Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Το ψήφισμα που προτάθηκε από την Αγωνιστική Συνεργασία στο 35ο συνέδριο

Κάντε κλίκ εδώ για να κατεβάστε το κείμενο σε εκτυπώσιμη μορφή

Πρόταση ψηφίσματος της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο 35ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Τέμενη 21/5/2010

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα επιχειρούν να καταργήσουν όλες τις κατακτήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του προηγούμενου αιώνα.
Όλα θα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα βρίσκονται υπό διωγμό.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την κατηγορηματική μας αντίθεση σ’ αυτές τις επιλογές και διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις δαγκάνες του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Θεωρούμε ότι ο λόγος που πάρθηκαν τα μέτρα αυτά και ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκαν είναι η πρόβα τζενεράλε για τους εργαζόμενους όλου του Ευρωπαϊκού Νότου κατ’ αρχήν και όλης της Ευρώπης στη συνέχεια. Η Ελλάδα και ο Λαός της αποτέλεσαν το πείραμα για το αν και πώς μπορούν να περάσουν τέτοια μέτρα. Η τυχόν θετική κατάληξη του πειράματος θα έχει συνέχεια και σε άλλες χώρες και ήδη απ’ ότι φαίνεται απειλούνται η Πορτογαλία και η Ισπανία. Όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος το οποίο είναι μεγαλύτερο από 300 δις € δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί. Ήδη οι ίδιοι οι οποίοι επιβάλλουν αυτά τα μέτρα λένε ότι στο τέλος της τριετίας που θα λήξει το πρόγραμμα το χρέος θα είναι στο 150% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δηλαδή και μετά το τέλος της τριετίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος των εκβιαστών και των τοκογλύφων. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα φέρει μια παρατεταμένη ύφεση, ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια και στο τέλος χρεοκοπία.
Πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος θα μπορούσε να προέλθει από την επαναδιαπραγμάτευσή του μέσω της διαγραφής ενός μέρους του, μέσω της χορήγησης περιόδου χάριτος, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του και μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο 1% όπως δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τράπεζες.
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και τη διάθεση να αγωνιστούμε μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μην περάσουν οι πρόσφατες αντεργατικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση των απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση των μισθών και των συντάξεων. Θεωρούμε μητέρα όλων των μαχών την αντίσταση στην κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα επιχειρούν να προωθήσουν μέτρα που στο επίκεντρό τους έχουν την κατάργηση του σημερινού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό. Ταυτόχρονα προωθούνται μέτρα αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτείται η δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και για την έξοδο απ’ αυτή χρειάζονται πολιτικές που θα έχουν ως κριτήρια και στόχους την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό έλλειμμα της χώρας και όχι στο δημοσιονομικό.
Έτσι θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σε προοδευτική κατεύθυνση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αυτή η «τριπλή μεταρρύθμιση» πρέπει να προχωρήσει παράλληλα.
Εμείς μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα με βασικές συντεταγμένες την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του, τον αναδιανεμητικό ρόλο των παροχών του, την αποκέντρωση των λειτουργιών του, την ενεργό κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότησή του.
Σε ότι αφορά το χώρο του ΟΤΕ τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι
• Η ανατροπή της ιδιωτικοποίησης και η επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο
• Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών
• Η απόκρουση των σχεδίων της διοίκησης για κλείσιμο και άλλων εμπορικών καταστημάτων, για εκχώρηση υπηρεσιακού έργου σε ιδιώτες, για νέα μείωση του προσωπικού, για μείωση των αποδοχών, για ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, για μερική απασχόληση και για εκ περιτροπής εργασία.
• Η προς τα πάνω εξίσωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλαιών εργαζόμενων.
• Η κάθετη αντίδραση στην προσπάθεια εφαρμογής του αξιολογίου μέσω του οποίου η διοίκηση θέλει να επιβάλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας, ωράρια λάστιχο και πειθήνιους υποταγμένους υπαλλήλους που θα αλληλοσπαράσσονται φοβούμενοι την απόλυση και θα αλληλοεξοντώνονται για ένα πριμ.
• Η κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των εκτάκτων και της ομηρίας τους, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλο το έργο του οργανισμού και το κλείσιμο των δουλεμπορικών HELLASCOM και OTEPLUS.
• Η ενασχόληση, επιτέλους, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα call centers του ΟΤΕ.
• Η υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Δηλώνουμε τη βούλησή μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ με τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου στον ΟΤΕ και μετατροπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία.

 

blogger templates | Make Money Online