Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 24 Αυγούστου 2011

Συνεδρίαση εκτελεστικής επιτροπής ΟΜΕ – ΟΤΕ
Συνάντηση με διευθύνοντα σύμβουλο ΟΤΕ

Την Τετάρτη 24/82011 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ και στη συνέχεια η διαπραγματευτική ομάδα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τσαμάζ.
Η συνεδρίαση προκλήθηκε λόγω της χθεσινής ανακοίνωσης της απόφασης για το κλείσιμο 76 εμπορικών καταστημάτων και 61 σημείων εξυπηρέτησης. Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής καταθέσαμε τις παρακάτω εκτιμήσεις θέσεις και προτάσεις.
  1.       Η διοίκηση με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απόφασης για το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων συνεχίζει να προκαλεί και σε ότι αφορά την ουσία της απόφασης αλλά και σε ότι αφορά τη διαδικασία και το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο και τις σχέσεις των δύο πλευρών ΟΤΕ και ΟΜΕ – ΟΤΕ. Η διοίκηση με τις πρακτικές αυτές θέλει να δείξει ότι μπορεί να αποφασίζει ότι θέλει και όποτε θέλει χωρίς καμία υποχρέωση ούτε καν συζήτησης με την ομοσπονδία. Το πρόβλημα αυτό αν δεν αντιμετωπιστεί θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα κάτω από νέα εκβιαστικά διλήμματα που θα επιχειρήσει να θέσει η διοίκηση σε πολλούς συναδέλφους.
  2.        Η ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό αλλά και προβλήματα που θα δημιουργηθούν και στην επιχείρηση αφού ο ΟΤΕ κλείνει και κατά συνέπεια αποχωρεί από όλη την ύπαιθρο χώρα, την πλειοψηφία των νησιών αλλά και μεγάλες περιοχές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν καταστήματα που το κλείσιμό τους δεν υπακούει ούτε καν στους δικούς τους κανόνες περί κίνησης ή κερδοφορίας και υπάρχουν και καταστήματα με μικρή κίνηση λόγω του ότι την περιοχή την έχουν σαρώσει άλλοι πάροχοι. Το κλείσιμο των καταστημάτων σε τέτοιες περιοχές σημαίνει ότι ο ΟΤΕ επί της ουσίας παραιτείται από την επιδίωξη επαναφοράς των συνδρομητών αυτών στον ΟΤΕ.
  3.       Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να βγουν κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, να αναδείξουν το πρόβλημα, προβάλλοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το προσωπικό των καταστημάτων γιατί αντίστοιχα ζητήματα στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και για το λοιπό διοικητικό προσωπικό και για το τεχνικό προσωπικό. Παράλληλα κομμάτι της ενημέρωσης και της προετοιμασίας για κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποτελεί η στάση μας απέναντι στα θέματα που έχει θέσει η διοίκηση για διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση που για να μη ξεχνιόμαστε γίνεται κάτω από την εκφρασμένη κυβερνητική απειλή «βρείτε τα γιατί αλλιώς η κυβέρνηση θα φέρει νόμο».
  4.       Σύγκληση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Μετά τη συνεδρίαση η διαπραγματευτική ομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τσαμάζ. Στη συνάντηση αυτή υπήρξε μια μερική επί της διαδικασίας αναδίπλωση. Ο κ. Τσαμάζ βλέποντας ένα μέρος του προβλήματος δέχθηκε να ενημερώσει την ομοσπονδία για τα κριτήρια με βάση τα οποία πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμο των συγκεκριμένων καταστημάτων και να μας δώσει ορισμένα στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Θεωρώντας δεδομένη την απόφαση για το κλείσιμο δέχεται να ακούσει απόψεις και αν ενδεχομένως πειστεί ότι κάποια καταστήματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού πρέπει να μείνουν ανοιχτά γι’ αυτά και μόνο θα τροποποιήσει την απόφασή του. Τέλος παράλληλα μιλάει για διάλογο για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η απόφαση αυτή στους συναδέλφους που υπηρετούν στα καταστήματα που κλείνουν. Η διοίκηση, μας είπε, έχει επεξεργαστεί και άλλες προτάσεις εκτός της μετάθεσης που θα μας παρουσιάσει όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα. Οι διαδικασίες του διαλόγου αυτού θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης μας δίνονται με την προβολή των θέσεων και των απόψεών μας προωθώντας όμως ταυτόχρονα και το πακέτο των προτάσεων που καταθέσαμε στην εκτελεστική επιτροπή. Πιστεύουμε δηλαδή ότι συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στις συζητήσεις αυτές με πρωταρχικό στόχο την αποτροπή του κλεισίματος των καταστημάτων διεκδικώντας ταυτόχρονα την αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης. Για να καταφέρουμε όμως τους στόχους αυτούς απαιτείται εκτός από τις συζητήσεις να αναδείξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός ΟΤΕ και να διαμορφώσουμε κινηματικούς όρους προκειμένου να μεγαλώσει η διαπραγματευτική δύναμη της ομοσπονδίας. Για να πάει στις συζητήσεις αυτές από καλύτερες θέσεις και με καλύτερες προϋποθέσεις διεκδικώντας τους στόχους που βάζουμε.

 

blogger templates | Make Money Online