Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων




Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Σήμερα 7/5/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη σε συνέχεια της από 23/3 συνάντησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα που προκάλεσε την κινητικότητα με τις απανωτές συναντήσεις φορέων και παραγόντων (ΟΤΕ – ΤΑΥΤΕΚΩ – ΟΜΕ ΟΤΕ – Υπουργ. Κοινων. Ασφαλίσεων ) τις τελευταίες ημέρες δεν είναι άλλο από την άμεσα διαφαινόμενη χρεοκοπία του Ταμείου Αρωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις εισφορές που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πληρώσει. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Ταμείο Αρωγής είναι το ταμείο που δίνει το εφάπαξ (περίπου 38.000€) για όσους συνταξιοδοτούνται και ο μόνος του πόρος είναι οι δικές μας εισφορές (4%). Το ταμείο το 2006 και το 2010 πήρε από τον ΟΤΕ δύο μεγάλα για τα μεγέθη του δάνεια συνολικού ύψους περίπου 220 εκατ.€ προκειμένου να αποπληρώσει τα εφάπαξ των 5500 περίπου «εθελούσιων» και στη συνέχεια τους 700 περίπου για τους οποίους μέτρησε και ο στρατός. Από αυτά το ταμείο χρωστάει ακόμα 151,4 εκατ.€ και οι μηνιαίες εισφορές μας δεν αρκούν προκειμένου να αποπληρωθεί η μηνιαία δόση του δανείου. Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το Ταμείο Αρωγής έπεσε θύμα της μνημονιακής λεηλασίας του PSI και τα όποια αποθεματικά του καταληστεύτηκαν. Η ζημία του υπολογίζεται σε πάνω από 45,6 εκατ.€ και αν αναρωτιέστε για την ένοχη σιωπή των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αυτή οφείλεται στη συμφωνία ή την ανοχή τους στο κούρεμα των χρημάτων μας.       
Η Αγωνιστική Συνεργασία δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Με ανακοίνωσή μας από τον Φεβρουάριο του 2014  έχουμε προειδοποιήσει για το τι σήμαινε για το ταμείο η υιοθέτηση του μαθηματικού τύπου που εισήγαγε η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον υπολογισμό των εφάπαξ, καθώς και το τι σήμαινε οικονομικά το ύψος των δανείων και των τοκοχρεολυσίων. Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ όλο αυτό το διάστημα απαξίωσε να ασχοληθεί με το θέμα και έμεινε προσκολλημένη με εμμονικό τρόπο στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα του Επαγγελματικού Ταμείου το οποίο υπερασπίζεται. Έτσι φτάσαμε στο παραπέντε του κραχ. Το θέμα ανακίνησε εκ νέου η Αγωνιστική Συνεργασία κάτω από τις νέες εξελίξεις μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Η διοίκηση του ΟΤΕ αφού μια παύση πληρωμών είναι σαφές ότι θα της δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, έκανε δύο προτάσεις για την αναδιάρθρωση του δανείου. Η δεύτερη – σαφώς βελτιωμένη από την πρώτη – προβλέπει τη μείωση της μηνιαίας δόσης περίπου στο 60% της αρχικής πράγμα που επιμηκύνει τη διάρκεια του δανείου κατά 7 χρόνια.
Η πρόταση αυτή καθιστά εκτός απροόπτου βιώσιμο το δάνειο και αποτρέπει την περίπτωση χρεοκοπίας του δανείου εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης καταβολής κάποιας δόσης. Δεν καθιστά όμως βιώσιμο και το ίδιο το Ταμείο. Προκειμένου να συμβεί και αυτό θα πρέπει όλοι (ΟΤΕ – ΤΑΥΤΕΚΩ – ΟΜΕ ΟΤΕ – Υπουργ. Κοινων. Ασφαλίσεων) να σκύψουν με προσοχή και σοβαρότητα στην πρόταση που έχουμε από πολύ νωρίς καταθέσει και παραμένει επίκαιρη:
1.    Κατάργηση του μαθηματικού τύπου που μηδενίζει το εφ’ άπαξ.
2.    Κρατική χρηματοδότηση έναντι της διαχρονικής ληστείας του ταμείου.
3.    Δραστική μείωση  και νέος διακανονισμός των δανείων του ΟΤΕ.
4.    Θεσμοθέτηση σταθερής εργοδοτικής εισφοράς.
5.    Διεύρυνση της βάσης των συναδέλφων που συνεισφέρουν στο ταμείο.

Για το μεν 1ο σημείο έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα αντικαταστήσει το μαθηματικό τύπο με άλλον που θα εγγυάται την καταβολή τουλάχιστον των εισφορών μας συν ένα εύλογο επιτόκιο. Για το 2ο σημείο πήραμε σήμερα διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό (πράγμα το οποίο το δικαιούμαστε και λόγω του psi)  τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δικαιούχους. Μας ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί με άλλους δικαιούχους άλλων ταμείων εφάπαξ. Για το 3ο σημείο είπαμε παραπάνω ότι με την αναδιάρθρωση του δανείου που επιτυγχάνεται με τη συμφωνία ΤΑΥΤΕΚΩ – ΟΤΕ δίνει βιωσιμότητα στο δάνειο ενώ παράλληλα επιτρέπει τη χρηματοδότηση από τα υπόλοιπα των εισφορών μας άλλων 150 περίπου εφάπαξ τον χρόνο. Τα σημεία 4 και 5 όμως, προκειμένου να επιτευχθούν απαιτούν την ενεργή και συνεπή συνδικαλιστική παρέμβαση  της ΟΜΕ-ΟΤΕ. 
Και είναι αναγκαίο προκειμένου να συμβεί αυτό οι γνωστοί συνδικαλιστικοί συνεταίροι να εγκαταλείψουν τις εμμονές τους για Επαγγελματικό Ταμείο και να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΤΕ σε αυτή την κατεύθυνση ειδικά τώρα που η διοίκηση σχεδιάζει μια ακόμα εθελούσια έξοδο. Να θυμηθούν ότι η διοίκηση ενώ διευκολύνθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,92%, δεν υλοποίησε Συλλογική Σύμβαση  που προέβλεπε την καταβολή του 1% των εισφορών που γλύτωσε, σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Αρωγής.  Θα πρέπει ακόμα να εγκαταλείψουν τα μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά παιγνίδια σαν το ρεσιτάλ αυτογελιοποίησης της περασμένης εβδομάδας που ζήτησαν από το Ταμείο Αρωγής να μην καταθέσει τα διαθέσιμά του (ποια άραγε;) στην Τράπεζα Ελλάδος με επιτόκιο 2,5 %, την ίδια στιγμή που το ταμείο (για τους κλάδους εφάπαξ της ΔΕΗ και άλλων) έχει καταθέσεις εκατομμυρίων σε εμπορικές τράπεζες με επιτόκια 0,55%. Τέλος ας μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας αλλά και με το μέλλον των νέων εργαζομένων. Η πιθανότητα μείωσης της δόσης του δανείου τα πρώτα χρόνια η οποία αυτοδίκαια σημαίνει το να μεγαλώσει το ύψος των άλλων δόσεων ή το να μικρύνει η επιμήκυνση, μπορεί να δίνει πιο γρήγορα το εφάπαξ σε κάποιους φίλους τους, απομακρύνει όμως και δυσκολεύει την καταβολή του σε όλους και κυρίως στα νέα παιδιά. Και για μας η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο σύνθημα.

 

blogger templates | Make Money Online