Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ Πάτρας


Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ Πάτρας

Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου με μειωμένο ωράριο (3,5 ώρες παλαιότερα και 4 σήμερα) στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην Πάτρα έχουν ιδρύσει σωματείο. Το σωματείο αυτό βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη Δευτέρα 26/3. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Πάτρας και συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα. Η συνέχεια της κινητοποίησης και η ανταπόκριση που αυτή βρίσκει στην τοπική κοινωνία θορύβησε τη διοίκηση του ΟΤΕ η οποία αντί να προσπαθήσει να βρει λύση επιχειρεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα, λειτουργεί σπασμωδικά και επιχειρεί να στρέψει τους μόνιμους εργαζόμενους εναντίον των έκτακτων και το αντίστροφο. Έτσι δεν διστάζει να απειλεί ότι θα κόψει τα μεροκάματα αυτών που εμποδίζονται από τον αποκλεισμό να προσέλθουν στη δουλειά τους και ταυτόχρονα εκβιάζει δηλώνοντας ότι θα κλείσει τα τηλεφωνικά κέντρα στην Πάτρα και γυρνώντας ένα διακόπτη θα τα μεταφέρει και θα τηλεχειρίζονται από άλλη πόλη. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας την Τετάρτη 4/4/2012 χωρίς ωστόσο να παρθεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πρότεινε να επισκεφθεί την Πάτρα ένα διαπαραταξιακό κλιμάκιο της ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι και να μιλήσει στους συναδέλφους. Από τη δική μας πλευρά η πρόταση έγινε δεκτή διευκρινίζοντας ότι το κλιμάκιο της ομοσπονδίας κατεβαίνει στην Πάτρα χωρίς ειλημμένη απόφαση και ο κάθε συμμετέχων κατεβαίνει με τις δικές του απόψεις. Μια πρώτη δική μας προσέγγιση για το θέμα με την όποια ενημέρωση ολοκληρωμένη ή ελλιπή μπορεί να έχουμε είναι η εξής:
Τα αιτήματα που προβάλλονται για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών των μνημονίων όπως και όλες οι αναφορές για σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβομένη δουλειά είναι αιτήματα όλης της κοινωνίας και μας βρίσκουν αλληλέγγυους.
Οι αναφορές που υπάρχουν για τις δουλεμπορικές θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ είναι πραγματικότητα και αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο σήμερα που οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην OTEPLUS προσλαμβάνονται με τα νέα κατώτερα όρια μισθών που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο δύο.
Η αντιπροσωπεία της διοίκησης που μετέβη στην Πάτρα αντί να προσπαθήσει να μετριάσει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να βρει λύση με τη συμπεριφορά της το μεγέθυνε. Η διοίκηση του ΟΤΕ αντί να απειλεί με λουκέτο τα τηλεφωνικά κέντρα της Πάτρας, αντί να απειλεί τους μόνιμους υπαλλήλους του ΟΤΕ ότι θα τους κόψει τα μεροκάματα οφείλει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις. Μια ελάχιστη προσέγγιση στο θέμα αυτό θα ήταν το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους της OTEPLUS έξω από τις λογικές που άνοιξε η κυβέρνηση και η τρόικα για τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση του κατώτερου μισθού. Γιατί η πραγματικότητα που γίνεται κυνικά αποδεκτή είναι ότι πράγματι οι νέοι που προσλαμβάνονται από την OTEPLUS θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Γιατί γι’ αυτούς θα ισχύει το μνημόνιο ενώ για τους προηγούμενους ίσχυαν οι συλλογικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Δεν μπορεί από κανένα να γίνει αποδεκτό ότι σήμερα προσλαμβάνονται νέα παιδιά σε θυγατρική του ΟΤΕ με μισθούς 250 και 300 €. Ένα άλλο το οποίο επίσης θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό είναι η ανανέωση των συμβάσεων για το 12μηνο που ίσχυε μέχρι πρότινος. Δεν είναι δα και τόσο εξωπραγματικό. Άλλωστε οι ανάγκες υπάρχουν αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ έχουν επιλεγεί για πρόσληψη στην OTEPLUS τελικά κάτω από τις εργασιακές συνθήκες που βρίσκουν μπροστά τους παραιτούνται. Διευκρινίζουμε ότι αυτές είναι σκέψεις και προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν παραιτούμαστε από τις πάγιες θέσεις μας για κλείσιμο των δουλεμπορικών OTEPLUS και HELLASCOM, για μία σταθερή εργασιακή σχέση, για ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ.

 

blogger templates | Make Money Online