Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Χαιρετισμός Γιάννη Δούκα στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ 14 Δεκ. 2010

Χαιρετισμός Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ 14/12/2010

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη και με ένα από τα πιο ακραία μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα επιχειρεί μέσα σε λίγες ώρες να μετατρέψει τη δουλειά σε δουλεία, να ξηλώσει τα θεμέλια της εργατικής προστασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να καταργήσει συλλογικές συμβάσεις δεκαετιών, να διαγράψει εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, να μειώσει άλλη μια φορά τους μισθούς των εργαζόμενων στις δημόσιες επιχειρήσεις και να οδηγήσει αμέτρητες χιλιάδες στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο.
Την ίδια ώρα αυξάνει τη φορολογία στα είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης ενώ ταυτόχρονα χαρίζει πολλά δισεκατομμύρια € στους φοροφυγάδες.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι αυτά που ζήτησε ο ΣΕΒ, κατεδαφίζουν το εργατικό δίκαιο που κατακτήθηκε τον προηγούμενο αιώνα, επιχειρούν να εξαφανίσουν την όποια δυνατότητα συλλογικής δράσης και διαπραγμάτευσης, μετατρέπουν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα όπου κατισχύει το δίκαιο του αφεντικού, οδηγούν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις σε μια ανηλεή μάχη καθιστώντας τα καθοριστικούς παράγοντες στο φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού.
Με το νομοσχέδιο κάνει ακόμη πιο εύκολες τις απολύσεις αφού για ένα χρόνο υπηρεσίας ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση και τα δύο χρόνια θα δίνει τη μισή απ’ αυτήν που έδινε. Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση σε ένα νόμο που ίσχυε ένα αιώνα και που δεν τον πείραξαν ούτε οι κατοχικές ούτε οι δικτατορικές κυβερνήσεις.
Το νέο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και του ΟΜΕΔ δίνει το σύνθημα ώστε το εργατικό κόστος να γίνει βασικό στοιχείο του ανταγωνισμού. Δίνει το σύνθημα για την κατάργηση στην πράξη όλων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη μείωση των μισθών, για την έξαρση της ελαστικοποίησης, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.
Η κυβέρνηση μετά το νόμο με τον οποίο διαλύει τον ΟΣΕ επιτίθεται και καταργεί συλλογικές συμβάσεις δεκαετιών στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας. Η μείωση των μισθών που επιβάλλει είναι η τρίτη μέσα σε λίγους μήνες. Η μείωση των μισθών έχει και ένα άλλο αρνητικό αποτέλεσμα. Ο εργαζόμενος που παραμένει στη δουλειά ενώ δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί σήμερα να πάρει αύριο μικρότερη σύνταξη γιατί μειώνεται η βάση υπολογισμού λόγω της μείωσης του μισθού του.
Η ευθύνη αυτών που θα ψηφίσουν δεν είναι μόνο συλλογική αλλά είναι και προσωπική. Η ευθύνη αυτή δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν θα τους αφήσουμε να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν θα τους αφήσουμε να τα διαλύσουν όλα, δεν θα τους επιτρέψουμε σε κάθε «διαπραγμάτευση» με την τρόικα να μειώνουν τους μισθούς.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μετώπου αντίστασης σ’ αυτές τις πολιτικές. Σήμερα που χτυπιούνται όλα αυτά που κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα η ανάγκη της κοινής δράσης και της κινητοποίησης όλων είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Σήμερα το καθήκον που μπαίνει σε όλους είναι η αντίσταση και ο αγώνας μέχρι την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Έχει συμβεί πολλές φορές διάφοροι νόμοι να μείνουν στα χαρτιά. Αυτός είναι ο στόχος που μπαίνει απ’ όλους μας ακόμη και μετά τη διαφαινόμενη σήμερα ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Όλοι στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία
Στο τέλος θα νικήσουμε.

 

blogger templates | Make Money Online