Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Παρασκευή 20/9/2013 - Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης Τεχνολογίας ομίλου ΟΤΕ. Με την εντατικοποίηση και την ισοπέδωση των ειδικοτήτων επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το κύμα φυγής που οι ίδιοι σχεδιάζουν & καλλιεργούν.




Συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης Παρασκευή 20/9/2013

Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης Τεχνολογίας ομίλου ΟΤΕ
Με την εντατικοποίηση και την ισοπέδωση των ειδικοτήτων επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το κύμα φυγής που οι ίδιοι σχεδιάζουν & καλλιεργούν.   


            Την Παρασκευή 20/9/2013 η ομοσπονδία συναντήθηκε με εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης τεχνολογίας και της γενικής διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού.
            Σε συνέχεια των αντίστοιχων αναδιοργανώσεων – συγχωνεύσεων που προηγήθηκαν μεταξύ των αντίστοιχων γενικών διευθύνσεων ΟΤΕ -  Cosmote στην πληροφορική, στην επικοινωνία, στα χρηματοοικονομικά και αλλού, ήρθε η ώρα για αντίστοιχες ενέργειες από τη διοίκηση και στη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας. Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τη διοίκηση δεν θα πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στις τέσσερις περιφέρειες εκτός από τη μεταφορά σε αυτές μικρού αριθμού υπηρεσιακών μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα & Ηράκλειο που ανήκαν πριν σε επιτελικές διευθύνσεις. Οι όποιες αλλαγές αφορούν στη δημιουργία ομιλικών διευθύνσεων, με αντικείμενο αλλού αμιγώς ΟΤΕ, αλλού αμιγώς Cosmote και αλλού (συνηθέστερα) με αντικείμενο ΟΤΕ -  Cosmote.
            Ακόμα εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού μας παρουσίασαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης – επανεκπαίδευσης όλου του τεχνικού προσωπικού του ομίλου που θα υπηρετεί το στόχο «όλοι για όλα». Δηλαδή φιλοδοξούν να εκπαιδεύσουν και να πιστοποιήσουν με πιστοποίηση ACT2 όλους τους τεχνίτες, προκειμένου να μπορούν να υπηρετήσουν όλα τα τεχνικά αντικείμενα και τις νέες τεχνολογίες στον όμιλο. Έγινε ακόμα αναφορά στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στον ΟΤΕ, για τους οποίους είπαν ότι θα αξιολογούνται και οι καλύτεροι από αυτούς θα συναποτελούν μια δεξαμενή από την οποία θα αντλούν εποχικό προσωπικό ή θα προσλαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη προσλήψεων.
            Στο περιθώριο της συνάντησης η διοίκηση επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να ανακοινώσει πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε όμως ότι η αναμονή οφείλεται στους μετόχους (βλ. Deutsche Telekom) από τους οποίους αναμένει το τελικό ΟΚ.
            Συναδέλφισες – Συνάδελφοι
            Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση συζητά πάνω στις δικές της θέσεις χωρίς η δική μας πλευρά να έχει δική της ατζέντα. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση μας καλεί για «διαβούλευση» κατά τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 240/2006 και αντί διαβούλευσης ανακοινώνει τετελεσμένα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πολύ περισσότερο όταν η ανακοινωμένη αναδιοργάνωση υπηρετεί στην πραγματικότητα το στόχο για δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Η μετεκπαίδευση των τεχνικών σε αντικείμενα άσχετα από αυτά που υπηρετούν και η ισοπέδωση των ειδικοτήτων δείχνουν πέρα από όλα τα άλλα και άγνοια της πραγματικότητας. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη φιλοδοξία της διοίκησης να μετατρέψει τους τεχνικούς καρτοτηλεφώνων και Η/Μ-Η/Π σε τεχνικούς δικτύου ή τους τεχνικούς δικτύου σε τεχνίτες καλωδιακών βλαβών;
            Είναι γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια ότι οι προσλήψεις στον ΟΤΕ γίνονται μέσω της γνωστής δουλεμπορικής θυγατρικής OTEPlus, με διαδικασίες αδιαφανείς, χωρίς όρους, χωρίς κριτήρια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς αξιοπρεπή μισθό. Τώρα μάθαμε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές, τα παιδιά που εμπιστευτήκαν τον ΟΤΕ για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση θα αξιολογούνται και αν κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους δείξουν αρκετό «ζήλο» θα γίνονται και «εν αναμονή» εποχικοί υπάλληλοι. Πρόκειται για απολύτως ανάλγητη προσέγγιση. Έτσι μετά την κατάργηση του προγράμματος απασχόλησης φοιτητών στα call-centers, κάτι που αποτελούσε κοινωνική προσφορά του ΟΤΕ στην Ελληνική νεολαία, ήρθε η ώρα της πιο αποκρουστικής μορφής εκμετάλλευσης σε φοιτητές και σπουδαστές, ο μισθός των οποίων επιβαρύνει κυρίως το ΕΣΠΑ (330€) και ελάχιστα τον εργοδότη (126,6€).
            Την ίδια ώρα που η διοίκηση ψάχνει τρόπους να κόψει ένα τεχνίτη Ρ/Η από την Αλεξανδρούπολη και να δώσει την δουλειά του outsourcing, συνεχίζεται το οργανωτικό αλαλούμ με τις δεκάδες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις, συγκροτήματα, τμήματα κλπ χωρίς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, κανένας κάτοχος θέσης ευθύνης να μη χάνει την θέση του. Το σημερινό management κρατεί αποστάσεις από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Mckenzie όχι όμως και από την ουσία τους.
            Είναι σαφές ότι η διοίκηση αξιοποιώντας στο έπακρο την πολιτική συγκυρία και τις εργασιακές ανατροπές των μνημονίων, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της και να απαλλαγεί από κάθε δέσμευση και υποχρέωσή της που απορρέει από παλιότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.
            Θα πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε σαφές ότι δεν παραχωρούμε τίποτα από όσα αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνάς μας. Και πάνω από όλα δεν συναινούμε στην περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και δεν αποδεχόμαστε ισοπέδωση ειδικοτήτων και δεξιοτήτων. Η όξυνση της εντατικοποίησης που θα ακολουθήσει το νέο κύμα «εθελούσιας» που ετοιμάζει η διοίκηση και διαφημίζουν τα παπαγαλάκια της, δεν θα επιτρέψουμε να ισοπεδώσει τα δικαιώματά μας και να μετατρέψει τον ΟΤΕ σε εργασιακό Νταχάου. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την νομιμότητα σε ότι αφορά την τήρηση του ωραρίου και τη σύνθεση των συνεργείων. Και βέβαια θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το μισθολόγιο στις θυγατρικές. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη της, είναι απαραίτητο να στηρίξουν τα παιδιά που δουλεύουν στις θυγατρικές χωρίς μισθολόγιο, χωρίς δικαιώματα, έρμαια του πιο ασύδοτου διευθυντικού δικαιώματος. Να τα εντάξουν ως ισότιμα μέλη στις γραμμές τους, να τα εμπιστευτούν, να τα ενεργοποιήσουν και να στηριχτούν σε αυτά. Είναι όρος επιβίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ.


 

blogger templates | Make Money Online