αναδημοσίευση από την "Αυγή"
Τελευταία ταλαιπωρία... υπόσχεται ο Γ. Βρούτσης 
Αλαλούμ με τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ
Με δικαιολογίες του τύπου "αυτή είναι η τελευταία φορά που ταλαιπωρούνται συνταξιούχοι, όχι μόνον του ΙΚΑ, αλλά παντού" επιχείρησε χθες ο υπουργός Εργασίας να ξεπεράσει τη συσσωρευμένη οργή χιλιάδων απόμαχων της εργασίας που ταλαιπωρούνται καθημερινά σχηματίζοντας ουρές έξω από τα υποκαταστήματα για να δηλώσουν το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Οι συνταξιούχοι έχουν διορία μέχρι τις 6 Ιουνίου για να δηλώσουν τα ακριβή στοιχεία τους και να καταβληθεί η επόμενη σύνταξη στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στη ΝΕΤ και αναφερόμενος και στο θέμα των μειωμένων συντάξεων όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ ανέφερε: "Δεν υπήρξε ποτέ θέμα επάρκειας χρημάτων για πληρωμή συντάξεων του ΙΚΑ. Χρήματα υπήρχαν. Αυτό που έγινε ήταν ένα λογιστικό λάθος στο λογιστήριο του ΙΚΑ, σχετικά με το ΤΑΠ-ΟΤΕ, και θα τακτοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή".
Όπως είναι γνωστό την Πέμπτη διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων στο ΙΚΑ, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων. Με βάση τις εκτιμήσεις μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 18.000 ασφαλισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσήλθαν την Παρασκευή και, όπως εκτιμούν στο ΙΚΑ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πάντως έχουν κοπεί και άλλες άλλες 55.614 συντάξεις στα υπόλοιπα ταμεία, καθώς και εκεί οι συνταξιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι πρέπει απαραιτήτως να προσκομίσουν: α) Αστυνομική ταυτότητα, β)οποιαδήποτε έγγραφο που αναγράφει τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ, γ) εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, ή βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ από τη ΔΟΥ, δ) βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας).
Στην περίπτωση εκπροσώπησης -εκτός από τα δικαιολογητικά που ήδη αναφέρθηκαν- απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ή πληρεξούσιο και αστυνομική ταυτότητα εκπροσώπου ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).