Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 13 - 3 - 2011



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/3/2011 το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ με κύριο θέμα τις τρομοκρατικές απολύσεις στην Cosmote και την καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος εκ μέρους της διοίκησης, που καταργεί εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Η τοποθέτηση μας

Το Δ.Σ. αυτό γίνεται την ίδια μέρα που ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 25 Μάρτη.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό μας μίλαγαν για το πιστόλι που θα το όπλιζαν και θα το στρέφανε ενάντια στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στα spreads. Αντί βέβαια να γίνει αυτό το πιστόλι το στρέψανε και πυροβολάνε συνεχώς τις κατακτήσεις που πέτυχε το εργατικό κίνημα τον προηγούμενο αιώνα. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Μειώθηκαν οι μισθοί, αυξήθηκαν οι φόροι, καταργήθηκαν συμβάσεις, αυξήθηκε το όριο των απολύσεων, μειώθηκαν οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και ότι απ’ αυτά που δεν ήρθε πέρυσι στον όμιλο ΟΤΕ έρχεται φέτος σαν οδοστρωτήρας.
Έτσι έχουμε τις απολύσεις στην COSMOTE και τις μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης. Η διοίκηση τηρώντας τις κατευθύνσεις της επιστολής του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου καταργεί εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στον ΟΤΕ κάνοντας κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος. Η διοίκηση αυξάνει τις ώρες εργασίας και το ωράριο που ισχύει πάνω από τριάντα χρόνια, αναιρεί αποφάσεις του Δ.Σ. με τις οποίες δόθηκαν αντί συμβάσεων και μετά από αγώνες κάποιες παροχές και καταργεί και όρους συλλογικών συμβάσεων. Τέλος δείχνει το οικολογικό της πρόσωπο καταργώντας τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους συναδέλφους στο διοικητικό μέγαρο. Η διοίκηση Τσαμάζ επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση. Γιατί άραγε; Ο πρώτος λόγος είναι σίγουρα η αύξηση των κερδών της Deutsche Telekom. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Είναι και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει τόσο στην COSMOTE όσο και σε όλο τον όμιλο προκειμένου το επόμενο αντεργατικό κύμα να περάσει πιο εύκολα. Και σίγουρα είναι και το σήμα που δίνεται για απολύσεις τόσο στις άλλες εταιρείες του κλάδου όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η επίθεση αυτή τόσο σε ότι αφορά τα γενικότερα όσο και σε ότι αφορά τα ειδικότερα σε ΟΤΕ και COSMOTE δεν φαίνεται να σταματάει αλλά να εντείνεται.
Σε ότι αφορά τα γενικότερα ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο που μεταξύ άλλων περιγράφει την επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας και προδιαγράφει νέο
γύρο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι πιέσεις για Συνταγματοποίηση του περιβόητου συμφώνου ανταγωνιστικότητας η οποία θα θεσμοθετήσει την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού στα Συντάγματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος εντείνονται οι πιέσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη την επιμήκυνση και τη σκλήρυνση των όρων του μνημονίου.
Σε ότι αφορά τα δικά μας την Παρασκευή έληξε το πρώτο μέρος του σχεδίου της διοίκησης για τις απολύσεις. Οι συνάδελφοι υπέστησαν τον εκβιασμό της «συναίνεσης» και της αυξημένης αποζημίωσης ή την άρνηση των προτάσεων της διοίκησης η οποία θα μπορούσε να φέρει και απόλυση με τη νόμιμη αποζημίωση χωρίς το επιχρυσωμένο περίβλημα που θα έδινε η «συναίνεση». Η ομοσπονδία τις προηγούμενες ημέρες καλούσε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν. Σήμερα ήρθε η ώρα να εγγυηθεί σ’ αυτούς που υπάκουσαν και που δεν υπέγραψαν τη συνέχιση της εργασίας τους στην COSMOTE.
Σε ότι αφορά τα γενικότερα προερχόμαστε από μια μεγάλη κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη. Μια μεγάλη κινητοποίηση όμως η οποία δεν είχε την απαιτούμενη συνέχεια. Την πρακτική αυτή την έχει ακολουθήσει κατ’ επανάληψη η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και έχει καταστεί επικίνδυνη. Μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτή της 5ης Μάη και της 15ης Δεκέμβρη έμειναν χωρίς την απαιτούμενη συνέχεια πράγμα το οποίο γεμίζει απογοήτευση πρώτα απ’ όλα όλους αυτούς που συμμετέχουνε και πληθαίνουν οι φωνές για επετειακές απεργίες και όχι άδικα ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι θεωρίες περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Απ’ ότι φαίνεται στην ίδια πρακτική προσανατολίζονται και σήμερα παρά την όξυνση των προβλημάτων.
Σε ότι αφορά τα θέματα των απολύσεων στην COSMOTE και τα θέματα των μειώσεων στον ΟΤΕ προερχόμαστε επίσης από μεγάλες κινητοποιήσεις. Η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της COSMOTE όπου ψήφισαν για την απεργία περίπου 1000 συνάδελφοι, η μαζική συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία και η συμμετοχή των συναδέλφων στον ΟΤΕ στην 24ωρη στις 4/3 ήταν πρωτοφανής. Και αυτή όμως η κινητοποίηση δεν είχε τη συνέχεια που απαιτούσαν τόσο οι συνάδελφοι όσο και το μέγεθος των προβλημάτων. Το κίνημα που ανέβηκε το διήμερο 3 και 4 Μάρτη «έκατσε» την εβδομάδα που μας πέρασε και την ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αρνήθηκαν την όποια πρόταση εμπεριείχε και απεργιακή κινητοποίηση μέσα στη βδομάδα που πέρασε. Τίποτε και καμιά κινητοποίηση δεν πάει χαμένη. Ότι κάναμε αυτή την εβδομάδα με τις παρεμβάσεις στα κτίρια της COSMOTE και τη συγκέντρωση και πορεία έχουν τη σημασία τους. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα που λέει ότι οι κινήσεις αυτές δεν ήταν κινήσεις κλιμάκωσης αλλά αποκλιμάκωσης. Υπάρχει και το άλλο επίσης πραγματικό γεγονός. Το ότι η διοίκηση κατάφερε με μια σικέ κατά τα άλλα αγωγή να σταματήσει τις όποιες παρεμβάσεις στα κτίρια της COSMOTE. Μαζί μ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την άρνηση που εισπράξαμε στην πρότασή μας για συγκέντρωση στο κτίριο της COSMOTE στο Μαρούσι. Η συγκέντρωση τελικά έγινε κάτω από την επιμονή ουσιαστικά των συναδέλφων. Η πλειοψηφία όμως της διοίκησης της ομοσπονδίας μέχρι τέλους την αρνιότανε και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν γράφτηκε σε κανένα δελτίο και σε καμία ανακοίνωση.
Συνάδελφοι αυτά ανήκουν στο χθες. Σήμερα θα πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Έτσι θεωρούμε ότι θα πρέπει να δούμε και το γενικό και το ειδικό. Στο γενικό θα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας. Στο ειδικό όμως είμαστε εμείς που έχουμε την πρώτη ευθύνη. Και αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με επιδόματα αλλά με απολύσεις. Οι απολύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν. Η ομοσπονδία οφείλει να καταφέρει να μπει φραγμός στις απολύσεις. Το οφείλει απέναντι σε όλους αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν ενέδωσαν στον εκβιασμό. Με βάση αυτό προτείνουμε ένα σχεδιασμό με ορίζοντα τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Η Πρόταση Κινητοποιήσεων της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο ΔΣ

1. Αξιοποίηση του όποιου ένδικου μέσου ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στις μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης
2. Αποστολή επιστολής στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο καθένα ξεχωριστά με την οποία να ζητάμε από την κυβέρνηση να ασκήσει τα δικαιώματά της ως ένας από τους βασικούς μετόχους. Η δήλωση του γραμματέα του Υπουργείου ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη και ότι δεν έχει εκπροσώπους στο Δ.Σ. της COSMOTE είναι κενή περιεχομένου. Η κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να δώσει εντολή στους εκπροσώπους της στο Δ.Σ. του ΟΤΕ να βάλουν θέμα για τις απολύσεις.
3. Αποστολή επιστολής σε όλα τα κόμματα και στον κάθε Βουλευτή προσωπικά ζητώντας την παρέμβαση και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για αποτροπή των απολύσεων.
4. Επιδίωξη συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς ή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.
5. Αποστολή επιστολής στους Δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας με την οποία να ζητάμε τη συμπαράστασή τους.
6. Επιδίωξη συντονισμού με τα σωματεία του χώρου των τηλεπικοινωνιών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
7. Αξιοποίηση και ένταση των δράσεων που έχουν αποφασίσει τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου.
8. Εξαγγελία 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 16 Μάρτη στον όμιλο ΟΤΕ
9. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κλειστό χώρο που θα επιλεγεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου και διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης της εκδήλωσης – συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με συναυλία από την ορχήστρα του πολιτιστικού κέντρου.
10. Εξαγγελία 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 22 Μάρτη στον όμιλο ΟΤΕ
11. Πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για εξαγγελία γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ για όλα τα γενικότερα ζητήματα.

Η Απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Το ΔΣ με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε τελικά τα παρακάτω:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ Πανελλαδικά για την Παρασκευή 18/3/2011 .
Επίσης το Δ.Σ. εξουσιοδοτώντας την Ε.Ε. για κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις κάλεσε τις Διοικήσεις του ΟΤΕ και της COSMOTE σε Δημόσιο Διάλογο την Τρίτη 15-3-2011 και ώρα 10.00 στα γραφεία του ΟΜΕΔ ως ο νόμος ορίζει.
Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου θα συνεχιστούν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Πέμπτη 24-3-2011.
Σε κάθε δε περίπτωση έχει εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με την πρώτη απόλυση εργαζομένου στον ΄Ομιλο ΟΤΕ.
Οι αποφάσεις του σημερινού Δ.Σ. (11-3-2011) της ΟΜΕ-ΟΤΕ πραγματοποιούνται με κύρια αιτήματα την αναστολή κάθε απόλυσης στον ΄Ομιλο και τη μη εφαρμογή των μονομερών αποφάσεων που πάρθηκαν την 1-3-2011 και καταργούν όρους ΣΣΕ και κατακτήσεις των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τις Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν με τη στάση τους στις Εταιρείες και τη φθορά που υφίσταται ο ΄Ομιλος στο κοινωνικό πρόσωπο, που με τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων είχε χτιστεί και να προσέλθουν για υπογραφή Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με τα διεκδικητικά πλαίσια της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων COSMOTE.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί το Βασικό Μέτοχο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δώσει δημόσια και σαφή εντολή στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ και στον κοινής τους αποδοχής Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του Ομίλου για εξάντληση κάθε δυνατότητας επίτευξης εργασιακής ειρήνης στις Επιχειρήσεις αυτές.

Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης Κούτρας                  Αντώνης Μπιρμπιλής

Ακόμα το ΔΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 20 & 21 Μαΐου 2011 στην Τέμενη αφήνοντας ανοικτή την προοπτική χρονικής μετατόπισής του κατά μία εβδομάδα νωρίτερα.
Στο ΔΣ αναδείχτηκε από πολλούς ομιλητές το θέμα της κάλυψης των κινητοποιήσεων μας από τα ΜΜΕ. Όμως πέρα από τις διαπιστώσεις για το «φίμωμα» που εφαρμόζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ με αντάλλαγμα τα «χρυσά» διαφημιστική πακέτα που παίρνουν από τον ΟΤΕ, υπάρχει και η διάσταση των δικών μας ευθυνών. Πως να εξηγήσουμε άραγε τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ διαχειρίστηκε επικοινωνιακά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα; Ό πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δική του πρωτοβουλία κάλεσε την ομοσπονδία προκειμένου και από τη δική του πλευρά να αναδείξει τα θέματα που μας απασχολούν και να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας. Από τη πλευρά της ομοσπονδίας η συνάντηση αυτή είναι σαν να μην έγινε ποτέ, αφού πρόεδρος και γραμματέας δεν έκαναν καμία δήλωση ενώ τα κανάλια ήταν εκεί και το χειρότερο ίσως είναι ότι δεν έβγαλαν στοιχειωδώς ένα δελτίο τύπου. Από τις πρακτικές αυτές δεν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο Τσίπρας τη δήλωση στα κανάλια την έκανε. Οι πρακτικές αυτές όμως για την ομοσπονδία και για τον κόσμο που αυτή εκπροσωπεί είναι επιζήμιες.
Τελειώνοντας επιθυμούμε να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί, σημασία για μας έχει η ΟΜΕ-ΟΤΕ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, να μείνει αταλάντευτα δίπλα σε εκείνους ειδικά τους συναδέλφους που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της διοίκησης της Cosmote και δεν υπέγραψαν τις «παραιτήσεις τους» και να τους υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Και επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για την «προσωπική ευθύνη» του καθενός, να δηλώσουμε εδώ κατηγορηματικά ότι κατανοούμε και εκείνους τους συναδέλφους που κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς υπέγραψαν τα υποτιθέμενα «κίνητρα». Κανείς δεν δικαιούται να ρίξει ευθύνες σε ανθρώπους που λειτούργησαν κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού και τρομοκρατίας. Και κανείς δεν νομιμοποιείται να θεωρήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι «παραιτήθηκαν». Γνωρίζουμε όλοι ότι πρόκειται για μαζικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί την ανάκληση όλων των απολύσεων.
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με όσα πανηγυρίζοντας ανακοινώνουν οι δημοσιογράφοι – παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της τρόικας, επιτεύχθηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου κατά 1%. Στην πραγματικότητα από ότι συμφωνήθηκε τίποτα καλό δεν προμηνύεται για την χώρα και το λαό μας. Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι δανειστές και οι τοκογλύφοι που διασφαλίζουν έτσι ότι θα πάρουν σίγουρα τα λεφτά τους, ενώ οι όροι είναι απολύτως επαχθείς για τους εργαζόμενους που ρίχνονται ακόμα πιο βαθιά στην λιτότητα, την φτώχια και την ανεργία. Παράλληλα γίνεται σαφές ότι απαράβατος όρος για την τρόικα είναι η εκποίηση κατά 50 δις € δημόσιας περιουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται και για μας με δεδομένο ότι στο στόχαστρο του ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ αλλά και της DT θα μπει ξανά και το πακέτο μετοχών που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ.

 

blogger templates | Make Money Online