Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Πέμπτη 12/9/2013 - Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής ομίλου ΟΤΕ - Εσωτερικός ανταγωνισμός εντός του ομίλου Deutsche Telekom με θύματα τις θέσεις εργασίας - Τέλη Σεπτεμβρίου η συζήτηση για κίνητρα αποχώρησης





Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Πέμπτη 12/9/2013

Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής ομίλου ΟΤΕ
Εσωτερικός ανταγωνισμός εντός του ομίλου Deutsche Telekom με θύματα τις θέσεις εργασίας
Τέλη Σεπτεμβρίου η συζήτηση για κίνητρα αποχώρησης

            Την Πέμπτη 12/9/2013 η ομοσπονδία συναντήθηκε με εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής και της γενικής διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού.
            Οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης τεχνολογιών πληροφορικής μας ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για την αναδιοργάνωση αυτής της διεύθυνσης η οποία θα τρέξει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επί της ουσίας πρόκειται για τη συγχώνευση των αντίστοιχων υπηρεσιών ΟΤΕ και COSMOTE. Θα υπάρξουν δηλαδή ενοποιημένες οι υπηρεσίες του ΟΤΕ και της COSMOTE. Το σχήμα αυτό θα έχει ενιαίους προϊσταμένους ΟΤΕ COSMOTE μέχρι και τη στάθμη του τμήματος. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη με ότι έγινε σε άλλες υπηρεσίες όπως η διεύθυνση επικοινωνίας όπου το έργο είναι ενιαίο και οι συνάδελφοι έχουν υπογράψει συμβάσεις μερικού δανεισμού από ΟΤΕ σε COSMOTE και αντίστροφα. Λέχθηκε ότι μια τέτοια αναδιοργάνωση φέρνει πάντα μείωση των θέσεων εργασίας η οποία όμως θα απορροφηθεί και δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω του πρόσθετου έργου που θα πάρει ο ΟΤΕ από την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής εκτός ΟΤΕ (θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου) και του έργου που έχει πάρει ή που αναμένει να πάρει από άλλες εταιρείες του ομίλου Deutsche Telekom, όπως το έργο της τιμολόγησης από τη θυγατρική της D T στην Ολλανδία. Η μεταφορά έργου από άλλες θυγατρικές δεν φαίνεται να είναι κακό και διασώζει θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά όμως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι αλλού χάνουν τη δουλειά τους ή σ’ αυτό τον ιδιότυπο εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών της DT κάπου βγαίνουμε κι’ εμείς χαμένοι όπως π.χ. στη μεταφορά έργου του λογιστηρίου της COSMOTE στη Μπρατισλάβα. Επί της ουσίας δηλαδή γίνεται μια αναδιοργάνωση υπηρεσιών του ομίλου της DT όπου η DT μειώνει τις θέσεις εργασίας σε επίπεδο ομίλου και μεταξύ των επιμέρους εταιρειών διεξάγεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός με θύματα τις θέσεις εργασίας και το εργασιακό κόστος. Πέραν αυτού η διοίκηση για άλλη μια φορά έδειξε ότι η υποχρέωσή της για ενημέρωση ή διαβούλευση με την ομοσπονδία εξαντλείται στην ανακοίνωση των αποφάσεών της λίγες ώρες πριν την εξαγγελία και την εφαρμογή τους.
            Οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού επιβεβαίωσαν ότι επεξεργάζονται σενάρια κινήτρων αποχώρησης και ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη σχετική συζήτηση προς το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στα θέματα που μπήκαν από τη δική μας πλευρά για το κατά πόσον ο ΟΤΕ μπορεί να σηκώσει ένα ακόμη μεγάλο κύμα εξόδου, τι θα γίνει με τις προσλήψεις, τι θα γίνει με τα διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα που έχουν οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές δεν απάντησαν και περιορίστηκαν στο ότι είναι θέματα σημαντικά τα οποία κάποια στιγμή θα τα συζητήσουν και θα τα δουν.
            Η διοίκηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της και έτσι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για τα κίνητρα αποχώρησης. Μπορούμε όμως από τώρα να κάνουμε μερικές επισημάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι φέτος δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που γίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια δηλαδή το να συζητάμε μόνο πάνω στις θέσεις της διοίκησης. Εμείς θα πρέπει τώρα και όχι αύριο να απαιτήσουμε λύσεις και δεσμεύσεις για τα θέματα που περιγράψαμε παραπάνω (θέσεις εργασίας, προσλήψεις, εργασιακές σχέσεις και μισθοί στις θυγατρικές). Η δεύτερη έχει να κάνει με το ότι η μαζική έξοδος θα φέρει για άλλη μια φορά διάφορα προβλήματα. Προβλήματα σε όλους. Και σ’ αυτούς που θα φύγουν και σ’ αυτούς που θα μείνουν πίσω και σ’ αυτόν τον ίδιο τον οργανισμό. Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι οι συνάδελφοι που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να σταθμίσουν το ότι αναμένεται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό τουλάχιστον μείωσης των συντάξεων και ίσως όχι μόνο. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία.

 

blogger templates | Make Money Online