σύνταξη ακόμη και αν έχει υπερβεί τα 35 χρόνια δουλειάς ή ακόμη και αν έχει φτάσει σε ηλικία 65 ετών. Και αυτό γιατί η σύνταξη θα είναι μικρή. Για να πάρεις μεγαλύτερη σύνταξη ή θα πρέπει να έχεις καμιά σαρανταριά χρόνια συντάξιμα ή να παραμένεις στη δουλειά ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
3. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι η προσφυγή πολλών συναδέλφων μας στην ιδιωτική ασφάλιση. Δεν θα είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι βλέποντας τη μείωση των συντάξεων θα προστρέξουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και θα δώσουν ακόμη και από το υστέρημά τους προκειμένου «κάποτε» να απολαύσουν μια ικανοποιητική σύνταξη. Έχουμε δει άλλωστε ήδη σχετικές διαφημίσεις ασφαλιστικών εταιρειών.
4. Με το νέο σύστημα θα καταργηθούν τα κατώτερα όρια των συντάξεων και για να μη νομίζουμε ότι μιλάμε για φοβερά ποσά σήμερα τα κατώτερα όρια είναι κάτω από 500 €.
5. Τέλος το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη μείωση των μισθών και τη μείωση της χρηματοδότησης του ΤΑΠ – ΟΤΕ έχει και δύο δώρα για τους εργοδότες. Το ένα είναι ότι επιβραβεύει αυτούς που δεν πληρώνουν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να τους μειωθούν τα πρόστιμα και να πληρώσουν με δόσεις. Και η δυνατότητα αυτή δίνεται όχι για μία αλλά για τέσσερεις φορές. Το δεύτερο είναι η κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσλαμβανόμενων μέχρι και τέσσερα χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Λοβέρδος που μας είπε ότι δεν υπάρχει σάλιο για την περίπτωση αυτή βρήκε.

Τι συμβαίνει με τα νέα μέτρα στους μισθούς που εξ αντικειμένου επηρεάζουν και τη συλλογική σύμβαση

Με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μειώνονται οι μισθοί και τα επιδόματα δώρων και κανονικής άδειας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο στους Δήμους και στις πρώην ΔΕΚΟ. Τα μέτρα αυτά δεν πιάνουν άμεσα τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση. Επίσης είναι αντικειμενικό το ότι ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει την κατάσταση όσο και η στάση της ομοσπονδίας η οποία συμπλέει με αυτή της ΓΣΕΕ στα γενικότερα ζητήματα αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις μέχρι σήμερα συναντήσεις η διοίκηση δεν σταματάει να βάζει ζητήματα που στο επίκεντρό τους έχουν τη σταθεροποίηση ή και τη μείωση του εργατικού κόστους σήμερα και τη μείωση των θέσεων εργασίας αύριο. Έτσι από τα ζητήματα που έχει θέσει η διοίκηση φαίνεται να επιμένει στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών, στη μείωση των επιδομάτων, στη μείωση των αδειών ασθένειας και στην κατάργηση του μισάωρου υπερωρίας των οδηγών. Εμείς και εν όψει της νέας συνάντησης για τη συλλογική σύμβαση θεωρούμε ότι θα πρέπει να εμμείνουμε στο ότι δεν δεχόμαστε καμία μείωση, ότι εμμένουμε στο ζήτημα των γενικών αυξήσεων για όλο το προσωπικό και ότι εμμένουμε σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται κύρια με την εξίσωση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων με αιχμή το ένα μισθολόγιο και μία σταθερή σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο.

Λειτουργία της ομοσπονδίας

Πέρα από τις άλλες απόψεις που έχουμε διατυπώσει σε ότι αφορά τη λειτουργία της ομοσπονδίας έχουμε να πούμε ότι με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν λειτουργεί η εκτελεστική επιτροπή. Υπάρχουν θέματα τα οποία τα διαχειρίζεται η διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα και υπάρχουν θέματα τα οποία τα διαχειρίζονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας ή ενδεχομένως ο ένας από τους δύο. Η λειτουργία αυτή είναι λάθος και όσοι συμφωνούν ή την ανέχονται αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Η λειτουργία αυτή συνεχίζει σήμερα να καλύπτεται από την πλειοψηφία που έχουν οι δύο παρατάξεις στο Δ.Σ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μας αναφερθήκαμε στο ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη σχετική συζήτηση που έγινε αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επίθεση με χημικά που δέχθηκε από τα ΜΑΤ ο Μανώλης Γλέζος. Έχουμε γράψει σε παλαιότερο σχόλιό μας ότι μπορεί να νομίζουν ότι δεν χρειάζεται ή ότι δεν τους αφορά ή ακόμη χειρότερα ότι ίσως και να πίστευαν ότι του χρειαζότανε. Σήμερα αναφερθήκαμε και στην τοποθέτηση Πάγκαλου για το θέμα ο οποίος είπε ότι κάνει κακές παρέες και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγόρησε γιατί βρισκόταν εκεί. Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για άλλη μια φορά προτίμησαν να σιωπήσουν,

Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι ο γενικός ξεσηκωμός προκειμένου να σταματήσει η λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια θα είναι πολύ χειρότερη αν δεν βγούμε όλοι στους δρόμους.

 

blogger templates | Make Money Online