Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Όχι σε αξιολόγιο προκάλυμμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας



Αθήνα 28-2-2013
Όχι σε αξιολόγιο προκάλυμμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Την τελευταία τριετία η  διοίκηση του ΟΤΕ, αξιοποιώντας  όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο των μνημονίων, ασκεί καταχρηστικά  το διευθυντικό δικαίωμα και εφευρίσκει τρόπους για να υπονομεύσει και εν τέλει να καταργήσει κάθε συλλογική  κατάκτηση των εργαζομένων. Ο λόγος για την διοίκηση Τσαμάζ που ενώ συνεχίζει απτόητη την συρρίκνωση του ομίλου μέσω εκποίησης σημαντικών  περιουσιακών του στοιχείων  και την στοχοποίηση των εργαζομένων ως μόνης  πιθανής πηγής άντλησης εσόδων, δεν παραλείπει  να επαναφέρει και φέτος το αξιολόγιο ως ένα ακόμα εργαλείο άσκησης του ανεξέλεγκτου διευθυντικού της δικαιώματος.
Η εφαρμογή του αξιολογίου – ειδικά πέρυσι - προκάλεσε ένταση & αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων, υπηρεσιακές δυσλειτουργίες , υπονόμευση του θεσμοθετημένου ωραρίου, δικαστικές διενέξεις, έντεχνη καλλιέργεια κλίματος πόλωσης  μεταξύ των εργαζομένων και υπηρεσιακών στελεχών. Η διοίκηση εσκεμμένα  φαλκιδεύει το συμφωνημένο μισθολόγιο μέσω του πριμ που συσχετίζεται με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Ενθαρρύνει έμμεσα και επιβραβεύει όσους δέχονται να εργάζονται πολλές ώρες πέραν του ωραρίου, παίρνουν δουλειά στο σπίτι και  γίνονται εθελοντικά  «το αυτί και το μάτι της εταιρείας».  
Από την μεριά μας έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει προτάσεις για ένα αξιολόγιο κοινά αποδεκτό από την διοίκηση και την ΟΜΕ-ΟΤΕ που θα αποτυπωθεί σε μια συλλογική σύμβαση και θα γίνει σεβαστό από όλους.  Ένα τέτοιο αξιολόγιο :
1.      Δεν θα βασίζεται στην επιβολή και την τιμωρία, αλλά θα βοηθά τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα υστερούν στο να επανεκπαιδευτούν ή να αξιοποιηθούν σε άλλη θέση.
2.      Θα είναι ένα εργαλείο ατομικής βελτίωσης και ανάπτυξης των ικανοτήτων των εργαζομένων προς αμοιβαίο όφελος (εργαζομένων και εταιρείας).
3.      Δεν θα παράγει τιμωριτικά αποτελέσματα  όπως απολύσεις, εκδικητικές μεταθέσεις ή μισθολογική στασιμότητα.
4.      Θα διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μπορεί να γίνει υποκείμενο εμπαθούς και κακόπιστης κριτικής για προσωπικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, φυλετικούς, ή άλλους λόγους.
5.      Θα προάγει το πνεύμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας και θα αποθαρρύνει κάθε διάθεση νεποτισμού, ατομικού πρωταθλητισμού ή γενικότερα οπουδήποτε αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.
6.       Δεν θα αξιολογεί θετικά την όποια διάθεση του εργαζόμενου να παραβιάσει τους επισήμους όρους εργασίας σε βάρος του (επιπλέον εργασία χωρίς αμοιβή, παραίτηση από δικαιώματα αδείας, εργασία με ίδια μέσα).
7.     Δεν θα προαπαιτεί την καμπύλη Gauss και δεν θα βασίζει το αποτέλεσμά του σε προειλημμένες αποφάσεις όπως έγινε πέρυσι κατά κόρον.
8.      Δεν θα μετεξελιχθεί σε σύστημα μέτρησης της απόδοσης, και εμμέσως σε εργαλείο εντατικοποίησης. Να γίνει σαφές ότι άλλο Αξιολόγηση και άλλο Απόδοση.
9.      Θα είναι διαφανές και θα προβλέπει δημοσιοποίηση γενικών στατιστικών ευρημάτων, πράγμα που θα συμβάλει  στη αξιοπιστία και την αποδοχή της διαδικασίας. Θα προβλέπει γνωστοποίηση των μέσων όρων της αξιολόγησης στα μέλη επιχειρησιακών μονάδων ικανού μεγέθους, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης χωρίς παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
10. Θα προβλέπει διαδικασία ένστασης  με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και ανεξάρτητων φορέων (Δικαστικών, επαγγελματικών συλλόγων, προηγούμενων αξιολογητών κ.λ.π.).
11. Θα προβλέπει  ενδιάμεσα χρονικά στάδια αξιολόγησης ώστε έγκαιρα να υπάρχει η δυνατότητα ατομικής βελτίωσης μέσω της έγκαιρης προειδοποίησης.
12. Θα θεσμοθετεί -  έστω σε πιλοτικό στάδιο – την αμφίδρομη και την οριζόντια αξιολόγηση. Θα μεριμνά ώστε αυτό δεν θα γίνεται εργαλείο άντλησης πληροφοριών και θα αποτρέπει την συναλλαγή αξιολογητή – αξιολογούμενου.
13. Θα εξαιρεί – με την σύμφωνη γνώμη τους – από την διαδικασία αξιολόγησης  τα ΑΜΕΑ.
14. Θα προβλέπει διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας και το επίπεδο εκπαίδευσης του αξιολογούμενου.

Καλούμε την διοίκηση να αποσύρει άμεσα την διαδικασία που ξεκίνησε και να έλθει σε διαβούλευση με την ομοσπονδία για το αξιολόγιο. Καλούμε την ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ να μην περιοριστεί στην επετειακή ανακοίνωση που εκδίδει κάθε χρόνο και στην οποία ως Πόντιος Πιλάτος μεταβιβάζει την ευθύνη στους εργαζόμενους. Η ετήσια πρόσκληση της ΟΜΕ στους εργαζόμενους «να απαξιώσουν το αξιολόγιο ακόμα και με την μη προσέλευσή τους» έχει εξαντλήσει την χρησιμότητά της  από καιρό. Η σύσταση από μεριάς της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιτροπής αξιολογίου θα μπορούσε να βοηθήσει αν δεν επρόκειτο για επιτροπή ρουτίνας και νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων.  Για να ανακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα μέρος της αξιοπιστίας του οφείλει αντί να «πετά την μπάλα στην εξέδρα» να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων με αγωνιστική διάθεση.   
 Με  τον   αγωνιστικό προσανατολισμό των εργαζομένων
 να απαντήσουμε στην άκαμπτη στάση της διοίκησης.

 

blogger templates | Make Money Online