Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σε τροχιά ΤΧΣ / Τροϊκανοποίησης η Εθνική Τράπεζα



Η Αγωνιστική Συνεργασία Αναδημοσιεύει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην Εθνική Τράπεζα

Αθήνα, 10/4/2013

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΤΧΣ*/ΤΡΟΪΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η απόφαση της τρόικας για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των ΕΤΕ και Eurobank, ανέτρεψε με βίαιο τρόπο τα δεδομένα. Πρόκειται για πολιτική απόφαση με σαφή στόχευση. Στην αντίληψη της τρόικας και των Μνημονίων, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των πιστωτών της χώρας και να λειτουργούν με βάση τα συμφέροντά τους. Αυτήν τη στόχευση εξυπηρετεί η ακύρωση της συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank, αυτή η στόχευση υποκρύπτεται στην προοπτική για υπαγωγή της ΕΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Είναι εκ του πονηρού η συζήτηση για δήθεν “κρατικοποίηση” της ΕΤΕ, η οποία δυστυχώς καλλιεργείται και στο εσωτερικό του ΣΥΕΤΕ από ορισμένες πλευρές. Για όσους γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και το νομικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ένταξη στο ΤΧΣ* δεν είναι κρατικοποίηση. Αντίθετα, είναι απ' ευθείας παράδοση της τράπεζας στα χέρια της τρόικας. Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον συγκεντρωθεί τελικά το απαιτούμενο 10% από ιδιωτικές τοποθετήσεις στην ΑΜΚ**, πρόκειται για οριστική αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΤΕ, η οποία μετατρέπεται και τυπικά από “τράπεζα των Ασφαλιστικών Ταμείων” σε πλήρως ιδιωτική τράπεζα. Στην χειρότερη περίπτωση, αν δεν καλυφθεί το 10%, η ΕΤΕ περνά αποκλειστικά στα χέρια του ΤΧΣ*, και θα λειτουργεί ως “τράπεζα της Τρόικας και των συμφερόντων των πιστωτών”.
Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε συντριπτική απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού η συμμετοχή όσων είναι ΝΠΔΔ δεν προσμετράται στο 10% της απαιτούμενης ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ δεν διαθέτουν κατά τεκμήριο τα απαιτούμενα κεφάλαια για να διατηρήσουν αλώβητο το ποσοστό τους στην ΕΤΕ. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το 90% της ΑΜΚ**  θα καλυφθεί από το ΤΧΣ*, το μερίδιο των ασφαλιστικών ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ θα πέσει στο 1%.
Το καθεστώς ΤΧΣ* φαίνεται να είναι αναπόδραστη εξέλιξη για την προοπτική της τράπεζας. Όσο κι αν κάποιοι διατείνονται ή αυταπατώνται, ότι οι εργαζόμενοι με πρωτοβουλίες τους μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή κάλυψη του 10% της ΑΜΚ**, η πραγματικότητα είναι ότι απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια (από 750 ως 950 εκ. ανάλογα με το ποσό που θα εκδοθεί ως μετατρέψιμες ομολογίες - CoCo's). Το σχέδιο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής είναι συγκεκριμένο και η εκτίμησή μας είναι ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.
Όσο για τον περιβόητο “αφελληνισμό” της ΕΤΕ, στη δική μας αντίληψη δεν περιγράφει τον πραγματικό κίνδυνο από το σίριαλ που εξελίσσεται. Διότι τόσο η Πειραιώς, όσο και η Alpha, ελληνικό μάνατζμεντ έχουν. Το μείζον ζήτημα είναι, όμως, τι πολιτική ακολουθεί η τράπεζα, σε ποια κατεύθυνση εστιάζει τη λειτουργία της. Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι αν η ΕΤΕ θα λειτουργεί στο μέλλον προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των αναγκών της κοινωνίας και όχι στη λογική του κέρδους, των αγορών, και των αξιώσεων των πιστωτών σε βάρος της χώρας.
Το δυστύχημα είναι, ότι μέσα στη θύελλα των εξελίξεων, οι απόψεις που η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ εκφράζει, δεν βασίζονται σε αποφάσεις οργάνων του Συλλόγου. Με αυτοσχεδιασμούς, ελλιπή τεκμηρίωση και κανένα σεβασμό στη συλλογική μας λειτουργία, εκφωνούν θέσεις που αποπροσανατολίζουν το σύνολο των εργαζομένων στην τράπεζα. Οι οποίοι και θα υποστούν σημαντικές συνέπειες.
Με βάση το νομικό πλαίσιο, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει 3ετές επιχειρησιακό βιωσιμότητας, με σχέδιο αναδιάρθρωσης και σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Με απλά λόγια, η τράπεζα θα επιδιώξει άμεσα των περιορισμό των μισθών, των δικαιωμάτων μας και των θέσεων εργασίας. Προφανείς στόχοι θα είναι ο Κανονισμός Εργασίας και οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βρίσκονται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Από το βαθμό αντίδρασής μας θα εξαρτηθεί το μέλλον μας, η τύχη των ασφαλιστικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας. Ως ΔΑΣ αντιλαμβανόμαστε ότι μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους απέναντι στην τρόικα και τις μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ο δρόμος της ανατροπής. Διεκδικούμε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες να γίνουν εργαλεία για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας.

* ΤΧΣ: Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
** ΑΜΚ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

 

blogger templates | Make Money Online