Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 16/1/2014






Συνεδρίαση Δ.Σ. ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 16/1/2014

Την Πέμπτη 16/1/2014 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας με βασικό θέμα τον προγραμματισμό δράσης της ομοσπονδίας για τη νέα χρονιά. Η δική μας τοποθέτηση κινήθηκε σε πέντε άξονες. Πριν αναφερθούμε στην τοποθέτησή μας θα πρέπει να πούμε ότι το Δ.Σ. της ομοσπονδίας συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας εξήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση για την Κυριακή 19/1/2014 στα εμπορικά καταστήματα του ομίλου και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι (Σύνταγμα και Ερμού).
1.      Γενικότερα ζητήματα. Η ομοσπονδία αλλά και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούν να παρακολουθούν  αδιάφορα – πράγμα όμως το οποίο συμβαίνει τόσο από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσο και από την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ – το τι συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα θέματα και στις ανατροπές που συνεχίζουν να συντελούνται από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης. Η χρονιά που μπήκε προδιαγράφεται να είναι μια ακόμη χρονιά που θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουμε νέες φοροεπιδρομές, που θα έχουμε νέες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα έχουμε νέες επιθέσεις σε ότι προστατευτικό εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Είναι μία χρονιά που ξεκίνησε με τις επιλογές της κατάργησης υπαρχουσών δομών Υγείας πράγμα  που επιβάλλει να βάλουμε πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για ζητήματα υγείας. Είναι μια χρονιά που ξεκίνησε με τις νέες δραστικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας που κάνει το σχολείο πιο άδικο και που σπρώχνει όλο και περισσότερους γονείς να απευθύνονται στην παραπαιδεία και στα φροντιστήρια βάζοντας και γι’ αυτό το θέμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
2.      Συλλογική σύμβαση εργασίας. Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Έτσι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να δει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου. Να θυμίσουμε ότι οι κυβερνήσεις του μνημονίου έχουν καταργήσει ότι ίσχυε για τις συμβάσεις και σήμερα η ΓΣΕΕ δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει συλλογική σύμβαση για τον κατώτατο μισθό, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δηλαδή οι συμβάσεις που υπογράφονται για ένα κλάδο π.χ. για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ή για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους γραφείου δεν είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέες από όλους τους εργοδότες και η αφετηρία της διαπραγμάτευσης για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις όπως η δική μας δεν είναι ότι έχουμε μέχρι σήμερα κατακτήσει αλλά ξεκινάει από μηδενική βάση με εξαίρεση το βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα. Αυτό λοιπόν που έπρεπε να είναι πρώτο θέμα διεκδίκησης όλου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η αλλαγή αυτού του πλαισίου και η επιστροφή στο προηγούμενο. Δυστυχώς όμως τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσο και της ΟΜΕ – ΟΤΕ και των περισσότερων ομοσπονδιών δεν φαίνονται να θέλουν να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Σε ότι αφορά την ουσία τα μεγάλα θέματα που έχουμε είναι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των θεσμικών και οικονομικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, η εξίσωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ανάμεσα σε εργαζόμενους στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του. Κομβικό σημείο είναι το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των συναδέλφων στην OTEPLUS το δουλεμπορικό καθεστώς της οποίας θα πρέπει να σταματήσει. Και θα μπορέσει να σταματήσει είτε με τη διάλυσή της και τη μεταφορά του προσωπικού στον ΟΤΕ είτε με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα εξισώνει τους όρους εργασίας και αμοιβής των συναδέλφων της OTEPLUS με αυτές του ΟΤΕ.
3.      Ασφαλιστικό. Το 2014 ξεκινάει με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφ’ άπαξ. Πολλοί λένε ότι αυτό δεν ισχύει για το δικό μας ταμείο. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στο νόμο που έχει ψηφιστεί. Ανεξάρτητα απ’ αυτό το θέμα του ταμείου που μας δίνει εφ’ άπαξ θα πρέπει να το δούμε γιατί μετά τη νέα εθελούσια τα εφ’ άπαξ που θα χορηγήσει το ταμείο στους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται εξανεμίζουν τα όποια αποθεματικά υπάρχουν και οι εισφορές που θα εισπράττει από όλους μας θα δίνονται όλες για να εξυπηρετηθεί το δάνειο που πάρθηκε για την εξυπηρέτηση της εθελούσιας του 2005/2006. Το δάνειο αυτό λήγει το 2030. Αν δεν δούμε τώρα σοβαρά το θέμα του ταμείου πολύ σύντομα αυτό ή θα βάλει λουκέτο ή κάποιοι και ως επί το πλείστον οι νεώτεροι ενώ πληρώνουν για δεκαετίες θα ακούσουν το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Μια άλλη αναμενόμενη παρέμβαση είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις. Το ήδη ψηφισμένο πλαίσιο ορίζει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από 1.1.2015. Όλα δείχνουν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα έρθει πιο νωρίς και το πιθανότερο είναι λόγω των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών οι αλλαγές αυτές να έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
4.      Έφυγαν 1800 συνάδελφοι. Η αποχώρηση αυτή έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων τόσο στον ΟΤΕ όσο και στους συναδέλφους. Προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, προβλήματα και εντατικοποίση στο έπακρο για τους εργαζόμενους, όλο και περισσότερο έργο δίνεται στους εργολάβους και μια σειρά από συναδέλφους που πήραν τα κίνητρα επανέρχονται από το παράθυρο. Κατά τη γνώμη μας όλα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με προσλήψεις στον ΟΤΕ και όχι στα δουλεμπορικά του, με ίδια και ίσα δικαιώματα με τους παλαιότερους.
5.      Οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εθελούσια του 2012 και του 2013 (έφυγαν  συνολικά περίπου 3.500 συνάδελφοι) κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της οργανωτικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, τη δημιουργία ενός σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Το 2014 και το 2015 όλα τα σωματεία και η ομοσπονδία έχουν εκλογές. Αυτό που απαιτείται είναι όλοι πλέον από τώρα να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ενοποίησης ώστε το Φθινόπωρο του 2014 να μας βρει με ένα σωματείο σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ και να γίνουν εκλογές για αυτό το ένα σωματείο. Τα προβλήματα που υπάρχουν σε συνδυασμό με αυτά που έρχονται και σε συνδυασμό με το ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ μειώνονται δεν επιτρέπουν ούτε αναβολές ούτε κάθε είδους σκοπιμότητες.

 

blogger templates | Make Money Online