Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Alter Summit - Πρωτοβουλία για μιά Εναλλακτική σύνοδο κορυφής στην Αθήνα



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ στην ΑΘΗΝΑ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ,
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στη χώρα μας δίνουν μια σπουδαία και διαρκή μάχη την τελευταία τριετία, ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στην ανελέητη φορολογική επιβάρυνση από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων. Στη μάχη αυτή πολλές φορές στάθηκαν αλληλέγγυα συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα από όλη την Ευρώπη. Διοργανώθηκαν, μάλιστα, και Ημέρες Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στη λιτότητα, με σημαντική συμμετοχή από άκρη σε άκρη σε όλη την ήπειρο.
Με την ένταξη και άλλων χωρών (Πορτογαλία – Ιρλανδία - Κύπρος) στον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας, όπως και με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και ισχυρές χώρες (Ισπανία - Ιταλία), δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικό αγωνιστικό συντονισμό αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να προστεθεί και μια νέα πρωτοβουλία, βασισμένη στη μεγάλη παρακαταθήκη της πλατιάς συνάντησης κοινωνικών και εργατικών κινημάτων της τελευταίας δεκαετίας.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Φλωρεντία 10+10, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη, ακριβώς 10 χρόνια μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ένας μεγάλος αριθμός συνδικάτων και κινημάτων αποφάσισε να πραγματοποιήσει εξάμηνη κινητοποίηση εναντίον των επιλογών “λιτότητας” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δράσεις αυτές θα εξελιχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κατάληξη μια μεγάλη Εναλλακτική Σύνοδο (Alter Summit), που θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές του Ιουνίου 2013.
Κοινός στόχος της πρωτοβουλίας Alter Summit είναι η ανάκτηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Μιας δημοκρατίας όχι “στα χαρτιά”, αλλά αυθεντικής με ισότητα, αξιοπρέπεια, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους, ελευθερία συλλογικής δράσης και Ευρωπαϊκούς λαούς ελεύθερους από τη λιτότητα και τη χρηματοοικονομική δικτατορία.
Με βασικό σύνθημα “Η Δημοκρατία μας πρέπει να καταστρέψει τη λιτότητα”, η πρωτοβουλία Alter Summit  προτάσσει 4 άξονες διεκδίκησης για το επόμενο διάστημα:
  • Οι λαοί της Ευρώπης να απελευθερωθούν από τη δουλεία του χρέους.
  • Τέλος στη λιτότητα! Αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και επένδυση σε θέσεις εργασίας φιλικές στο περιβάλλον.
  • Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους.
  • Οι τράπεζες να επανέλθουν στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Βασικό κορμό αιτημάτων της Alter Summit αποτελούν το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση, τη συλλογική δράση και τη συλλογική εκπροσώπηση, η αναπλήρωση των εισοδημάτων για ανέργους και συνταξιούχους, ο περιορισμός της “γκρίζας ζώνης” των επισφαλώς εργαζόμενων.
Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν σε μια χώρα-πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων, όπως έχει καταντήσει η χώρα μας, έχουμε μόνο να κερδίσουμε από τη συμμετοχή μας σε τέτοιες διεθνείς πρωτοβουλίες. Είναι πρόσφατες οι μνήμες από τη συλλογική αφύπνιση που είχε προκαλέσει το μεγάλο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα σε όλον τον πλανήτη και από τη δυναμική που αυτό προσέφερε στις συνδικαλιστικές μας κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.
Είναι τώρα η ώρα που πρέπει και εμείς να συντονιστούμε με αυτήν την πανευρωπαϊκή κινηματική πρωτοβουλία. Να στηρίξουμε αποφασιστικά τις δράσεις της Alter Summit, να βαδίσουμε πλάι στα συνδικάτα και τα κινήματα που τη συναποτελούν. Να συμβάλλουμε στη διοργάνωση μιας μεγαλειώδους Εναλλακτικής Συνόδου στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο, κάτι που για εμάς είναι σημαντικό, για ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς λόγους.
Από πειραματόζωο των Μνημονίων, να γίνουμε το μεγάλο πείραμα για την ανατροπή τους!

 

blogger templates | Make Money Online