Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 23 Ιανουαρίου 2012



Το κούρεμα του χρέους και οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις της τρόικας
Η διοίκηση ανοίγει και στον ΟΤΕ θέμα δώρων και επιδόματος άδειας

Όλο το προηγούμενο διάστημα μας βομβαρδίζουν με τα «οφέλη» που θα έχουμε από το περιβόητο PSI δηλαδή το κούρεμα ενός μέρους του ελληνικού χρέους.
Η υπόθεση αυτή για να μην ξεχνιόμαστε ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι όταν και τότε πήραν απόφαση για κούρεμα ελληνικών ομολόγων με αντάλλαγμα νέα μέτρα, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Το κούρεμα τότε δεν έγινε αλλά τα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, χαράτσια, απολύσεις και «εφεδρείες» τα ζήσαμε και τώρα πάμε γι’ άλλα. Το τελευταίο μόνο εξάμηνο χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώθηκαν άλλη μια φορά οι μισθοί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώθηκαν άλλη μια φορά οι κύριες συντάξεις, μειώθηκαν δύο φορές οι επικουρικές και μπήκαν τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στον ΟΤΕ για να μη μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις αυτές η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έτρεξαν και υπέγραψαν τη μείωση των μισθών μας. Λίγο μετά την υπογραφή η διοίκηση αποφάσισε μονομερώς τη μείωση των παροχών του λογαριασμού νεότητας, έκλεισε 140 περίπου καταστήματα, τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται το δράμα όλων αυτών που ξεσπιτώνονται και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα με την εφαρμογή του νέου ωραρίου με κυριότερο την εφαρμογή του σπαστού.
Αναφερόμενοι στο σήμερα βλέπουμε ότι όλοι αυτοί που παίζουν με τις τύχες και τις ζωές ενός ολόκληρου Λαού μιλώντας άλλη μια φορά για το κούρεμα και τις υποχρεώσεις που θα φέρει η νέα δανειακή σύμβαση μιλάνε για κατάργηση του κατώτατου μισθού, για κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας και στον ιδιωτικό τομέα (στο δημόσιο ήδη έχουν γίνει μικρά επιδόματα), για νέες απολύσεις στο δημόσιο, για νέες μειώσεις στους μισθούς των ΔΕΚΟ, για δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Είμαστε δηλαδή στο ίδιο έργο θεατές για τρίτη, τέταρτη ή δέκατη τέταρτη φορά. Το ίδιο παραμύθι επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά από την άνοιξη του 2010 που μας βάλανε κάτω από τη μπότα της τρόικας.
Στον ΟΤΕ, η διοίκησή του άνοιξε και πάλι θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους, επαναφέρει το σενάριο της μεταφοράς 2.000 συναδέλφων σε θυγατρική εταιρεία, ανοίγει έντεχνα και για τον ΟΤΕ θέμα δώρων και επιδόματος αδείας και η αναδιοργάνωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις θέσεις εργασίας.
Από την άλλη πλευρά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ομοσπονδία δεν φαίνεται να συγκινούνται και να παρεμβαίνουν στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτών των πολιτικών. Εμείς θεωρούμε ότι οφείλουν επιτέλους να εγκαταλείψουν την πρακτική των διαδοχικών υποχωρήσεων και του αγοραίου ρεαλισμού και να συμβάλλουν ώστε τα συνδικάτα να βάλουν τη δική τους ατζέντα, τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζόμενων και τη συνεργασία τους με τα άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται ώστε να σταματήσει η καταστροφική πορεία της κατάργησης δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, των απολύσεων, της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, της φτώχειας και της ανασφάλειας και να ξεκινήσει η πορεία της ανασυγκρότησης. Για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας κλέβουν.
Εμείς επιμένουμε ότι η λύση για την κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και από την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

 

blogger templates | Make Money Online