Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 1 Σεπτεμβρίου 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 1/9/2011
Η διοίκηση εμμένει για λουκέτο στα καταστήματα

Την Πέμπτη 1/9/2011 – άντε και καλό Φθινόπωρο – κάλεσε η διοίκηση την ομοσπονδία και μας ενημέρωσε ότι τροποποίησε ελαφρά την αρχική της απόφαση για τα καταστήματα που κλείνουν. Με τη νέα απόφαση από τα 77 καταστήματα και τα 61 σημεία εξυπηρέτησης γλυτώνουν το λουκέτο οκτώ καταστήματα. Η Άνδρος, η Θήρα, η Κάλυμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και το Κρανίδι. Μας ενημέρωσε επίσης ότι επειδή μετά την απόφαση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα για το προσωπικό που είναι υπό μετάθεση θα μας καλέσει εκ νέου σε συζήτηση για τα ζητήματα του προσωπικού.
Από τη δική μας πλευρά είπαμε ότι το πρόβλημα και μετά την απόφαση αυτή παραμένει και είναι τεράστιο. Η απόφαση για το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους συναδέλφους αλλά και στην εταιρεία. Με την απόφαση αυτή ο ΟΤΕ αποχωρεί από πολλά νησιά και από το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου. Ακόμη και με τα δικά τους κριτήρια κλείνουν καταστήματα με μεγάλη κίνηση, με υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας, με κερδοφορία. Ακόμη στις περιοχές εκείνες που έχουν σαρώσει οι πάροχοι ο ΟΤΕ κλείνοντας τα καταστήματά του παραιτείται της όποιας προσπάθειας για επιστροφή αυτών των συνδρομητών. Σε ότι αφορά τους συναδέλφους οι μέχρι σήμερα λύσεις που έχουν προταθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως π.χ. η διαφορετική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ούτε η μετάθεση – ξεσπίτωμα, ούτε η οικειοθελής απόλυση ή η μισθωτή εφεδρεία είναι λύσεις. Όλες οι προτεινόμενες «λύσεις» είναι κομμένες και ραμμένες στη στρατηγική της μείωσης του εργατικού κόστους αδιαφορώντας για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα και διλήμματα που δημιουργούν και βάζουν σε όλους αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν τον ΟΤΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τέλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ανασφάλεια και η δυσμενής αντιμετώπιση του εργαζόμενου είναι κακός σύμβουλος της παραγωγικότητας που υποτίθεται ότι επιθυμούν και επιδιώκουν.
Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος και δυνατότητα αποτροπής του κλεισίματος και σε κάθε περίπτωση  οφείλουμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν μεταθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοντωτικές. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα να χειρίζεται κάποιος μία θέση CALL CENTER από οπουδήποτε.
Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ και αναφερόμαστε στις δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, θα πρέπει επιτέλους πέραν των συζητήσεων να συμφωνήσουν στο να βγουν κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα να ενημερώσουν και για τα καταστήματα και για όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει θέσει η διοίκηση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα καταστήματα θα συμβεί σε λίγο διάστημα και στο λοιπό διοικητικό και στο τεχνικό προσωπικό και θα πρέπει να το προλάβουμε τώρα και όχι να το περιμένουμε να έρθει. Οι εξελίξεις στο θέμα των καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους συναδέλφους των καταστημάτων. Είναι ταυτόχρονα και ένα σήμα και προς όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Όπως εκείνο το προηγούμενο με τις απολύσεις στην COSMOTE. Σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα έχουμε ξαναπεί ότι λειτουργούμε κάτω από την εξαγγελθείσα απειλή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας κ. Πλασκοβίτη που μας είπε στις 2 του Ιούνη βρείτε τα με τη διοίκηση γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να απαιτήσουμε ως ΟΜΕ – ΟΤΕ από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απειλή. Οφείλουν επιτέλους να συμβάλλουν στην προετοιμασία όλων των συναδέλφων για ένα μακροχρόνιο αγώνα. Οφείλουν να συγκαλέσουν το Δ.Σ. προκειμένου αυτό να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Για μας ο πρώτος σταθμός είναι το συλλαλητήριο το μεθεπόμενο Σάββατο 10/9/2011 στη Θεσσαλονίκη όπου θα πρέπει να δώσουμε μαζικό και μαχητικό παρόν προβάλλοντας όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

 

blogger templates | Make Money Online