Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 1 Νοεμβρίου 2011

 
Συνεδρίαση της ΟΜΕ – ΟΤΕ για έγκριση υπογραφής της συμφωνίας με τη διοίκηση
την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει κάτω από τη μεγάλη Λαϊκή αγανάκτηση
τη μεγάλη Λαϊκή κατακραυγή

Την Τετάρτη 2/11/2011 και εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ προκειμένου να εγκρίνει την υπογραφή της συμφωνίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για τη μείωση των μισθών μας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.
Ένα μήνα και πλέον μετά τη συμφωνία, μετά από αλλεπάλληλες επαφές του προέδρου και του γραμματέα της ομοσπονδίας με τη διοίκηση και  εν όψει του Δ.Σ. μας δόθηκε το προσχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση. Στο προσχέδιο αποτυπώνονται αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί δηλαδή η μείωση των μισθών μας για τα τρία επόμενα χρόνια, η μείωση του ωραρίου εργασίας σε 7 ώρες την ημέρα για το ίδιο διάστημα και οι δεσμεύσεις της διοίκησης για μη επιβολή εκ περιτροπής εργασία και  για μη πραγματοποίηση απολύσεων για οικονομικοτεχνικούς λόγους για το διάστημα ισχύος της σύμβασης δηλαδή μέχρι τέλους του 2014 ή μέχρι να καταγγελθεί από εμάς ή από τον ΟΤΕ.
Η άποψη και η εναντίωσή μας στη συμφωνία είναι γνωστή, έχει καταγραφεί και είναι δημοσιευμένη στο blog μας. Το σημείο που θέλουμε σήμερα, μία μέρα πριν την έγκριση, να επικεντρώσουμε την προσοχή τόσο αυτών που θα σηκώσουν το χέρι τους και θα την εγκρίνουν όσο και όλων των συναδέλφων είναι ότι όπως καταγράφεται και μέσα στο σχέδιο καθώς  και όπως προβλέπει η νομοθεσία που διέπει τις συμβάσεις η συμφωνία αυτή ισχύει μέχρι να καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη. Η καταγγελία αυτή μπορεί να γίνει έτσι κι’ αλλιώς μετά από ένα χρόνο αλλά μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Ο νόμος προβλέπει ότι μία σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε δηλαδή ακόμη και σε μικρό χρονικό διάστημα από την υπογραφή της αν αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες που υπήρχαν το χρόνο της υπογραφής (νόμος 1876/90 άρθρο 12 § 2). Είναι γνωστό σε όλους ότι οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και μάλιστα με ρυθμούς που πολλές φορές δεν  προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Έτσι είναι βέβαιο ότι η σύμβαση αυτή θα καταγγελθεί από την εργοδοσία πολύ πιο σύντομα από ότι κάποιοι νομίζουν. Το τι σημαίνει αλλαγή των συνθηκών δεν καταγράφεται στο νόμο. Επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να σημαίνει οικονομικές συνθήκες. Ή μείωση πελατών η οποία συνεχίζεται. Ή συρρίκνωση του έργου. Ή ακόμη και η ενσωμάτωση της COSMOTE στον ΟΤΕ που προωθείται.  Ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι η νομοθεσία γίνεται ακόμη πιο ευέλικτη και ακόμη περισσότερη φιλική προς την εργοδοσία για θέματα που σήμερα δεν μπορεί να τα αγγίξει. Ή ο συνδυασμός όλων ή κάποιων από τα παραπάνω.
Έτσι όσοι θα σηκώσουν το χέρι τους και θα ψηφίσουν για την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να ξέρουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη και μειώνουν τους μισθούς μας κατά 11% μεσοσταθμικά μέχρι την ημέρα που η διοίκηση θα εκτιμήσει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες να μας πάρει κι’ άλλα σε μισθούς, σε δικαιώματα ή πολύ χειρότερα σε θέσεις εργασίας.
Εμείς για άλλη μια φορά θα καταψηφίσουμε αντιπροτείνοντας την αλλαγή γραμμής πλεύσης στην κατεύθυνση της αντίδρασης και της αντίστασης σ’ αυτές τις επιλογές.
Συνάδελφοι ενώ συμβαίνουν αυτά στον ΟΤΕ οι εξελίξεις ευρύτερα είναι ραγδαίες. Λίγες μέρες μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, λίγες μέρες μετά τις αντιδράσεις του ελληνικού Λαού ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γύρω στο Γενάρη με Φλεβάρη του 2012 για έγκριση ή μη της νέας δανειακής σύμβασης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξαγγελία αυτή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει τη Λαϊκή κατακραυγή η οποία ολοένα και μεγαλώνει. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συνέχεια θα είναι ή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ταυτόχρονα η επιλογή αυτή έσπειρε αμηχανία και φόβο στα κόμματα του μνημονίου. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να εκβιάσει τον ελληνικό Λαό και να βάλει διάφορα εκβιαστικά διλήμματα. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι αν τελικά το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί , επάνω στον Ελληνικό Λαό θα πέσουν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι παγκόσμιοι και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί προκειμένου να του υφαρπάξουν το ΝΑΙ. Ανάλογοι εκβιασμοί θα επιχειρηθούν και στην πορεία προς τις εκλογές. Όλοι αυτοί θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν το Λαό ταυτίζοντας το ΟΧΙ με σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς στη χώρα. Αυτοί όμως οι σεισμοί και τα υπόλοιπα συμβαίνουν ήδη από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και που θα ενταθούν στην περίπτωση που η κυβέρνηση υφαρπάξει τυχόν το ΝΑΙ ή στην περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση χαράξει την ίδια γραμμή της υποτέλειας και των μνημονίων. Όλοι αυτοί, αυτό που θέλουν να διασώσουν είναι η ευρωζώνη, οι τράπεζες και τα κέρδη των κερδοσκόπων και όχι η χώρα μας και ο Λαός μας. Στην περίπτωση όμως του ΟΧΙ η ευρωζώνη θα απειλούνταν με διάλυση και με εφιαλτική κρίση. Για το λόγο  αυτό και παρά την εξαγγελία είναι αμφίβολο αν  τελικά αφήσουν το Λαό να εκφραστεί.
Εμείς θεωρούμε ότι με δημοψήφισμα ή με εκλογές πρέπει να αντιτάξουμε ενωμένοι ένα σθεναρό και αποφασιστικό "ΟΧΙ" στα συνεχιζόμενα μνημόνια, στη νέα αποικιοκρατική συμφωνία, στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, στην καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

 

blogger templates | Make Money Online