Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Εισήγηση Αγωνιστικής Συνεργασίας στο 35ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Η τοποθέτησή μας στο 35ο συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ

Τέμενη 21/5/2010

Εισηγητής Γιάννης Δούκας - μέλος ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Συναδέλισσες και συνάδελφοι
Θα ξεκινήσουμε με το θέμα της συμπεριφοράς των δυνάμεων καταστολής που παρατηρήθηκε χθες. Χθες είχαμε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές χωρίς αιτία και με μοναδικό σκοπό και στόχο το να φοβηθεί ο κόσμος και να μην κατεβαίνει στις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τέτοιες πρακτικές μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Το τελευταίο εξάμηνο ζούμε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχθεί η μισθωτή εργασία μετά τη μεταπολίτευση.
Το τελευταίο εξάμηνο έχουν συμβεί τόσα πολλά και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε καθημερινή βάση ώστε πολλές φορές τις αλλαγές που συντελούνται να μην προλαβαίνουμε να τις αφομοιώσουμε.
Και βέβαια για όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ να μας λέει ότι οι ευθύνες ανήκουν στους προηγούμενους και τα μέτρα που παίρνει είναι στάση ευθύνης απέναντι τη χώρα για να γλυτώσουμε τη χρεοκοπία τη δε Ν.Δ. να διαφωνεί φραστικά και να καταψηφίζει τη συμφωνία με την τρόικα αλλά την ίδια ώρα να επικοινωνεί με όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και να δηλώνει ότι θα σεβαστεί και θα στηρίξει τη συμφωνία.
Μέσα δηλαδή από την κρίση στην οποία μας οδήγησαν τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν να αναβιώσουν το ίδιο δικομματικό σύστημα που μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Με πιο απλά λόγια αυτά που δεν μπόρεσε ο καπιταλισμός και το δικομματικό σύστημα να μας πάρει όταν ήταν στην ακμή του επιχειρεί να μας τα πάρει τώρα που βρίσκεται σε κρίση προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναθερμανθεί και να αναβιώσει από τις στάχτες του.
Το θέμα έχει και την αστεία του πλευρά και λέμε αστεία ενώ στην ουσία της είναι τραγική αφού το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι τα μέτρα που παίρνει δεν συνάδουν με την πολιτική και την ιδεολογία του κινήματος και ταυτόχρονα τα μέτρα αυτά να στηρίζονται από την ακροδεξιά και από τον πάλαι ποτέ εφιάλτη Κώστα Μητσοτάκη και την οικογένειά του. Χέρι χέρι λοιπόν με τον Καρατζαφέρη και με το Μητσοτάκη.

Συνάδελφοι, η επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ ήταν προσχεδιασμένη από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών και όλα αυτά που ζήσαμε από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτε άλλα από ένα θέατρο. Ένα κακόγουστο επικοινωνιακό θέατρο που μοναδικό του στόχο είχε να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για την χειρότερη επίθεση όλων των εποχών ενάντια στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό το σύστημα των τριών πυλώνων είχε αναφερθεί για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Σημίτη από την επιτροπή Σπράου και υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που αναρτήθηκε για δύο μέρες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και μετά κατέβηκε και όποιος πρόλαβε να το δει το είδε. Το ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είχε αποφασιστεί από τις εκλογές δεν το λέμε μόνο εμείς. Πρόσφατα το είπε και ο Υφυπουργός οικονομικών ο κ. Σαχινίδης. Υπάρχει η μαρτυρία του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου ότι την κατάσταση του ελλείμματος την ήξεραν και οι δύο μονομάχοι και μέχρι σήμερα κανείς δεν τον έχει διαψεύσει. Τέλος υπάρχει και η διοίκηση του ΟΤΕ. Η διοίκηση του ΟΤΕ συνάδελφοι γνώριζε από πέρυσι το τι θα γίνει. Έτσι εξηγείται το ότι έτρεξε από το Δεκέμβρη να εξαγγείλει μονομερώς τα κίνητρα. Υπάρχει και η καταγγελία για μεταφορά 500 εκατομμυρίων € στο εξωτερικό από το Δεκέμβρη. Η διοίκηση το διέψευσε. Η διάψευση όμως ήταν μισή. Αφ’ ενός λέει ότι δεν έκλεισε κανένα λογαριασμό πράγμα που δε σημαίνει και τίποτε γιατί μπορεί να άφησε λογαριασμούς ανοιχτούς με λίγα χρήματα και αφ’ ετέρου ότι δεν μετέφερε χρήματα στη Γερμανία. Αυτό όμως αφήνει ανοιχτό το ότι μπορεί να τα μετέφερε αλλού. Αν αληθεύει ότι μετέφερε χρήματα στο εξωτερικό η Deutsche Telekom και η διοίκηση του ΟΤΕ, εκτίμησαν ότι θα υπάρξει ακόμη και πτώχευση, άρα και δέσμευση καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες.
Παρ’ όλ’ αυτά όμως έπρεπε να παιχτεί το θέατρο για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Ξέρετε η ιστορία που ξεκίνησε πριν τις εκλογές με το λεφτά υπάρχουνε και κατέληξε στο ΔΝΤ αφού πρώτα πέρασε από διάφορες φάσεις με πιο τραγελαφική εκείνη με το πιστόλι μας θυμίζει την ιστορία του βρασμένου βάτραχου που κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο και την οποία κάποιοι θα την έχετε διαβάσει. Το νερό στην αρχή ήτανε κρύο. Μετά ήτανε χλιαρό. Μετά ζεστάθηκε λίγο παραπάνω αλλά δεν ενοχλούσε. Μετά ζεστάθηκε κι’ άλλο αλλά ήταν ακόμη υποφερτό. Όταν όμως λίγο αργότερα έγινε καυτό ο βάτραχος κουρασμένος πια δεν μπορούσε να στηριχτεί στα πίσω πόδια για να πηδήξει και έγινε βραστός. Είναι σίγουρο ότι αν από την αρχή του ρίχνανε βραστό νερό θα πήδαγε και θα έφευγε από την κατσαρόλα.

Οι πιο αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι:
Η μείωση μισθών και συντάξεων
Η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για το δημόσιο και για τις συντάξεις και η αντικατάστασή τους με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό αυτών που έπαιρναν
Η κατάργηση του κατώτατου μισθού
Η αύξηση και της άμεσης αλλά πολύ περισσότερο της έμμεσης φορολογίας με την αύξηση στους φόρους σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΦΠΑ.
Η αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η κατάργηση της δυνατότητας των εργαζόμενων για προσφυγή στη διαιτησία
Η αύξηση του ορίου των απολύσεων
Η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης
Η μείωση της υπερωριακής αποζημίωσης και βέβαια
Η κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Πριν περάσουμε στις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα αυτά στους εργαζόμενους του ΟΤΕ θα πρέπει να πούμε ότι ο λόγος που πάρθηκαν δεν είναι αυτός που μας λένε. Ο λόγος που πάρθηκαν τα μέτρα αυτά και ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκαν είναι η πρόβα τζενεράλε για τους εργαζόμενους όλου του Ευρωπαϊκού Νότου κατ’ αρχήν και όλης της Ευρώπης στη συνέχεια. Η Ελλάδα και ο Λαός της αποτέλεσαν το πείραμα για το αν και πώς μπορούν να περάσουν τέτοια μέτρα. Ο δεύτερος λόγος που πάρθηκαν έχει να κάνει με το να διασφαλίσουν οι δανειστές τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Η τυχόν θετική κατάληξη του πειράματος θα έχει συνέχεια και σε άλλες χώρες και ήδη απ’ ότι φαίνεται απειλούνται η Πορτογαλία και η Ισπανία. Όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος το οποίο είναι μεγαλύτερο από 300 δις € δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί. Το λένε άλλωστε και αξιωματούχοι του ΔΝΤ. Τέλος το ότι οι λόγοι για τους οποίους έγιναν όλα αυτά είναι άλλοι φαίνεται μέσα και από τα δικά τους κείμενα. Το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμάει ότι τα μέτρα από μισθούς και συντάξεις θα φέρουν το 2010 μείωση των εξόδων του κράτους κατά 2,6 δις € ετησίως. Δηλαδή λιγότερο από το 1% του χρέους. Μπορεί άραγε να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά έγιναν για να εξοικονομούμε λιγότερο από το 1% του χρέους το χρόνο και ότι αυτό θα μας σώσει από τη χρεοκοπία; Ήδη οι ίδιοι οι οποίοι επιβάλλουν αυτά τα μέτρα λένε ότι στο τέλος της τριετίας που θα λήξει το πρόγραμμα το χρέος θα είναι στο 150% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δηλαδή και μετά το τέλος της τριετίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος των εκβιαστών και των τοκογλύφων και θα έχει μια ανάλογη συνέχεια με αυτή που είχε η Αργεντινή στην οποία εφαρμόστηκαν τα ίδια μέτρα.

Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ πριν αναφερθούμε στα μέτρα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ξεχάστηκαν άλλη μια φορά οι δεσμεύσεις για την επαναφορά του ΟΤΕ στο δημόσιο, για ακύρωση της συμφωνίας και ότι άλλο μας είπαν προεκλογικά. Μετεκλογικά μας είπανε ότι οι δεσμεύσεις τους ισχύουν αλλά αυτές θα πραγματοποιηθούν κάποτε. Ξέρετε σαν εκείνες τις άλλες που από το καμία μετοχή στους ιδιώτες έφτασαν στο 66% σε ιδιώτες. Και βέβαια για να μη ξεχνάμε και τις ευθύνες της Ν.Δ. θα πρέπει να αναφερθούμε στο ότι συνέχισαν αυτή την πολιτική και πούλησαν στη DT το κρίσιμο ποσοστό πάνω από το 66% και το έφτασαν στο 80. Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι μετά από παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε ότι υπάρχει παρανομία σε ότι αφορά τα ζητήματα των μικρομετόχων και τη μη κατάθεση δημόσιας προσφοράς η οποία έχει κατατεθεί και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υπάρχουν πολλοί που μας λένε ότι τα μέτρα δεν αφορούν τον ΟΤΕ. Και αναφέρονται προφανώς στο ότι δεν μας πιάνει η μείωση των δώρων και του επιδόματος άδειας. Είναι όμως μόνο αυτά;
Για να ξεκινήσουμε από τις νεότερες γενιές οι οποίες όπως πάντα πληρώνουν κάτι παραπάνω ισχύει γι’ αυτές η αύξηση του ορίου των απολύσεων. Από κει και μετά ισχύει για όλους η φορολογική επιδρομή, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση της υπερωριακής αμοιβής και το χειρότερο σε ότι αφορά αυτή την ενότητα η παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η παρέμβαση αυτή συνάδελφοι θα αποβεί μοιραία ακόμη και για την ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατάργηση του κατώτατου μισθού που υπογράφει η ΓΣΕΕ θα σημάνει την αρχή του τέλους της συνομοσπονδίας και σε συνδυασμό με την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις συμβάσεις την αρχή του τέλους για το σύνολο των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Τέλος όλο αυτό το ευρύτερο περιβάλλον έχει δώσει το δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΤΕ να αποθρασύνεται και να μιλάει όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά για πάγωμα της ωρίμανσης, για μείωση των αδειών ασθένειας, για μείωση των επιδομάτων, για μείωση της υπερωριακής αμοιβής και πρόσφατα να βάζει και το θέμα της μείωσης του προσωπικού κατά 1600 άτομα θέμα το οποίο απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν τα παπαγαλάκια που είναι έτοιμα να το διαπραγματευτούν. Σήμερα δε στο συνέδριό μας στο φάκελο που μας μοιράστηκε υπάρχει και ένα κείμενο για τα επτά project που περιέχει και θέματα τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί. Αναφέρεται λοιπόν μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός ευέλικτων μορφών εργασίας, και ο σχεδιασμός προγράμματος επιλογής είτε μερικής απασχόλησης είτε διαθεσιμότητας. Δηλαδή ή θα είσαι μερικώς απασχολούμενος ή θα κάθεσαι στο σπίτι για ένα διάστημα και δεν πληρώνεσαι και μετά θα επανέρχεσαι στον ΟΤΕ. Και το χειρότερο ακούσαμε ότι αυτά ο πρόεδρος και ο γραμματέας τα είχαν στα χέρια τους εδώ και τέσσερεις μήνες.
Υπάρχουν επίσης πολλοί που λένε ότι δεν μας πιάνει και τόσο πολύ το ασφαλιστικό ή ότι δεν πιάνει τους πριν το 83. Ως συνήθως τα μεγάλα θύματα είναι οι νέοι. Τώρα όμως θύματα είναι και όλοι οι άλλοι ανεξαιρέτως.
• Ήδη έχει ψηφιστεί ένα προ-ασφαλιστικό με το οποίο έχουν κοπεί η 13η και 14η σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους πράγμα που θα μεταφερθεί και σε όλους τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
• Ήδη έχει ψηφιστεί ένα άλλο προ-ασφαλιστικό που κόβει την κρατική επιχορήγηση κατά 10% και που θέτει ζήτημα ανάλογης μείωσης των συντάξεων.
• Το πλέον αντιδραστικό μέτρο του νέου ασφαλιστικού είναι η μετάλλαξη του σημερινού δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Το 2018 το κράτος αναλαμβάνει μόνο τις παροχές πρόνοιας και αποσύρεται από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 37 του νομοσχεδίου). Αυτό σε συνδυασμό με το άρθρο 11 που συνδέει τις αναπροσαρμογές των συντάξεων και με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα σημαίνει ότι τότε θα υπάρξει μια δραστική μείωση των συντάξεων όλων των ήδη συνταξιούχων.
• Δεν υπάρχει καμία κατηγορία σημερινών ασφαλισμένων που να μην τους πιάνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η μείωση του συντάξιμου μισθού. Όσους βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι το 2017 τους μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όσοι ασφαλίστηκαν πριν το 92 και συνταξιοδοτηθούν μετά το 2018 τους μειώνει και τα ποσοστά αναπλήρωσης και το συντάξιμο μισθό ο οποίος υπολογίζεται για τα μετά το 13 χρόνια με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου. Τους ασφαλισμένους μετά το 92 εν ολίγοις τους αλλάζει τα φώτα και τους μετά το 2013 τους παίρνει και τα να μην πούμε τι.
• Σε όλες τις συντάξεις άνω των 1400 € επιβάλλεται νέα εισφορά.
• Καταργούνται τα σημερινά κατώτερα όρια και το ΕΚΑΣ και ως κατώτερο όριο ορίζονται τα 15 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
• Το ύψος των επικουρικών συντάξεων παραπέμπεται στην εθνική αναλογιστική αρχή και σε Υπουργικές αποφάσεις.
• Το σχέδιο νόμου δεν είναι το τελικό καθώς στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα που ψηφίστηκε υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες δεν περιέχονται στο νομοσχέδιο προκειμένου να μετριαστούν σήμερα οι αντιδράσεις και να έρθουν αργότερα είτε με άλλο νομοσχέδιο, είτε με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
• Τέτοια ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι η κατάργηση της 37ετίας, η ελάχιστη ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60, η μείωση της σύνταξης για όσους δεν έχουν 40 χρόνια υπηρεσίας και η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

Συνάδελφοι λα τα παραπάνω δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό ότι θα συμβούν εδώ και μήνες. Τα ΜΜΕ εδώ και μήνες βομβάρδιζαν προκειμένου να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη. Το συνδικαλιστικό κίνημα όμως σε επίπεδο ΓΣΕΕ με ευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων περίμενε μήνες για να κινηθεί. Όπως γράψαμε σε μια ανακοίνωσή μας ενώ επρόκειτο για τυφώνα συμπεριφέρθηκε σα να ψιχαλίζει. Ανάλογη κατάσταση είχαμε και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και στη δική μας ομοσπονδία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειές μας όλα τα μεγάλα θέματα δεν μπήκαν ούτε καν για συζήτηση επί μήνες σα να μην έτρεχε τίποτε. Σε μια τοποθέτησή μας χαρακτηρίσαμε την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ τη χειρότερη όλων των εποχών. Κατ’ αναλογία είπαμε το ίδιο και σε επίπεδο ΟΜΕ – ΟΤΕ. Η άποψή μας ενισχύθηκε όταν ακούσαμε στο Δ.Σ. της 26/3/2010 ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην είμαστε ευχαριστημένοι αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες. Η φράση αυτή αφορούσε το μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε την προηγούμενη μέρα στις Βρυξέλλες και με βάση τον οποίο μας φέρανε το ΔΝΤ και τραβάμε αυτά που τραβάμε σήμερα. Αφορούσε επίσης την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που έφερνε αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ΦΠΑ αλλά και στην άμεση φορολογία. Γιατί για να μην κοροϊδευόμαστε φέτος έχουμε αφορολόγητο 6.000 € αντί για δώδεκα που είχαμε πέρυσι, πληρώνουμε περισσότερο φόρο από πέρυσι και αν καταθέσουμε καμιά δεκαριά χιλιάδες σε αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών τότε θα μας επιστρέψουν ένα μέρος του φόρου το καλοκαίρι του 2011. Και στις αποδείξεις αυτές δεν μετράνε τα ενοίκια, τα δάνεια για σπίτι, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και διάφορα άλλα που καθιστούν τη συλλογή δύσκολη.
Πέρα από τα παραπάνω στην ομοσπονδία θα πρέπει να αναφερθούμε και στην καθημερινή λειτουργία. Έχουμε πει επανειλημμένα και θα το επαναλάβουμε ότι στην ομοσπονδία επικρατούν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις στις δύο μεγάλες παρατάξεις οι οποίες θα πρέπει να σπάσουν. Στην ομοσπονδία ο κανόνας είναι η μη λειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής. Υπάρχουν πράγματα τα οποία τα διαχειρίζεται μια διαπαραταξιακή επιτροπή, υπάρχουν πράγματα τα οποία τα διαχειρίζεται το δίδυμο προέδρου γραμματέα ή ο ένας απ’ τους δύο και για τη λειτουργία αυτή η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τους ίδιους αλλά και όσους στηρίζουν ή ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις φαίνονται και από το θέμα που προέκυψε με τα project. Εμείς είδαμε για πρώτη φορά το κείμενο που υπήρχε μέσα στο φάκελο για τα project μόλις προχθές ενώ όπως ακούσαμε είχε δοθεί στον πρόεδρο και στο γραμματέα πριν από τέσσερεις μήνες. Εμείς δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους λειτουργίες και στο μέτρο των δυνάμεών μας θα προσπαθήσουμε να τις σπάσουμε. Θέλουμε επίσης να πούμε ότι αυτά που γράφονται στην εφημερίδα της ΕΕΤΕ που μοιράστηκε για περίεργη σιωπή δεν μας αφορούν. Εμείς από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για τα project δώσαμε δημόσια ενημέρωση. Υπάρχουν πολλοί από σας που έχουν λάβει ηλεκτρονική ενημέρωση από την Αγωνιστική Συνεργασία όχι μόνο για τα project αλλά για όλα τα θέματα και τα ίδια θέματα στις ίδιες ημερομηνίες έχουν αναρτηθεί και στο blog της παράταξής μας. Το συγκεκριμένο κείμενο ουδέποτε μας είχε δοθεί και βλέποντάς το για πρώτη φορά χθες θέσαμε το σοβαρότερο θέμα που υπήρχε και που αφορούσε τη δυνατότητα να τεθεί υπάλληλος του ΟΤΕ σε διάθεση. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μεγάλη αδράνεια της ομοσπονδίας στον τομέα ενημέρωση του προσωπικού. Καλά για την επαρχία δεν έχουμε λεφτά. Όμως ελάχιστη έως μηδενική ήταν η παρουσία της ομοσπονδίας σε χώρους δουλειάς για ενημέρωση για τις τελευταίες κινητοποιήσεις και στην Αθήνα. Τέλος υπάρχει κάτι το οποίο με ευθύνη ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ μας εκθέτει όλους. Στην απεργιακή κινητοποίηση της 5/3 η εικόνα του ψεκασμού του Μανώλη Γλέζου εξ επαφής με χημικά έκανε το γύρο του κόσμου. Στην ομοσπονδία όμως αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επίθεση αυτή. Προκαλέσαμε λέγοντάς τους ότι μπορεί να νομίζουν ότι δεν τους αφορά. Μπορεί ακόμη χειρότερα ότι του χρειαζότανε. Λίγο μετά ότι μπορεί και να συμφωνούν με αυτά που είπε ο Πάγκαλος ότι τι γύρευε εκεί και ότι πρέπει να προσέχει τις παρέες του. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Στη δράση της ομοσπονδίας υπήρχαν και θετικά σημεία τα οποία κατά βάση έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις τόσο σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση όσο και τις πρόσφατες απεργίες ενάντια στα μέτρα.

Συνάδελφοι αυτή είναι η σημερινή κατάσταση και καλούμαστε να τη διαχειριστούμε. Για μας αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες με επαναπροσδιορισμό των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις σημερινές συνθήκες πρωταρχικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το έξω το ΔΝΤ και ο μηχανισμός ΕΕ ΔΝΤ από την Ελλάδα. Παράλληλα και εναλλακτικά το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να προβάλλει αυτό που δεν τολμάει να πει η κυβέρνηση. Η πορεία της χώρας θα είναι ανάλογη με την πορεία άλλων χωρών στις οποίες πήγε το ΔΝΤ. Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια και στο τέλος η χρεοκοπία. Το χρέος έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος που δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί. Η μόνη διέξοδος θα μπορούσε να προέλθει από την επαναδιαπραγμάτευσή του μέσω της διαγραφής ενός μέρους του, μέσω της χορήγησης περιόδου χάριτος, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο 1% όπως δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τράπεζες.
Από κει και μετά ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας έχουν φέρει πίσω ένα αιώνα, όπως η παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις, η κατάργηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας στις συντάξεις και η αντίσταση στην κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ εμμένουμε στην άποψη για επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο, για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών και για την αντιμετώπιση της εχθρικής στάσης της ΕΕΤΤ.
Συνάδελφοι δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα αυτά που αναφέρονται στο project που αφορά το εργατικό δυναμικό. Η διοίκηση από τη δική της πλευρά εκμεταλλευόμενη τις γενικότερες συνθήκες επιχειρεί να συρρικνώσει τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα. Το συνέδριο θα πρέπει να κόψει από τώρα το βήχα για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των διαθεσιμοτήτων και των μειώσεων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των αποδοχών και να απαιτήσει την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο με αιχμή αυτά που μιλάνε για την άρση των διακρίσεων σε βάρος των νέων, για κλείσιμο των δουλεμπορικών, για μια σταθερή σχέση εργασίας και ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο, για την επαναφορά του ΓΚΠ, για την προστασία των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα και για να θυμηθούμε και τι έγινε πέρυσι θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα call centers.
Κλείνουμε με το θέμα της ενοποίησης των σωματείων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει η ανάγκη της οργανωτικής ανασυγκρότησης και της ύπαρξης ενός σωματείου στον ΟΤΕ. Αν δεν το κάνουμε θα φανούμε άλλη μια φορά κατώτεροι από τις απαιτήσεις των καιρών. Το οργανωτικό σχήμα και τα πρακτικά βήματα μπορούμε να τα βρούμε. Αυτό που απαιτείται είναι να καταγραφεί η βούληση όλων και προπαντός η βούληση αυτή να βγει ενυπόγραφα από σωματεία και ομοσπονδία προς τους συναδέλφους θέτοντας ταυτόχρονα και το χρονοδιάγραμμα με τα απαιτούμενα βήματα.

 

blogger templates | Make Money Online