Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Μάρτη 2011

Συνεδρίασε την Τρίτη 29/3/2011 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση και να συζητήσει το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΠΑΚΕ και των κινήτρων αποχώρησης (για όσους έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν εντός του 2011 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης).
Σε ότι αφορά την εκτίμηση της κατάστασης θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα γιατί η διοίκηση αφ’ ενός δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις της για τις μονομερείς αποφάσεις και το πώς βλέπει το θέμα της συλλογικής σύμβασης και αφ’ ετέρου δεχθήκαμε και δύο προκλήσεις. Η πρώτη αφορά την απάντηση που πήραμε για τους συναδέλφους της COSMOTE που δεν συμφώνησαν να υπογράψουν την απόλυσή τους (τους πήρατε στο λαιμό σας μας είπαν) και η δεύτερη την αναφορά για ανάλογο πρόγραμμα με αυτό της COSMOTE και στον ΟΤΕ για συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά το 2005. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά είναι τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να καθορίζουν τη στάση μας και ότι το θέμα των συναδέλφων της COSMOTE που δεν υπέγραψαν είναι θέμα τιμής για όλους μας. Με βάση αυτό προτείναμε για την Πέμπτη 31/3/2011 ημέρα κατά την οποία η διοίκηση έχει συνάντηση με το σωματείο της COSMOTE να εξαγγελθεί από την ΟΜΕ – ΟΤΕ μιας μορφής κινητοποίηση και θα συμφωνήσουμε σε όποια και αν είναι αυτή είτε στάση εργασίας, είτε συγκέντρωση, είτε οτιδήποτε άλλο με στόχο το να στηριχθούν οι συνάδελφοι και να μην απολυθούν.
Σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΠΑΚΕ προτείναμε μία τροποποίηση στο σχέδιο που κατατέθηκε και θεωρούμε ότι το σχέδιο αποτελεί βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση με τη διοίκηση.
Σε ότι αφορά το θέμα των κινήτρων αποχώρησης διαφωνήσαμε.
Πέρα από το που συμφωνούμε και το που διαφωνούμε θεωρούμε ότι και τα δύο θέματα αυτά είναι μικρής σημασίας, ότι δεν θα πρέπει να ασχοληθούμε πολύ ακόμη μ' αυτά και ότι θα πρέπει να στραφούμε στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Εκτός από τα θέματα που έχουμε αναφέρει έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση των Γερμανών μετόχων με την κυβέρνηση για την οποία μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τίποτε και έχουμε και τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που καθορίζουν τις τύχες όλης της Ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε μέσα σ’ αυτά τις πολιτικές που πηγάζουν από την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου που μιλάνε για νέες φοροεπιδρομές, για νέες μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, για νέες παρεμβάσεις στους θεσμούς των συλλογικών συμβάσεων, για την επίθεση γύρω στο καλοκαίρι στις επικουρικές συντάξεις. Μαζί μ’ αυτά έχουμε και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής οι οποίες προδιαγράφουν τη Συνταγματοποίηση των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, διαρκείς επιτηρήσεις και διαρκή μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τόσο εντός όσο και εκτός ΟΤΕ ότι οι πολιτικές αυτές και η προς τα κάτω συμπίεση μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων δεν έχει τέρμα αλλά συνεχώς θα μας σπρώχνουν ακόμη και πιο κάτω τόσο το καλύτερο για όλους μας. Όσο πιο σύντομα αντιδράσουμε έντονα, δυνατά και αποφασιστικά τόσο εντός όσο και εκτός ΟΤΕ τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην έξοδο του τούνελ. Αλλιώς δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε τις σφαλιάρες που θα τρώμε.
Συνάδελφοι το τελευταίο διήμερο δεχθήκαμε μερικές επικρίσεις για τα ενημερωτικά μας σημειώματα. Για μας η ενημέρωση των συναδέλφων για όλα τα θέματα είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Το αν κάποιος το κάνει καλά, κάποιος άλλος το κάνει καλύτερα ή κάποιος άλλος δεν το κάνει καθόλου είναι κάτι για το οποίο κρινόμαστε όλοι.

 

blogger templates | Make Money Online