Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η DT πανηγυρίζει για την επιτυχία της νέας «εθελούσιας» - Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με νέα προβλήματα – νέες προκλήσεις





Η DT πανηγυρίζει για την επιτυχία της νέας «εθελούσιας»
Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με νέα προβλήματα – νέες προκλήσεις

Με πανηγυρικό χαρακτήρα η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης στο οποίο σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου συμμετείχαν 1516 συνάδελφοι.
Η διοίκηση λοιπόν πέτυχε το στόχο της μείωσης του προσωπικού και αυτό όπως επισημαίνει θα μειώσει το εργασιακό κόστος κατά 80 περίπου εκατομμύρια € ετησίως.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το πρόγραμμα και γύρω στις αρχές Οκτώβρη η Αγωνιστική Συνεργασία έβαλε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις διεκδίκησης οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν από τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού.
Το πρόγραμμα των κινήτρων ολοκληρώθηκε και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση, τα θέματα τα οποία θέσαμε συνεχίζουν να είναι επίκαιρα πλην όμως η αντιμετώπισή τους έγινε πιο δύσκολη.
Το τελευταίο πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης όπως και όλα τα προηγούμενα είχε σαν αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να χάσει ένα μεγάλο μέρος έμπειρου και κατηρτισμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα το γευόμαστε ήδη με τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες, με την εντατικοποίηση της εργασίας και με τη διοίκηση που βλέποντας τώρα τα προβλήματα επαναπροσλαμβάνει πολλούς απ’ αυτούς που απολύθηκαν μόλις χθες και προσλαμβάνει προσωπικό όχι στον ΟΤΕ αλλά μέσω της δουλεμπορικής OTEplus.
Οι απαιτούμενες προσλήψεις δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ανοικτών διαγωνισμών που να απευθύνονται σε όλη την Ελληνική νεολαία αλλά μέσω του γνωστού ρουσφετολογικού τριγώνου διαπλοκής (διοίκηση ΟΤΕ – μνημονιακά κόμματα – εργοδοτικές παρατάξεις). Ιδιαίτερα στους τελευταίους δόθηκε η δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα «χρέη» τους.
Η διοίκηση του ΟΤΕ κάνοντας χρήση του νέου καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις του μνημονίου προσλαμβάνει το προσωπικό αυτό με τους μισθούς του μνημονίου που είναι 580 € για τους άνω και 511 € μικτά για τους κάτω των 25 ετών. Έτσι διευρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργασιακές και μισθολογικές ανισότητες των εργαζομένων στον ΟΤΕ και υπονομεύεται  η κοινωνική συνοχή των εργαζομένων του ΟΤΕ
Κάνοντας χρήση του ίδιου νόμου έχει ήδη παγώσει το χρονοεπίδομα για όλους, προσανατολίζεται να μη χορηγήσει μισθολογικό κλιμάκιο σε όσους το δικαιούνται την 1/1/2013 και να καταργήσει όλους τους όρους των παλαιών συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την ίδρυση της ομοσπονδίας μέχρι σήμερα.
Μαζί με τα παραπάνω θα πρέπει να μιλήσουμε και για τα κόστη που θα επιφέρει το πρόγραμμα στα ασφαλιστικά ταμεία παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαδίδει η διοίκηση του ΟΤΕ. Και το κόστος αυτό προέρχεται αφ’ ενός από το ότι όλοι όσοι κάνουν αυτασφάλιση θα πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα από ότι αν ήταν εν ενεργεία και αφ’ ετέρου απ’ αυτούς που για διάφορους λόγους δεν θα κάνουν αυτασφάλιση ή που θα προτιμήσουν – όσοι τη δικαιούνται – την άμεση λήψη μειωμένης σύνταξης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Αυτά είναι τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί με όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί άλλους χειρισμούς, άλλες πρακτικές, άλλες απ’ αυτές που έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού δικομματισμού τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στο χώρο του ΟΤΕ.
Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να απαιτήσει την αλλαγή των κεντρικών πολιτικών επιλογών και να αγωνιστεί για να αποτρέψει τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας και των χρόνων υπηρεσίας για σύνταξη και τις φοροεπιδρομές που φέρνουν αυτές οι πολιτικές. Ταυτόχρονα το σ.κ. οφείλει να αμφισβητήσει το χρέος ως χρέος του λαού, να απαιτήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και να προκρίνει πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την κοινωνία και όχι τις αγορές και τους κερδοσκόπους.  
Η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ έχει σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα του προγράμματος κινήτρων και η εκκωφαντική της απουσία απογοήτευσε και εξόργισε ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους.
Η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ θα πρέπει επιτέλους να δει με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα το πρόβλημα των διαφορετικών μισθολογίων στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του, τις προσλήψεις με μισθούς μνημονίου και να μην τα παραπέμπει στις καλένδες.
Θα πρέπει να απαιτήσει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε η μαζική έξοδος με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στον ΟΤΕ με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι στις δουλεμπορικές θυγατρικές με ρουσφετολογικές πρακτικές και διαδικασίες. Η συμμετοχή των εργοδοτικών παρατάξεων στο ρουσφετολογικό παζάρι και στην εμπορευματοποίηση των οξυμμένων προβλημάτων των νέων ανέργων κάνει τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία και στη διαπραγματευτική δύναμη του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Η διοίκηση έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για αμφισβήτηση του κλιμακίου που δικαιούνται οι συνάδελφοι από 1/1/2013 και για κατάργηση των παλαιών συλλογικών συμβάσεων. Εμείς δεν δικαιούμαστε να σφυρίζουμε αδιάφορα.
Το εργασιακό μέλλον τόσο το δικό μας όσο και αυτό της επόμενης γενιάς περνάει μέσα από τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις, τις κινητοποιήσεις όλων μας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και για την εφαρμογή των δικών μας προτάσεων για ίδιους όρους εργασίας σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, για την εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών στις προσλήψεις, για την αποτροπή της εντατικοποίησης, για την εφαρμογή του μέχρι σήμερα ισχύοντος καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με γραφειοκρατικές και διαχειριστικές λογικές και πρακτικές αλλά με όρους κινήματος, με αλλαγή πορείας σε μια άλλη αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση.
Οι νέες συνθήκες βάζουν ξανά επί τάπητος και το θέμα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ. Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ και οι αντίστοιχες των πρωτοβάθμιων σωματείων σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να μπουν στο γνωστό στείρο και άγονο ανταγωνισμό για το ποιος θα γράψει περισσότερα μέλη.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος ιδιαίτερα τώρα που θα μπει νέο αίμα στον ΟΤΕ θα πρέπει επιτέλους να κάνει πράξη την απόφαση που επί χρόνια παραμένει στα χαρτιά για ένα σωματείο στον ΟΤΕ για μια κλαδική ομοσπονδία.

Αγωνιζόμαστε για την δουλειά μας, το μισθό μας, την αξιοπρέπειά μας
Στις νέες προκλήσεις απαντάμε με οργάνωση, ενότητα, αλληλεγγύη

 

blogger templates | Make Money Online