Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Εισήγηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΓΑΣ του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ

Κάντε κλίκ εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή
.
Εισήγηση της Βιβής Υπερηφανίδου για την Αγωνιστική Συνεργασία στην ΓΑΣ του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου 7 & 8 Μαΐου 2010
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Η φετινή ΓΑΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ βρίσκει τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά και όλης της χώρας μπροστά στην πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Βρίσκει την Ελληνική κοινωνία να βιώνει μια δραματική κατάσταση και να μετρά ήδη τους πρώτους της νεκρούς. Εκφράζουμε την θλίψη μας γι’αυτό το τραγικό γεγονός και ευχόμαστε αυτό να είναι το τελευταίο στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Ιστορικές κατακτήσεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας, μέσα από μακρόχρονους αγώνες, με θυσίες και αίμα, κατακτήσεις όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις ο περιορισμός των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, οι εργασιακές σχέσεις, η μονιμότητα στο Δημόσιο, προδόθηκαν, παραδόθηκαν, ξεπουλήθηκαν, έγιναν θυσία στο βωμό της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των κερδοσκόπων και των αγορών, από την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μιας Κυβέρνησης που κέρδισε την εξουσία με υποσχέσεις για φιλολαϊκές πολιτικές και αλλαγές στην κοινωνία, για ενίσχυση των εισοδημάτων και για επαναφορά των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στο δημόσιο των Λιμανιών, της Ολυμπιακής και φυσικά και του ΟΤΕ!!!
Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου (η ΠΑΣΚΕ μάλιστα τις έκανε και ανακοίνωση με φωτογραφία του) της Λούκα Κατσέλη και άλλων πολιτικάντηδων για την άμεση επαναφορά του ΟΤΕ σε Δημόσιο Έλεγχο, μόλις γίνουν Κυβέρνηση.
Έγιναν Κυβέρνηση και σήμερα, συγκυβερνώντας ουσιαστικά με το ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη προχωρούν στην εφαρμογή σκληρών, αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων.
Τα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο και τα πάντα γύρω μας καταρρέουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, σε όφελος των κερδών των επιχειρήσεων. Οι φόροι αυξάνονται σε βάρος των μισθωτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική προστασία καταστρέφεται.Τα ελλείμματα του κράτους μετατρέπονται σε ελλείμματα των εργατικών νοικοκυριών.
Είναι μέτρα άδικα και πλήρως αναποτελεσματικά.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εκτελεστές -για πολλά χρόνια- των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στους τοκογλύφους-δανειστές και μαγείρευαν τα στοιχεία της οικονομίας με την Goldman Sachs, τα λαμόγια και οι ληστές του Εθνικού μας πλούτου, που προστατεύουν τα κλοπιμαία και τα λάφυρά τους σε offshore εταιρείες, έρχονται σήμερα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίμε εμείς, οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας για την κατάντια της.
Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Και είναι μεγάλες οι ευθύνες τους για το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας, την απαξίωση του Δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη δημιουργία των σημερινών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.
Αφού υπηρέτησαν πιστά το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, σήμερα στην παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου αδυνατεί το μοντέλο αυτό να δώσει λύσεις, η κυβέρνηση συναινεί να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πειραματόζωο, για να εφαρμοστούν οι σκληρότερες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές στην ιστορία της Ευρώπης. Να θυσιασθούν οι εργαζόμενοι στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των ελλειμμάτων για να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, των αγορών, του κεφαλαίου.
Να γίνουμε το αρνητικό παράδειγμα εκφοβισμού και χειραγώγησης και άλλων λαών.
«Φταίει ο τεμπέλης Δημόσιος υπάλληλος, ο καλά αμειβόμενος ΟΤΕτζής, τα ρετιρέ της ΔΕΗ, το πλεονάζον προσωπικό των σκουπιδιάρηδων στους Δήμους» έτσι μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα ΜΜΕ, εφαρμόζοντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε για να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Τα ρετιρέ με το πρώτο όροφο για να καταλήξουμε όλοι μαζί στο υπόγειο.
«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», λέει συγκινημένος ο Πρωθυπουργός και επικαλείται τον νέο μας πατριωτισμό (υπάρχει και παλιός ???)
Δεν ήξερε!! Άλλα του είπαν, άλλα βρήκε, άλλα κάνει. Άδεια ταμεία και πώς να τα γεμίσει!!
Μέγα ψέμα!! Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος (ο Προβόπουλος) παραδέχθηκε ότι τον είχε ενημερώσει από το περασμένο καλοκαίρι!!
΄Ηξερε!! Ο λαός δεν ήξερε, δεν έπρεπε να ξέρει για να τους ψηφίσει.
«Δεν έχω εναλλακτική λύση» ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός.
Και άλλο ψέμα.
Ξέρουμε όλοι πως υπάρχει εναλλακτική λύση. Το ακούσαμε όχι μόνο από την Αριστερά, το ακούσαμε από τεχνοκράτες επιστήμονες και αναλυτές Έλληνες και Ξένους.
Εναλλακτικός δρόμος υπάρχει. Είναι δρόμος αλλαγών και ανατροπής στο σύστημα, στις δομές, στις πρακτικές. Αλλά είναι δρόμος που δεν επιλέγεται από πολιτικούς σαν τον Παπανδρέου , γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα που εκείνος υπηρετεί. Είναι ο δρόμος της Ανθρωπιάς ενάντια στην βαρβαρότητα!!
Ούτε λόγος να βάλει πρόσθετη φορολόγηση στα κέρδη των Τραπεζών, των βιομήχανων και των εφοπλιστών.
Και φυσικά δεν μειώνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί.
Δεν αγγίζονται ούτε για πλάκα η εκκλησιαστική περιουσία και οι offshore εταιρείες (10.000 είναι Ελληνικών συμφερόντων).
Στο απυρόβλητο οι εργολάβοι για να μπορούν να φτιάχνουν δρόμους με τριπλάσιο κόστος από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να εισπράττουν υπέρογκα ποσά από τα διόδια και μετά μέσα από τις εφημερίδες και τα κανάλια τους να στοχοποιούν τους εργαζόμενους για το χάλι της οικονομίας!!!
Με τα χρυσοπληρωμένα της παπαγαλάκια-δημοσιογράφους (το Ταμείο τους έμεινε ανέγγιχτο) που ασκούν μια –χωρίς ντροπή- Γκαιμπελίστικη προπαγάνδα και αφού δημιούργησαν ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, προσπάθησε να μας πείσει η Κυβέρνηση για την αναγκαιότητα της προσφυγής στο ΔΝΤ και πριν καλά-καλά το καταλάβουμε παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας.
Τραγικό παιχνίδι της Ιστορίας : Ο μηχανισμός στήριξης ενεργοποιήθηκε με την δήλωση των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης την 25 Μαρτίου 2010 !
Το ΔΝΤ απαιτεί πολιτικές που οδηγούν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία στην ανεργία και στην φτώχεια, την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις σε διάλυση και το δημόσιο πλούτο σε γενική εκποίηση.
Με την εκχώρηση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτό τον Οργανισμό, θα χάσουμε τον έλεγχο σημαντικών υποδομών της χώρας μας, των λιμανιών, της ενέργειας και της βιομηχανίας και δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω ακόμη και αν αποχωρήσει το ΔΝΤ. Μια αποικία θα γίνουμε και εμείς οι ιθαγενείς-δούλοι των αποικιοκρατών.
Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση που δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός!!
Αλλά τώρα πρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι. Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τα τελευταία μέτρα αφορούν στο ασφαλιστικό. Ας θυμηθούμε ότι από το 1950 (Ν.1611/50) τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώθηκαν να καταθέτουν ΑΤΟΚΑ τα αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό στην Τρ. Ελλάδος. Αυτά τα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για χαμηλότοκα δάνεια σε βιομήχανους και εφοπλιστές στο όνομα της ανάπτυξης με συνέπεια απώλειες για τα Ταμεία σε εκατοντάδες δις! Η λεηλασία κορυφώθηκε με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια το 2000 και τα δομημένα ομόλογα της ΝΔ το 2006.
Η καθιέρωση των ελαστικών μορφών εργασίας επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα στα Ταμεία γιατί ανατρέπεται το ολόκληρο μεροκάματο άρα και το ολόκληρο ένσημο.
Κάθε κυβέρνηση που έρχεται επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα της χρηματοδότησης των Ταμείων. Το 1992 ήταν ο νόμος Σιούφα, το 2002 ο νόμος Ρέπα και το 2008 το «έλυσε» για τρίτη φορά ο νόμος Πετραλιά. Τώρα θα το «λύσει» και ο νόμος Λοβέρδου.
Το σύστημα των τριών πυλώνων, δηλαδή ένα σύστημα στο οποίο ο πρώτος πυλώνας θα παρέχει μια μικρή εθνική σύνταξη για όλους, ο δεύτερος στον οποίο θα συνεισφέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης, προτάθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από την επιτροπή Σπράου, που σύστησε το ΠΑΣΟΚ, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο δεν επέτρεψαν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.
Από τότε όμως και μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις κινήθηκαν στη λογική του να διαχειριστούν το ασφαλιστικό με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγαλώσουν τα προβλήματά του και κάποια στιγμή να έρθει σαν ώριμο φρούτο η κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και το πέρασμα στο σύστημα των τριών πυλώνων. Στη μετάλλαξη δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική.
Ιδιαίτερη αντιμετώπιση επεφύλαξαν για το πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ όπου το ασφαλιστικό άνοιξε πριν καν κατατεθεί το σχετικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στο νόμο που ψηφίστηκε για τη μείωση των μισθών υπάρχει και άρθρο το οποίο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κατά 10% από ότι είχε προϋπολογιστεί στο κρατικό προϋπολογισμό του 2010.
Το ποσό αυτό για το ΤΑΠ – ΟΤΕ είναι περίπου 75 εκατομμύρια € και η κρατική χρηματοδότηση για φέτος αντί για 753 εκατομμύρια € που προβλεπόταν θα γίνει 678 περίπου εκατομμύρια €.
Επίσης το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι η χρηματοδότηση αυτή «κλειδώνει» και θα είναι σταθερή σε αυτό το ποσό για όλα τα επόμενα χρόνια. Ο νόμος τέλος δίνει εντολή στη διοίκηση του ταμείου να αποφασίσει ποιες παροχές θα κόψει ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και αν το ταμείο δεν το κάνει, αυτό θα γίνει με Υπουργική απόφαση.
Μας κρύβουν όμως ότι ζήτησαν την ενσωμάτωση του κεφαλαίου της ΕΔΕΚΤ (περίπου 500 εκ. Ευρώ) στο ΙΚΑ.
Εμείς οι ΟΤΕτζήδες πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν θα έχουμε πια καμία διαφορετική αντιμετώπιση στο ασφαλιστικό μας από ότι το σύνολο των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας και της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα πλήξει όλους τους συναδέλφους μας και ιδιαίτερα εμάς τις Γυναίκες.
Δυστυχώς πάντα οι Γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας.
Στην πραγματικότητα εξακολουθούμε να έχουμε ένα δεύτερο πλήρες ωράριο στο σπίτι, γιατί καλούμαστε να καλύψουμε την απουσία του κράτους - πρόνοιας και να ανταποκριθούμε στους πολλαπλούς ρόλους και την νοοτροπία που διαιωνίζεται και μας θέλει μάνα, ερωμένη, εργαζόμενη, νοσοκόμα, δασκάλα, ψυχολόγο.
Γι’ αυτό και είναι απολύτως άδικο να γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του χρόνου εργασίας των γυναικών. Αντίθετα, ο λιγότερος χρόνος παραμονής των γυναικών στην εργασία δεν είναι προνόμιο αλλά απαραίτητη - όχι επιθυμητή - αναγκαιότητα.
Εμείς πιστεύουμε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτείται η δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και για την έξοδο απ’ αυτή χρειάζονται πολιτικές που θα έχουν ως κριτήρια και στόχους την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό έλλειμμα της χώρας και όχι στο δημοσιονομικό.
Αντίθετα η υλοποίηση των κυβερνητικών θέσεων θα σημάνει την αρχή του τέλους του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΟΤΕ
Η Διοίκηση του ΟΤΕ, εκτελώντας τις εντολές και τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης, διότι «εγώ ένας υπάλληλος της Κυβέρνησης είμαι» δήλωσε ο κ. Βουρλούμης, ξεκίνησε νωρίς την επίθεση εναντίον μας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά έστειλε εξώδικο και ζήτησε διαβούλευση βάζοντας πρώτη τα δικά της αιτήματα. Μείωση εργατικού κόστους είναι ο στόχος που βάζει και γι’ αυτό ζητάει πάγωμα μισθών, κλιμακίων και χρονοεπιδομάτων. Μείωση επιδομάτων, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των υπερωριών, περιορισμό των αναρρωτικών αδειών και βασικά ζητάει να κάνει χρήση του άρθρου της Σύμβασης με την DT που μιλάει για «απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους»!!
Ακούσαμε όλοι πριν λίγο τι είπε στον Χαιρετισμό του ο Εκπρόσωπος της Διοίκησης. Μας μίλησε για «οριακή κατάσταση», «να πάρουμε μέτρα αλλιώς θα είναι επώδυνα αργότερα» ….
Αυτό δεν κάνει και η Κυβέρνηση σε όλο τον Ελληνικό Λαό??
Σαν «καλός υπάλληλος της Κυβέρνησης» ο Βουρλούμης φορτώνει το κόστος της μισθοδοσίας στους απλούς εργαζόμενους και δεν αγγίζει τα μεγαλοστελέχη της αγοράς που έχει φορτώσει στον ΟΤΕ με τους υπέρογκους μισθούς, τα ακόμη πιο υπέρογκα bonus, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις χρυσές πιστωτικές κάρτες.
Εφαρμόζει δηλαδή την πολιτική της Κυβέρνησης!
Σαν «καλός υπάλληλος της Κυβέρνησης» αποφασίζει να ενοποιήσει τα 3 δίκτυα πωλήσεων (OTESHOP, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ) σε ένα, με μία ταμπέλα, ένα όνομα. Το ίδιο και για τα Τηλεφωνικά Κέντρα.
Αυτό δεν θα εφαρμόσει και η Κυβέρνηση σε Οργανισμούς και ΔΕΚΟ??
Παράλληλα, ο «καλός υπάλληλος της Κυβέρνησης» διατηρεί στον Όμιλο που διοικεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Η γαλέρα με τους σκλάβους της OTEPLUS και της HELLASCOM ταξιδεύει με ούριο άνεμο και οι συνάδελφοι της ΟΤΕΝΕΤ καθυστέρησαν ενάμισυ χρόνο να μπουν στο μισθολόγιο του ΟΤΕ, χάνοντας χρήματα, για να βολέψει τα χρυσά του αγόρια σε θέσεις ευθύνης με υψηλά επιδόματα.
Η Κυβέρνηση θα κάνει κάτι καλύτερο. Θα μας βάλει όλους σε γαλέρες.
Η Διοίκηση οδηγεί εσκεμμένα την διαπραγμάτευση σε αποτυχία γιατί περιμένει την εφαρμογή του νέου νόμου που αλλάζει το πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων, και τον ΟΜΕΔ (με όποια συνέπεια μπορεί να φανταστεί κανείς για μας) αυξάνει το ποσοστό απολύσεων και μειώνει τις αποζημιώσεις.
Η Κυβέρνηση – σαν καλός υπάλληλος του ΔΝΤ και της ΕΕ- θα προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις και εννοείται στην πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο. Γι΄αυτό δεν μπήκε στον κόπο να αλλάξει ούτε τους εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο!!
Δεν θα μείνει τίποτα! ΄Η μάλλον θα μείνει… εκείνη η ανακοίνωση με την φωτογραφία του Πρωθυπουργού να μας θυμίζει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».
Στο μεταξύ, οι συνάδελφοι σε όλες τις υπηρεσίες αλλά ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή, στα ΤΕΚ βιώνουν την καθημερινότητά της πίεσης και των εξουθενωτικών ωραρίων, της έλλειψης προσωπικού, την απαξίωση των πωλήσεων μέσα από τις άδειες σε υλικά αποθήκες και τα προβληματικά πληροφοριακά συστήματα. Συνεχίζουν να δέχονται εκφοβισμούς από κάτι ανεγκέφαλους, που βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος για τα κόμπλεξ τους, νομίζουν ότι βρήκαν το νόημα της ζωής ασκώντας εξουσία, ξεχνώντας κάθε έννοια συναδελφικότητας και αλληλεγγύης !!
Και η ζωή τραβάει την ανηφόρα και ακολουθεί και ο Σύλλογος.
Και ναι, έγιναν όλα αυτά που ανέφερε στον απολογισμό ο Πρόεδρος. Γράφτηκαν ανακοινώσεις, επιστολές, υπομνήματα. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, παραστάσεις στη Διοίκηση, συζητήσεις με τα Διευθυντικά στελέχη. Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις, απεργίες, καταλήψεις. Τι πετύχαμε? Ελάχιστα.
Τι φταίει? Μήπως πια είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα?
Το ξέρω αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ ότι οι προσδοκίες σας προδόθηκαν. Οι παλιές καλές μέρες δεν ξανάρθαν. Μήπως είναι καλύτερα έτσι? Μήπως αυτό βοηθήσει να απαγκιστρωθείτε από πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος και των προκατόχων σας?
Είναι αρκετό να κυνηγάμε τον Βουρλούμη από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, όταν το ίδιο το σύστημα του επιτρέπει να πραγματοποιεί νόμιμες συνελεύσεις σε πεζοδρόμια και ασανσέρ??
Είναι αρκετό να κλείνουμε τον 13ο και να μην το μαθαίνει ούτε ο 12ος και να μην χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα του Μεγάρου γιατί «δεν επιτρέπεται»?
Αρκεί μια ανακοίνωση για το αξιολόγιο ή το rotation με το στερεότυπο στο τέλος «θα μας βρείτε μπροστά» που δεν φοβίζει αλλά και δεν πείθει κανέναν πιά??
Αν «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» γιατί από το προηγούμενο φθινόπωρο επιβάλλατε οι συναντήσεις με την Διοίκηση να ΜΗΝ είναι διαπαραταξιακές αλλά να πηγαίνει μόνο ο Πρόεδρος και Γραμματέας (η ΠΑΣΚΕ δηλαδή)??
Μήπως αντί να παρακολουθούμε αμήχανοι τα γεγονότα – και μιλάω για αυτά που συμβαίνουν μέσα στον ΟΤΕ – αντί να εξαντλούμαστε σε ανέξοδες κορώνες, να χύνουμε τόνους από μελάνι, να στέλνουμε ΦΑΞ και υπομνήματα, να στρογγυλεύουμε τα προβλήματα, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε άλλες μορφές πάλης?
Το ΣΚ στη χώρα μας και στον χώρο μας, βρίσκεται σε κρίση αξιοπιστίας. Η κοινωνία θεωρεί το ΣΚ και τους συνδικαλιστές αναξιόπιστους, γι’ αυτό και τα συνδικάτα απομαζικοποιούνται. Γι’ αυτό έχουμε τη χαμηλότερη συσπείρωση στα συνδικάτα στην Ευρώπη.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να περιφρουρήσουμε τον θεσμό του Συνδικάτου. Να κρίνουμε και να απομακρύνουμε αυτούς που τον εξευτελίζουν με τις πράξεις τους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε και την έννοια του Συνδικάτου. Να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις μεθόδους πάλης μας. Να ανατρέψουμε τις λογικές του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων, της συνδιαχείρισης.
Να ξαναβρούμε τις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της ανιδιοτέλειας, της ταξικής αντίληψης, της δημοκρατικής συμπεριφοράς, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης.
Μια μικρή παρένθεση Τα μέτρα που παίρνονται συνυπογράφονται από τους Υφυπουργούς Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Όλοι γνωρίζεται την προηγούμενη ιδιότητά τους (συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ). Τους αφήνω στην κρίση σας…..
Συνδικαλισμός σημαίνει υπεράσπιση αναγκών και δικαιωμάτων.
Μπροστά σ’ αυτόν τον τυφώνα, στις πρωτοφανείς και απαράδεκτες ανατροπές που επιχειρούνται, δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι, για άλλη μια φορά, πίσω από τα γεγονότα.
Και όμως οι κυρίαρχες δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία μας καθώς και στο σύνολο των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ αντί να κηρύξουν γενικό ξεσηκωμό, αντί να κλιμακώσουν έναν αγώνα αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, εξαντλούνται σε απεργίες για την τιμή των όπλων και μουσικές συναυλίες την Πρωτομαγιά.
Και κάπως έτσι θα ήθελαν και την προχθεσινή απεργία και διαδήλωση, αλλά τελικά ο κόσμος τους διέψευσε.
Αυτές οι πρακτικές και λειτουργίες είναι που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.
Αυτή τη συμβιβασμένη, γραφειοκρατική αντίληψη της ηγεσίας απορρίπτουν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι. Εμείς σαν Πρωτοβάθμιο Σωματείο, πρώτοι πρέπει να τα απορρίψουμε αυτά. Είναι ανάγκη να ξαναβρούμε την κινηματική μας ιδιότητα. Να ξαναγίνουμε ΚΙΝΗΜΑ.
Ουσιαστικά, όχι προσχηματικά. Στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στους αγώνες.
Και να συναντηθούμε με άλλους. Με το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για παράδειγμα (χωρίς αυτό να επηρεάζει την σχέση μας με την ΟΜΕ ή την ΓΣΕΕ) Θα μας κάνει καλό να ξεφύγουμε από την συντεχνιακή μας νοοτροπία, να βγούμε στην κοινωνία. Να βρούμε Συμμάχους στους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Το κάναμε όταν συμμετείχαμε ενεργά στις απεργίες της WIND και VODAFONE. Ακόμη και με τα ψηφίσματα συμπαράστασης (Μυτιλήνη), στην ELITE που ενισχύσαμε οικονομικά, πρέπει να είμαστε παρόντες!!
Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη.
Θα το ξαναπούμε : Η ενότητα του Σ.Κ. στον ΟΤΕ μπορεί να επιτευχθεί και με την οργανωτική του ανασυγκρότηση (ΕΝΑΣ σύλλογος εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, ΜΙΑ κλαδική Ομοσπονδία στις Τηλεπικοινωνίες). Το έχουμε προτείνει και το στηρίζουμε σαν παράταξη σε όλα τα σωματεία που συμμετέχουμε. Ελπίζουμε ο διάλογος που ξεκίνησε να μην είναι προσχηματικός, αλλά να γίνει γρήγορα πράξη, πριν μας προλάβει και μας ξεπεράσει η ίδια η ανάγκη.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση επέλεξε τον πόλεμο απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και θα τον έχει.
Όλο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να ξεσηκωθούμε. ΤΩΡΑ γιατί αύριο θα είναι αργά.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

 

blogger templates | Make Money Online