Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 14 Σεπτέμβρη 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 14/9/2011

Την Τετάρτη 14/9 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας εν όψει της συζήτησης στο Δ.Σ. του ΟΤΕ την Πέμπτη 15/9. Το θέμα του Δ.Σ. του ΟΤΕ ήταν η επιβολή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών μέσω της διαδικασίας του άρθρου 15 της συμφωνίας των μετόχων. Η δική μας θέση αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση 13/9 και στο χθεσινό ενημερωτικό μας σημείωμα όπου μπορείτε να δείτε και το τι προβλέπει το άρθρο 15 της συμφωνίας των μετόχων (ελληνικό δημόσιο και Deutsche Telekom). Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και η διαπραγματευτική ομάδα συναντήθηκε και συζήτησε με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τσαμάζ.
Στη συνάντηση η άλλη πλευρά επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος εργασίας κατά 20% (τετραήμερο) με ανάλογη μείωση των αποδοχών κατά 20%. Μαζί με αυτό ζητάει και το πάγωμα  των ωριμάνσεων (κλιμάκια και χρονοεπιδόματα). Δεν δέχεται να συζητήσει και θεωρώντας ότι τελείωσε η όποια συζήτηση για το λογαριασμό νεότητας προτίθεται να αποφασίσει τη δραστική περικοπή των παροχών στη βάση της δικής τους θέσης.
Αυτά τα ολίγα ζήτησε να υπογράψουμε και η μοναδική υποχώρηση που έκανε ήταν να μη φέρει τα τρία θέματα (τετραήμερο, λογαριασμός νεότητας και προγράμματα για το προσωπικό των εμπορικών καταστημάτων) στο Δ.Σ. του ΟΤΕ της Πέμπτης 15/9 αλλά να περιμένει μία εβδομάδα μέχρι την Τετάρτη 21/9 να προσεγγίσει η ομοσπονδία τις απόψεις αυτές και να υπογράψει σχετική συλλογική σύμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση τα τρία θέματα θα τα περάσει σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Πέμπτη 22/9. Η διοίκηση δηλαδή μας λέει ελάτε να υπογράψετε αυτά που ζητάω. Αλλά κι’ αν δεν τα υπογράψετε μας λέει θα τα πάρω ασκώντας το διευθυντικό μου δικαίωμα.
Συνάδελφοι εμείς δεν είμαστε της αντίληψης που λέει ας δώσουμε και κάτι ρε αδερφέ για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν έχει τέλος. Όπως δεν έχει τέλος αυτή η κατρακύλα που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες που η κυβέρνηση πήρε τα πρώτα μέτρα και μας είπε ότι δεν θα πάρει άλλα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και κάθε τρεις μήνες  και σε κάθε δόση επαναλαμβάνεται το ίδιο παραμύθι. Πιστεύουμε επίσης ότι ακόμη κι’ αυτοί που καλοπροαίρετα είναι αυτής της αντίληψης δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις απόψεις και τις προτάσεις της διοίκησης. Μιας διοίκησης που δεν παύει να προκαλεί καθημερινά εφαρμόζοντας και στον ΟΤΕ το δόγμα του ΣΟΚ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί άραγε η τελευταία εγκύκλιος που κυκλοφόρησε μόλις χθες 13/9 που επαναφέρει μετά από 35 χρόνια το σπαστό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα; Δεν αντιλαμβάνονται άραγε το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφασή τους αυτή στον οικογενειακό προγραμματισμό τόσων οικογενειών; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όφειλαν τουλάχιστον να συζητήσουν πριν πάρουν αυτή την απόφαση; Ή μήπως η επιλογή είναι σκόπιμη προκειμένου να δείξουν τον τσαμπουκά τους;
Γινόμαστε μονότονοι αλλά θα επαναλάβουμε ότι κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε στο και πέντε, ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους συναδέλφους, ότι πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Ότι η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή, η κινητοποίηση όλων μας είναι οι βασικές και υποχρεωτικές κινήσεις προκειμένου να αντισταθούμε σε ότι έρχεται και να έχουμε και αποτελέσματα.
Συνάδελφοι όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας είναι προέκταση αυτού που συμβαίνει παντού σε όλη την κοινωνία. Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, οι πάντες. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων


 

blogger templates | Make Money Online