Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 8 Μαρτίου 2010

Την περασμένη Παρασκευή 5/3/2010 η κυβέρνηση με διαδικασίες express ψήφισε το νόμο με τον οποίο επιχειρείται η μεγαλύτερη και αντιλαϊκότερη επιδρομή που έχει γίνει από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς, τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα κανονικής άδειας σε όλο το δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Αυξάνει το ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης και επίσης αυξάνει εκ νέου το φόρο σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Η μείωση των αποδοχών παρά το ότι δεν πιάνει τον ιδιωτικό τομέα είναι σίγουρο ότι σε μικρό διάστημα θα συμπαρασύρει τη συμπεριφορά των εργοδοτών και είναι επίσης περισσότερο από βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες με το πρόσχημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας θα εντείνουν τις πιέσεις τους για επέκταση είτε των ίδιων είτε άλλων ακόμη χειρότερων μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα. Για το πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ και για το πρώην ταμείο της ΔΕΗ το ασφαλιστικό άνοιξε πριν κατατεθεί το σχετικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο νόμο που ψηφίστηκε για τη μείωση των μισθών υπάρχει και άρθρο το οποίο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τα δύο ταμεία αυτά κατά 10% από ότι είχε προϋπολογιστεί στο γενικό κρατικό προϋπολογισμό του 2010. Το ποσό αυτό για το ΤΑΠ – ΟΤΕ είναι περίπου 75 εκατομμύρια € και η κρατική χρηματοδότηση για φέτος αντί για 753 εκατομμύρια € που προβλεπόταν θα γίνει 678 περίπου εκατομμύρια €. Επίσης το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι η χρηματοδότηση αυτή «κλειδώνει» και θα είναι σταθερή σε αυτό το ποσό για όλα τα επόμενα χρόνια. Ο νόμος τέλος δίνει εντολή στη διοίκηση του ταμείου να αποφασίσει ποιες παροχές θα κόψει ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και αν το ταμείο δεν το κάνει αυτό θα γίνει με Υπουργική απόφαση. Τι σημαίνει αυτή η ρύθμιση. Σημαίνει ότι κατ’ αρχήν για φέτος θα μειωθούν οι συντάξεις είτε όλων των συνταξιούχων κατά ένα ποσοστό είτε από ένα ύψος και πάνω. Σημαίνει επίσης ότι το «κλείδωμα» της χρηματοδότησης στα φετινά ποσά σε συνδυασμό με ότι οι συνταξιούχοι συνεχώς θα αυξάνονται και οι εν ενεργεία θα μειώνονται (περισσότερες συντάξεις και λιγότερες εισφορές και κατά συνέπεια τα ελλείμματα κάθε χρόνο θα αυξάνονται) το ταμείο για να ανταποκριθεί θα μειώνει κάθε χρόνο περαιτέρω τις συντάξεις. Με βάση αυτά οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έχουν ένα λόγο παραπάνω από όλους τους άλλους να συμμετάσχουν στην απεργία της 11/3/2010. Εκτός απ’ αυτά αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο όπως και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ας μην έχουμε αυταπάτες για το τι θα εμπεριέχουν.

Συνάδελφοι, η επιδρομή που ξεκίνησε ενάντια στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα θα σταματήσει μόνο αν εμείς υψώσουμε ανάστημα απέναντι σε όλους. Στις Βρυξέλλες, στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στις αγορές στους πάντες. Για άλλη μια φορά θα πούμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται μαζικοί και ενωτικοί αγώνες ώστε να σταματήσουμε τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Οι μέρες που ζούμε, τα μέτρα που παίρνονται και οι κινητοποιήσεις που γίνονται ή που δεν γίνονται ή που υπονομεύονται θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των παιδιών μας και ίσως όχι μόνο.
Θέλουμε να σταθούμε και σε δύο ζητήματα που συνέβησαν την Παρασκευή 5/3 στη μεγάλη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Το πρώτο αφορά την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η ενέργεια αυτή ήταν απαράδεκτη, καταδικαστέα και προβοκατόρικη. Η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Το δεύτερο αφορά την αστυνομική βία θύμα της οποίας αυτή τη φορά υπήρξε και ένα από τα σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης ο 89χρονος σήμερα Μανώλης Γλέζος. Η επίθεση που δέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με τον ψεκασμό του εξ επαφής με χημικά η οποία έκανε το γύρο του κόσμου από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αποτελεί θέμα καταδίκης για την ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ και τη ΔΑΚΕ ΟΤΕ. Παρά την επιμονή μας η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να γράψουν στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε χθες 8/3/2010 και μία φράση με την οποία να καταδικάζουν την επίθεση που δέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Ίσως νομίζουν ότι δεν τους αφορά. Ίσως ότι δεν χρειάζεται. Ίσως ακόμη χειρότερα ότι μπορεί και να του χρειαζότανε. Εμείς πολύ απλά τους λέμε ότι με αυτές τις συμπεριφορές εκτίθενται. Και το ότι εκτίθενται δεν μας πειράζει και τόσο πολύ. Άλλωστε ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Εκθέτουν όμως και όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ γιατί μιλάνε εξ ονόματί τους. Και αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν.

 

blogger templates | Make Money Online