Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Φυγή προς τα μπρος ή τακτική αναδίπλωση;

Φυγή προς τα μπρος ή τακτική αναδίπλωση;

του Γιάννη Δούκα
Αθήνα 23/2/2015

Η ελληνική κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο σύντομο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές για παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης για τέσσερεις μήνες. Το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup έχει πυροδοτήσει διάφορες και εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.
Η δική μας πρώτη προσέγγιση σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε επαρκώς τη δυναμική που υπήρχε από την πρόσφατη Λαϊκή εντολή, από τη μεγάλη κοινωνική αποδοχή που επεφύλαξε ο ελληνικός Λαός στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στήριξης που συνόδευαν την ελληνική αντιπροσωπεία στις προσπάθειές της.
Από κει και μετά η κατάσταση δεν προσεγγίζεται με το άσπρο ή μαύρο. Στη συμφωνία υπάρχουν θετικές πλευρές όπως για παράδειγμα το ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα στα οποία είχε οδηγήσει τα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση και περίμεναν τη χρεωκοπία στις 28/2. Υπάρχουν αρνητικές πλευρές όπως ο συνεχιζόμενος έλεγχος, η συνεχιζόμενη επιτροπεία των δανειστών στις πολιτικές που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος. Τέλος υπάρχουν και γκρίζες ζώνες όπως το αν αποδεχόμαστε τη δανειακή σύμβαση και τους όρους που τη συνοδεύουν εν όλω ή αν η αποδοχή αφορά μόνο το διάστημα του τετραμήνου της παράτασης.
Κατά τη γνώμη μας για όλα τα θέματα απαιτείται μια συνεχής εγρήγορση, μια διαρκής ετοιμότητα, μια συνεχιζόμενη και εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση η οποία αναπόφευκτα θα φέρει ρήξεις και συγκρούσεις.
Το πρώτο θέμα είναι αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί και αφορά τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις εμπεριέχονται στο κείμενο που θα σταλεί στους δανειστές θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λαό.
Το δεύτερο θέμα αφορά τόσο τις προεκλογικές εξαγγελίες όσο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προώθηση μιας σειράς από μέτρων όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, οι ρυθμίσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το σταμάτημα της μείωσης των συντάξεων, η κατάργηση της ρήτρας θανάτου και μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του θεσμικού πλαισίου περί απολύσεων, η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και όσων αντισυνταγματικά απολύθηκαν, η επαναλειτουργία και η επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ. Η προώθηση των θεμάτων αυτών δεν μπορεί να τεθεί υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της απαγόρευσης μονομερών ενεργειών.
Τέλος παίρνοντας ως δεδομένο ότι το βαρέλι δεν είναι μισοάδειο αλλά είναι μισογεμάτο τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με το χρέος, με το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με τη δανειακή σύμβαση και τους όρους που τη συνοδεύουν και που δεν αναγνωρίζουμε.

Η άλλη πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα συνεχίσει να εκβιάζει. Σε όλες τις φάσεις, σε όλα τα στάδια. Εμείς από τη δική μας μεριά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεσοδιάστημα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, εξετάζοντας κάθε είδους εναλλακτική πρόταση και αντλώντας δύναμη από το Λαϊκό παράγοντα ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τόσο δημοσκοπικά όσο και κινηματικά προσπάθειες που έχουν στο επίκεντρό τους την κοινωνία και τα δικαιώματά της.

 

blogger templates | Make Money Online