Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 29-4-2010

.
.
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/4/2010 μια ακόμη συνάντηση της διοίκησης με την ομοσπονδία στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση. Στη συνάντηση αυτή επαναδιατυπώθηκαν από τη διοίκηση οι θέσεις της για μηδενικές αυξήσεις, για κατάργηση της υπερωρίας των οδηγών, για την εφαρμογή και στον ΟΤΕ της υπερεργασίας αντί της υπερωρίας (η σχετική ανάλυση του καθεστώτος της υπερεργασίας περιέχεται σε προηγούμενο ενημερωτικό σημείωμα 11/2/2010 και είναι ανηρτημένο στο BLOG της Αγωνιστικής Συνεργασίας) και τέλος στη συνάντηση αυτή μπήκε ένα ακόμη θέμα. Η διοίκηση ζήτησε να παγώσουν για δύο χρόνια και οι αναμενόμενες αυξήσεις λόγω ωρίμανσης δηλαδή να μη δοθούν το 2010 και το 2011 ούτε οι αυξήσεις που προβλέπονται από τα μισθολογικά κλιμάκια και το χρονοεπίδομα. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι η διοίκηση με τις θέσεις αυτές οδηγεί σε αδιέξοδο τη διαπραγμάτευση και αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη ρήξη. Αυτό τονίστηκε από όλη τη διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας.

Η στάση αυτή της διοίκησης λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη. Είναι η άμεση συνέχεια όλων αυτών που βιώνουμε και ακούμε καθημερινά. Αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των μισθών στο δημόσιο, η μείωση της χρηματοδότησης στο ΤΑΠ – ΟΤΕ και αφού όλα αυτά δεν μας έσωσαν έγινε και η προσφυγή στο μηχανισμό Ευρωπαϊκής ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή ένωση αξιώνουν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το 13ο και 14ο μισθό, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού, την αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μιλάνε ακόμη και για το σύνολο του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Η άμεση συνέχεια είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα στον ΟΤΕ και που αντί να θέσουμε εμείς αιτήματα μας θέτει η διοίκηση τα δικά της.

Έχουμε ξαναγράψει ότι αποτελούμε το πείραμα στην Ευρώπη για το αν και πως μπορούν να περάσουν τα μέτρα αυτά και ότι μπορούμε να μην είμαστε το θετικό γι' αυτούς πείραμα αλλά να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη το δρόμο της αντίστασης. Το δρόμο από τον οποίο περάσαμε πριν από λίγους μήνες απ’ ότι φαίνεται τον περνάνε τώρα οι εργαζόμενοι και άλλων χωρών του Νότου. Εκεί που ήμασταν εμείς πριν λίγο καιρό τώρα βρίσκεται η Πορτογαλία και έπονται η Ισπανία και η Ιταλία.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια. Σήμερα είμαστε λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά και λίγες μέρες πριν την Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 5/5/2010 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Η μαζική Λαϊκή συμμετοχή σε ενωτικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την Πρωτομαγιά και στις 5 Μάη, μπορούν να γίνουν ορόσημο για τις εξελίξεις. Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές, το κατέβασμα του Λαού στο δρόμο και η εξωτερίκευση όλης αυτής της αγανάκτησης που νοιώθει σήμερα αυτός ο Λαός είναι ικανές να διαμορφώσουν νέα δεδομένα και να δώσουν ένα άλλο μήνυμα σε όλους. Το κατέβασμα του Λαού στο δρόμο είναι αυτό που μπορεί να φρενάρει αυτή την κατάσταση και να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία. Αν δεν το κάνουμε θα μας τα πάρουν όλα.


 

blogger templates | Make Money Online