Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Τετάρτη 6/3/2013


Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Τετάρτη 6/3/2013
Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
Εδώ και τώρα συλλογική σύμβαση στις θυγατρικές

Την Τετάρτη 6/3/2013 στη συνάντηση μεταξύ διοίκησης και ομοσπονδίας η θεματολογία είχε να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ίδρυση των νέων υπηρεσιών (OTE TV, τοποθέτηση δορυφορικών κεραιών και συντήρηση κεραιών κινητής) και το θέμα της μεταφοράς από και προς το κτίριο της Παιανίας.
Η διοίκηση για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θεωρεί ότι σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο και την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου:
1.      Καταργείται μισθολογική προαγωγή λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου.
2.      Όλες οι παλαιότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όλοι οι όροι που περιέχονται  σ’ αυτές (θεσμικοί και οικονομικοί) καταργούνται στις 14/5/2013 ημερομηνία κατά την οποία θεωρεί ότι λήγει  η μετενέργεια.
3.      Ειδικά για τη συλλογική σύμβαση που προβλέπει χορήγηση 1% υπέρ ενός επαγγελματικού ταμείου και 1% υπέρ του ταμείου αρωγής προσωπικού ΟΤΕ θεωρεί ότι έχει ήδη καταργηθεί.
Με βάση αυτή την ερμηνεία δεν προτίθεται να χορηγήσει σε κανένα συνάδελφο την προβλεπόμενη αύξηση λόγω αλλαγής κλιμακίου ενώ για τα θέματα που θεωρεί ότι καταργούνται στις 14/5/2013 μας είπε ότι θα μας κάνει τη χάρη να μην τα πειράξει προς το παρόν, θεωρώντας τα όμως οικειοθελή παροχή την οποία μπορεί οποτεδήποτε να διακόψει. Τέλος μας είπε ότι δεν επιθυμεί να σπάσει η τριετής σύμβαση που μείωσε τους μισθούς μας αλλά ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν συζητήσεις για νέο μισθολόγιο, που κατ’ αυτήν θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και για μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως κανονισμός μεταθετότητας, υπηρεσιακά συμβούλια, ειδικές άδειες, άδειες ασθένειας, αποζημίωση απόλυσης.
Σε ότι αφορά το αίτημα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές επικαλούμενοι και πάλι νομικά τερτίπια αυτή τη φορά μας είπαν ότι η αντιπροσωπεία της διοίκησης δεν μπορεί να συζητήσει θέματα θυγατρικών αλλά μόνο θέματα του ΟΤΕ.
Θέλουμε να θυμίσουμε ότι για τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε τοποθετηθεί δημόσια από την περίοδο που γινόταν οι συζητήσεις για τα κίνητρα εξόδου με τα πέντε σημεία διεκδίκησης που θέσαμε στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας στις 11/10/2012 (η τοποθέτηση είναι ανηρτημένη στο blog και το σημείο τρία έλεγε από τότε για το θέμα των συμβάσεων που η διοίκηση θα επιχειρήσει να καταργήσει και για υπογραφή συλλογικής σύμβασης στις θυγατρικές) και που δεν υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Αυτό το θυμίζουμε γιατί σήμερα που τελείωσε η υπόθεση κίνητρα η διαπραγματευτική μας δύναμη έχει μειωθεί.
Συνολικά για το θέμα συλλογικές συμβάσεις εργασίας τοποθετηθήκαμε και στις αρχές Ιανουαρίου 2013 με σχετική ανακοίνωση (είναι ανηρτημένη στο blog) χωρίς και πάλι  να υιοθετηθούν  αυτά που λέγαμε.
 Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία. Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε σήμερα. Πέρα από τις όποιες νομικές ερμηνείες έχουμε πει ότι τα θέματα αυτά είναι καθαρά πολιτικά και συνδικαλιστικά. Έτσι υπερβαίνοντας τις διαφορετικές νομικές ερμηνείες που υπάρχουν θα πρέπει να επιδιώξουμε την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης η οποία θα αναφέρεται σε όλους τους όρους των συλλογικών συμβάσεων που η διοίκηση θεωρεί ότι καταργούνται στις 14/5/2013. Αν πράγματι δεν θέλει να τα πειράξει αντί να τα θεωρήσει οικειοθελή παροχή μπορεί να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση και να δεχθεί τη συνέχιση των όρων αυτών. Η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης κλείνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα εκτός από το θέμα της χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου από τη διεκδίκηση του οποίου δεν παραιτούμαστε ούτε νομικά ούτε πολιτικο-συνδικαλιστικά.
Σε ότι αφορά το θέμα των νέων υπηρεσιών ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση προτίθεται να μεταθέσει σε πρώτη φάση 150 περίπου συναδέλφους στις υπηρεσίες πώλησης ΟΤΕ TV, τοποθέτησης δορυφορικών κεραιών και συντήρησης κεραιών κινητής. Η υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί γύρω στον Απρίλιο και στη συνέχεια θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη φάση μετακίνησης προσωπικού.  Για το προσωπικό που θα μετακινηθεί στις υπηρεσίες αυτές η διοίκηση λέει ότι δεν θα υπάρξει γεωγραφική μετάθεση – μετακίνηση. Βασικό τους μέλημα λένε ότι είναι η παροχή υπηρεσιών που σήμερα δεν παρέχονται και η μεταφορά εργασιακού κόστους ώστε να μειωθεί το κόστος της σταθερής.
Σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσα προβλήματα κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί στην όποια υπηρεσία, στο όποιο έργο μπορεί να δημιουργήσει ή να διασώσει θέσεις εργασίας. Έτσι τις νέες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών τις χαιρετίζουμε. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες για το κατά πόσο η πρόθεση της διοίκησης αποσκοπεί πράγματι στην παροχή αυτών των υπηρεσιών και όχι στη δημιουργία μιας υπηρεσιακής αποθήκης, ενός «ψυγείου» νέου τύπου. Τις ενστάσεις αυτές τις ενισχύει και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η όποια επιλογή του προσωπικού που θα μεταφερθεί. Η μεταφορά προσωπικού του οποίου το έργο έχει πλέον καταργηθεί είναι καθαρή τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους;
Σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς των συναδέλφων στο κτίριο της Παιανίας η διοίκηση  μας ενημέρωσε ότι θα χορηγήσει στον κάθε συνάδελφο ή την κάρτα απεριορίστων διαδρομών των μέσων μαζικής μεταφοράς ή το μηνιαίο epass για όποιον θέλει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του. Η δική μας άποψη για το θέμα έχει καταγραφεί στο ίδιο συμβούλιο της ομοσπονδίας 11/10/2012 που αναφερθήκαμε παραπάνω. Σήμερα με τις μαζικές παραβιάσεις του ωραρίου γίνεται ακόμη πιο καθαρό το που αποσκοπούσε και τι εξυπηρετούσε η κατάργηση των πούλμαν. Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα της παραβίασης του ωραρίου όχι μόνο στην Παιανία ή στο διοικητικό μέγαρο αλλά παντού δείχνει ότι θα πρέπει να λάβουμε δραστικά και  αποφασιστικά μέτρα γιατί διαφορετικά σε λίγο καιρό όλοι θα δουλεύουμε από το πρωί μέχρι τη νύχτα.
            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό και συνδικαλιστικό. Αν δεν τρέξουμε τώρα τα χειρότερα δεν έπονται αλλά ήρθαν. Η τυχόν κατάργηση των όρων των παλαιών συλλογικών συμβάσεων δεν θα δημιουργήσει απλά κάποια προβλήματα. Δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο.
Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου στους μισθούς και στα δικαιώματα στις θυγατρικές εκτός του ότι είναι απαράδεκτη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα συνοχής και  αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο.
Τα θέματα αυτά και εν γένει όλο το πλέγμα που αφορά συλλογικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα, το εργασιακό μέλλον τόσο το δικό μας όσο και αυτό της επόμενης γενιάς περνάει μέσα από τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις, τις κινητοποιήσεις όλων μας.

 

blogger templates | Make Money Online