Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ 4 Απριλίου 2012



Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ  4  Απριλίου 2012

Στη συνεδρίαση του Δ,Σ, της ομοσπονδίας την Τετάρτη 4/4/2012  τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προκήρυξη του εκλογικού συνεδρίου της ομοσπονδίας, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, η σύμβαση δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE στη διεύθυνση επικοινωνίας, οι ρυθμίσεις των τελευταίων νόμων για την ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του επικουρικού μας ταμείου στο νεοϊδρυθέν Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και για τις κινητοποιήσεις του σωματείου τηλεφωνικών κέντρων στην Πάτρα.
1.       Εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα. Η διοίκηση του ΟΤΕ με πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της σύμβασης που μειώνει τους μισθούς μας άνοιξε θέμα νέων μειώσεων των αποδοχών μας, άνοιξε εκ νέου το θέμα της μείωσης του εργατικού κόστους και υπήρξε αναφορά με την οποία άφησε να αιωρείται και η απειλή των απολύσεων. Αναλυτικά η τοποθέτησή μας στο δημοσιευμένο στο blog μας σχετικό άρθρο με τίτλο νέα μείωση των μισθών ο στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ. Εκτός της συνέντευξης η διοίκηση προχωράει και στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που προέρχονται από το μνημόνιο και που αφορούν το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, το πάγωμα του χρονοεπιδόματος και του υπολογισμού των επιδομάτων που συνδέονται με το Ημερομίσθιο του Ανειδίκευτου Εργάτη με το νέο κατώτερο ημερομίσθιο που καθόρισε το μνημόνιο. Και για το θέμα αυτό αναλυτικά στο δημοσιευμένο στο blog μας σχετικό άρθρο με τίτλο η διοίκηση προχωρά στην εφαρμογή των μειώσεων του μνημονίου. Μαζί μ’ αυτά έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα και με τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται αυτό τον καιρό από την OTEPLUS και πιο συγκεκριμένα προσλαμβάνονται με  τα κατώτερα ημερομίσθια που καθόρισε το δεύτερο μνημόνιο. Οι μισθοί για πλήρες ωράριο είναι 586 € για τους άνω των 25 ετών και 511 € για τους κάτω. Για εξάωρο439,5 € και 383,25 αντίστοιχα και για τετράωρο 293 € και 255,5 € αντίστοιχα. Αν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ζήσει κάποιος άνω ή κάτω των 25 με το μισθό αυτό ας το πει και σε μας. Μετά τις 14/5 υπάρχει πρόβλημα και με τους ήδη εργαζόμενους της OTEPLUS γιατί λήγει η σύμβαση η οποία τους καλύπτει και μπορεί να τους ζητηθεί – ίσως και εκβιαστικά – η τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης. Για το θέμα αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της OTEPLUS με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να τους καλύπτει.
2.       Η διοίκηση αποφάσισε η ενσωμάτωση της COSMOTE στον ΟΤΕ να ξεκινήσει από τις διευθύνσεις επικοινωνίας των δύο εταιρειών οι οποίες έγιναν μία και είναι κοινή και για τις δύο εταιρείες. Στη διεύθυνση αυτή εργάζονται συνάδελφοι και του ΟΤΕ και της COSMOTE. Η διοίκηση προκειμένου να λύσει το νομικό κενό όπως λέει θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων μερικού δανεισμού των συναδέλφων από τη μία εταιρεία στην άλλη. Ζητάει δηλαδή οι συνάδελφοι του ΟΤΕ να υπογράψουν μία σύμβαση με την οποία δέχονται ότι το 40% του χρόνου εργασίας τους θα εργάζονται για την COSMOTE και το ίδιο και οι συνάδελφοι της COSMOTE. Η διοίκηση χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση έφερε ένα κείμενο το οποίο ζήτησε από τους συναδέλφους να το υπογράψουν. Η διαδικασία πάγωσε μετά από παρέμβαση της ομοσπονδίας και το δεύτερο κείμενο που ήρθε ήταν βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει κύρια να απαντηθεί το πολιτικό και η σκοπιμότητα της υπογραφής τέτοιων συμβάσεων. Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι ο λόγος που γίνεται είναι αυτός που μας λένε δηλαδή η νομιμότητα αυτό θα πρέπει να περιγραφεί στο κείμενο που θα κληθούν να υπογράψουν (εθελοντικά) οι συνάδελφοι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην ανοίγει δρόμος για άλλες παρόμοιες γενικευμένες πρακτικές. Από κει και μετά στη σύμβαση θα πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι ο κάθε συνάδελφος θα επανέρχεται στην εταιρεία προέλευσης σε οποιαδήποτε περίπτωση και σε οτιδήποτε ενδεχομένως συμβεί στο νέο σχήμα. Τέλος η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να είναι αορίστου που ζητάει η διοίκηση αλλά ορισμένου και προκαθορισμένου χρόνου – δεν είναι σύννομος ο επ’ αόριστον δανεισμός – και θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αφού ο ίδιος εργαζόμενος εργάζεται σε δύο εταιρείες δικαιούται τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των συλλογικών συμβάσεων που είναι ευνοϊκότερα.
3.       Η κυβέρνηση κατοχής έχει αποφασίσει την ένταξη του κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ από την 1/5/2012. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο φορέας στον οποίο εντάχθηκαν αρχικά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του δημοσίου, των εργαζομένων στους δήμους, οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Αυτό το οποίο στην ουσία έγινε ήταν ο ΕΟΠΥΥ με τις όποιες υποδομές υπήρχαν στο ΙΚΑ να κληθεί να αντιμετωπίσει περίπου διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων χωρίς την ανάλογη μεταφορά των απαιτούμενων οικονομικών πόρων. Πέρα από την αρχική αυτή κατάσταση με το δεύτερο μνημόνιο η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 500 ακόμη εκατομμύρια €. Από 1/4/2012 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και ο Οίκος Ναύτου το ταμείο υγείας των ναυτικών οι οποίοι γεύονται ήδη  και αυτοί τη νέα κατάσταση. Το δικό μας  ταμείο υγείας σύμφωνα με το νόμο εντάσσεται υποχρεωτικά στον ΕΟΠΥΥ από 1/5/2012 και ανοίγεται πλέον ένα νέο κεφάλαιο υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ – ΟΤΕ. Μερικά από τα νέα μέτρα είναι η συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις κατά  15%, η επίσκεψη σε γιατρό να αναγνωρίζεται μόνο αν αυτός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ (ο κάθε γιατρός μπορεί να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό ασθενών κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα), παύουν να πληρώνονται αποδείξεις ιατρικής επίσκεψης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις οδοντιατρικές εργασίες που καλύπτει το ΤΑΠ ΟΤΕ σήμερα κ.α. το κυριότερο όμως όπως είπαμε είναι η έλλειψη χρηματοδότησης η οποία και για το δικό μας ταμείο με το μνημόνιο μειώθηκε κατά 15 περίπου εκατομμύρια €. Η ομοσπονδία για το θέμα αυτό αποφάσισε να ζητήσει τουλάχιστον την αναβολή της ένταξης για ένα εξάμηνο προκειμένου να αντιμετωπιστούν και διάφορες άλλες αδυναμίες που προέρχονται και από σημερινές δυσλειτουργίες του ΤΑΠ – ΟΤΕ. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσουν στο να βάλουμε το βιβλιάριο ασθενείας στο συρτάρι και για το όποιο πρόβλημα μας παρουσιαστεί να βάζουμε το χέρι στην τσέπη.
4.       Εκτός από τον κλάδο υγείας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την ένταξη του επικουρικού μας ταμείου στο νεοϊδρυθέν ΕΤΕΑ. Την ένταξή μας στο ταμείο αυτό σύμφωνα με το νόμο μπορούμε με απόφασή μας να την αρνηθούμε. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα μετατρέψει το ταμείο από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και θα αφεθεί στην τύχη του. Με ποιο απλά λόγια η κυβέρνηση αφού έφερε την κατάσταση εδώ που την έφερε και θα αναφερθούμε παρακάτω μας λέει μπορείτε να αποφασίσετε αν θα σας διαλύσω εγώ τις επικουρικές συντάξεις ή αν θα αναλάβετε να τις διαλύσετε μόνοι σας. Η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το επικουρικό μας ταμείο είναι τραγική. Κατ’ αρχήν όλοι οι συνάδελφοι συνταξιούχοι έχουν δει αλλεπάλληλες μειώσεις στη σύνταξή τους. Δεύτερον η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το ταμείο κατ’ εντολή του Υπουργείου λέει ότι για να μπορέσει το ταμείο να λειτουργήσει τα επόμενα πενήντα χρόνια πρέπει οι σημερινές και οι μελλοντικές συντάξεις να μειωθούν κατά 57%. Καλά διαβάσατε 57%. Μετά απ’ αυτά ήρθε και το κούρεμα των ομολόγων. Έτσι στο ταμείο μας τα 182 εκατομμύρια € που είχε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έγιναν 85 η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν ημερομηνία λήξης από το 2022 έως το 2042 και κάτι λίγα λήγουν το 2013 και το 2014. Ο κλάδος είχε και 34 εκατομμύρια € κατατιθέμενα στην τράπεζα της Ελλάδος. Η τράπεζα της Ελλάδος τα μετέτρεψε κι’ αυτά σε ομόλογα, τα κούρεψε και τη ζημιά την πληρώνει το ταμείο και σήμερα από τα 34 εκατομμύρια έχουν μείνει περίπου 16, το ταμείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σύντομα θα κληθεί να «σπάσει» τα νέα ομόλογα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αξία τους δηλαδή κούρεμα στο κούρεμα. Για την κατάσταση αυτή θα πρέπει να πούμε ότι η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο την κυβέρνηση αλλά βαραίνει και τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ οι οποίες στη σχετική συζήτηση που έγινε η μεν ΔΑΚΕ ήταν αναφανδόν υπέρ του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων η δε ΠΑΣΚΕ πρότεινε να απέχουμε από τη σχετική ψηφοφορία και για τα δικά μας τα λεφτά να  αποφασίσουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, του κράτους και των άλλων ομοσπονδιών. Στο θέμα του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ ήταν πιο κοντά στην κυβέρνηση και στην τρόικα απ’ ότι στους δικούς τους συντρόφους στο συνδικαλιστικό κίνημα. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ όμως αντιστάθηκαν στο κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου τους, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στο ΙΚΑ και είπαν ΟΧΙ στο κούρεμα. Στον ΟΤΕ προτίμησαν να συγκλίνουν με την κυβέρνηση και την τρόικα.
5.       Από την περασμένη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα στην Πάτρα είναι σε κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν τη συμπαράσταση της κοινωνίας της Πάτρας και η διοίκηση του ΟΤΕ προχωράει σε σπασμωδικές και απαράδεκτες κινήσεις. Η άποψή μας για το θέμα καταγράφεται αναλυτικά στο άρθρο μας με τίτλο κινητοποιήσεις στα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ Πάτρας.

 

blogger templates | Make Money Online