Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης - παράδειγμα προς αποφυγή


Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
 
Συμφωνία ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης
παράδειγμα προς αποφυγή

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) συμφώνησε με τη διοίκηση για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωωση των μισθών μας.
Με τη συμφωνία αυτή η ομοσπονδία. δέχθηκε την κυρίαρχη ιδεολογία της εργοδοσίας που μας λέει μειώστε τους μισθούς σας για να σώσετε τις θέσεις εργασίας, μειώστε τους μισθούς σας για να μπορέσει η εταιρεία να μειώσει το κόστος της για να πουλήσει φθηνότερα, μειώστε τους μισθούς σας προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της Deutsche Telekom..
Λίγες μόνο μέρες πριν οι ίδιες δυνάμεις που σήμερα υποστήριξαν τη συμφωνία ψεύδονταν δημόσια λέγοντας στους συναδέλφους ότι δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοιες λογικές.
Η συμφωνία αυτή είναι η φυσική συνέχεια της τρομοκρατίας που ασκείται από πέρυσι το Μάρτιο από την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι η άμεση συνέχεια της ενδοτικής πρακτικής που έχει δείξει το ίδιο διάστημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι η άμεση συνέχεια των ατέλειωτων συζητήσεων που έκανε η ομοσπονδία πάνω στις θέσεις και προτάσεις της διοίκησης, Μια πρακτική που οδήγησε τους συναδέλφους στην ηττοπάθεια και έτοιμους να δεχθούν το λεγόμενο μικρότερο κακό.
του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
Οι παρενέργειες αυτής της συμφωνίας δεν είναι όλες άμεσα ορατές. Κατ’ αρχήν η διαφωνία και η διαμάχη που είχαμε με τη διοίκηση για τη μονομερή απόφαση για την αύξηση των ωρών εργασίας μπαίνει στο ψυγείο. Η διοίκηση λίγους μήνες πριν με μονομερή της απόφαση αύξησε τις ώρες εργασίας μας και ήρθε τώρα με τη συμφωνία να μειώσει αυτό το αυξημένο ωράριο για να μας μειώσει το μισθό μας. Υπάρχει το αυταπόδεικτο της μείωσης των μισθών. Υπάρχει το επίσης αυταπόδεικτο της μείωσης των συντάξεων και του εφάπαξ του ταμείου σε όσους βγουν στη σύνταξη παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις ενδεχομένως υπάρξουν. Υπάρχει το θέμα της μείωσης των εισφορών στο ΤΑΠ – ΟΤΕ η οποία συμβαίνει σε μια περίοδο που εκτός των άλλων το ΤΑΠ – ΟΤΕ βάλλεται περισσότερο από την κυβέρνηση. Υπάρχει τέλος το θέμα της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι χορηγίες του λογαριασμού νεότητας.
Το βαρύ πυροβολικό της επιχειρηματολογίας αυτών που συμφώνησαν είναι η δέσμευση για τις θέσεις εργασίας και τη μη επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Εμείς δεν μηδενίζουμε τη δέσμευση αυτή αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι στο μέλλον θα τη χρησιμοποιήσουμε. Παράλληλα όμως πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε μια εποχή όπου απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι η μονιμότητα των οποίων προστατεύεται από το Σύνταγμα. Είμαστε σε μια περίοδο που διάφοροι νόμοι περιέχουν όρους που καταργούν συλλήβδην ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο νόμος που κατάργησε το δικό μας ΓΚΠ. Ένας άλλος είναι αυτός που κατάργησε όλες τις συμβάσεις στις συγκοινωνίες. Ένας τελευταίος είναι αυτός που ψηφίστηκε πρόσφατα και μειώνει τους μισθούς σε όλες τις ΔΕΚΟ είτε είναι είτε δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Οι νόμοι αυτοί είναι αντισυνταγματικοί και συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια δικαιώματα. Πλην όμως το κάνει και οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται. Τέλος εξ’ ίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό είναι το ότι η σύμβαση αυτή μπορεί να καταγγελθεί από την άλλη πλευρά οποτεδήποτε. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα καταγγελίας σε ένα χρόνο αλλά και πριν το χρόνο εφ’ όσον μεταβληθούν σημαντικά οι συνθήκες που υπήρχαν τη μέρα της υπογραφής (νόμος 1876/90 άρθρο 12 παράγραφος 2). Με απλά λόγια και επειδή οι συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα μεταβληθούν είναι κάτι περισσότερο από πιθανό οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις να καταγγελθούν από τη διοίκηση και να μην ισχύουν.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι για άλλη μια φορά η ΟΜΕ – ΟΤΕ θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν και ότι με τη συμφωνία αυτή έδωσε το σήμα της εργασιακής ειρήνης σε μια περίοδο που τόσο εντός όσο και εκτός ΟΤΕ είναι ανοιχτά  κι’ άλλα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα για τα οποία αναφερόμαστε σε άλλες στήλες.

 

blogger templates | Make Money Online