Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τα κίνητρα αποχώρησης και τα εκβιαστικά διλήμματα της διοίκησης




Τα κίνητρα αποχώρησης και τα εκβιαστικά διλήμματα της διοίκησης

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ψυχολογικού εκβιασμού όλων των συναδέλφων που είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του πρώτου προγράμματος των κινήτρων.
Από τη Δευτέρα 12/11 οι εντεταλμένοι υπάλληλοι που επικοινωνούν με τους συναδέλφους προκειμένου να τους «ενημερώσουν» για το πρόγραμμα στο οποίο δικαιούνται να ενταχθούν έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου ψυχολογική εκβιαστική πίεση προκειμένου να τους «πείσουν» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Είναι πιθανό κάποιοι απ’ αυτούς να λειτουργούν βασιλικότερα του βασιλέως όμως η ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει ανήκει στη διοίκηση και στις οδηγίες που δίνει.
Φαίνεται ότι το τέλος που επιφύλασσε η σημερινή διοίκηση σε όλους τους συναδέλφους που για δεκαετίες και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας  έδωσαν τη ζωή τους για την ανάπτυξη του οργανισμού δεν ήταν  τίποτε άλλο από ένα εκβιασμό.
Η Αγωνιστική Συνεργασία με ανακοίνωσή της έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τους κινδύνους και για το επικείμενο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι ανάλογα με την απόφαση που θα πάρουν.
Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι για την «ενημέρωση» των συναδέλφων, όπως αναφέραμε παραπάνω, θέτουν εκβιαστικά διλήμματα και σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν πολλές φορές απροκάλυπτα. Αντίστοιχα πυκνώνουν οι καταγγελίες που αφορούν προϊσταμένους που με «υπερβάλλοντα ζήλο» ενθαρρύνουν συναδέλφους να δεχτούν τα κίνητρα με την απειλή ακόμη και εκδικητικών μεταθέσεων. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες και σαν τέτοιες τις καταγγέλλουμε.
 Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που τίθεται είναι η «ενημέρωση» που δίνεται για επικείμενη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης από το Μάιο του 2013.
Η διοίκηση επικαλείται ότι σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2012 όλες οι παλιές συλλογικές συμβάσεις που έχουν ισχύ πάνω από δύο χρόνια λήγουν το Φεβρουάριο του 2013 και κατά συνέπεια η συλλογική σύμβαση που προέβλεπε για αποζημίωση εννέα μισθούς πάνω από το πλαφόν που βάζει ο νόμος καταργείται με τη λήξη της μετενέργειας το Μάιο του 2013.
Από την άλλη πλευρά και συνολικά για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχει τοποθετηθεί το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ το οποίο σε σχετική εγκύκλιο που έχει εκδώσει εκτός της αντισυνταγματικότητας που έχει θέσει υποστηρίζει ότι  για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα (1) έτος, ακόμα κι εάν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας. Υποστηρίζει επίσης ότι η διάταξη αυτή καταργείται με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που επικυρώνει το μνημόνιο μόνο για τις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν μετά την 14/2/2012.
Είναι σαφές ότι σε ότι αφορά τη νομική ερμηνεία και χωρίς να είμαστε νομικοί συντασσόμαστε με την άποψη του νομικού τμήματος της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα όμως θέλουμε να τονίσουμε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται μέσα στο όλο πλέγμα που λέγεται θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων το οποίο είναι καθαρά πολιτικό και συνδικαλιστικό. Το θέμα αυτό και εν γένει όλο το πλέγμα που αφορά συλλογικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα, το εργασιακό μέλλον τόσο το δικό μας όσο και αυτό της επόμενης γενιάς περνάει μέσα από τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις, τις κινητοποιήσεις όλων μας για την ανατροπή αυτών  των πολιτικών.

 

blogger templates | Make Money Online