Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Μετά την απομάκρυνση από τον ΟΤΕ ουδέν λάθος αναγνωρίζεται


Αθήνα 1/6/2015

Μετά την απομάκρυνση από τον ΟΤΕ ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Είμαστε λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας αίτησης συμμετοχής στα κίνητρα εξόδου και λίγες παραπάνω για την οριστική αποχώρηση από τον ΟΤΕ όσων συμμετάσχουν.
Με την ανακοίνωσή μας αυτή θέλουμε να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποιες πλευρές τις οποίες έχουμε εντοπίσει ώστε ο κάθε συνάδελφος να γνωρίζει τα όποια πιθανά προβλήματα υπάρξουν.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανακοίνωση αυτή παίζει βοηθητικό ρόλο και για τα όποια συνταξιοδοτικά θέματα αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες του Ταμείου και του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
1.      Με βάση τα ισχύοντα η ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδότησης συμπίπτει με την ημερομηνία που ο ΟΤΕ θα καταβάλλει όλα τα απαιτούμενα χρήματα της αυτασφάλισης μέχρι τη συνταξιοδότηση. Ο συνάδελφος δηλαδή φεύγει σήμερα, κάνει αίτηση αυτασφάλισης, κρίνεται ικανός για αυτασφάλιση, πληρώνονται από τον ΟΤΕ όλα τα απαιτούμενα χρήματα και παίρνει σύνταξη με βάση του τι ισχύει την ημέρα της πληρωμής των ασφαλίστρων. Η ενημέρωση που έχει δοθεί είναι ότι ο ΟΤΕ θα καταθέσει αμέσως όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
2.      Η αυτασφάλιση ξεκινάει την ημέρα που θα κατατεθεί η σχετική αίτηση. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γιατί αφ’ ενός απαιτείται μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία και αφ’ ετέρου όλοι οι συνάδελφοι που θα κάνουν αίτηση θα πρέπει να περάσουν εκ των προτέρων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Οι συνάδελφοι που για τον οποιοδήποτε λόγο κριθούν ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% με κάποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να κάνουν αυτασφάλιση ενώ αν κάποιος κριθεί ανίκανος για εργασία τότε δεν δικαιούται αυτασφάλιση αλλά δικαιούται να καταθέσει αίτηση για σύνταξη. Αυτός που θα πάρει σύνταξη με αυτό τον τρόπο την παίρνει προσωρινά και μετά το διάστημα που θα ορίσει η υγειονομική επιτροπή γίνεται εκ νέου έλεγχος ανικανότητας και πιστοποίηση.
3.      Όλοι οι συνάδελφοι που ενδεχομένως κάνουν αίτηση στα προγράμματα της ενότητας (Β) και ιδιαίτερα όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποχώρησή τους από τον ΟΤΕ δεν συσχετίζεται με το αν δικαιούνται αυτασφάλιση ή συνταξιοδότηση. Η συμμετοχή στα προγράμματα της ενότητας (Β) σημαίνει αποχώρηση από τον ΟΤΕ και τίποτε άλλο.
4.      Οι συνάδελφοι οι οποίοι ενδεχομένως αγοράσουν τις ημέρες του στρατού για να συμπληρώσουν τις ημέρες συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ίδιο διάστημα θα πρέπει να αγοραστεί και για την επικουρική σύνταξη γιατί διαφορετικά θα περιμένουν μερικά χρόνια για να πάρουν την επικουρική σύνταξη. Το κόστος για την εξαγορά για την επικουρική σύνταξη δεν καταβάλλεται από τον ΟΤΕ αλλά ο κάθε συνάδελφος θα κληθεί να το καταβάλλει μόνος του. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά απαιτείται από τη διοίκηση του ΟΤΕ να δεσμευτεί έστω και τώρα ότι θα καταβάλλει το απαραίτητο ποσό.
5.      Τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν προκαταβολικά όλες τις εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα λάβουν όλες τις εισφορές αυτές όμως αν χρησιμοποιηθούν θα λείψουν από μελλοντικές υποχρεώσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η επόμενη μέρα της εφαρμογής των κινήτρων θα φέρει προβλήματα σε όλους εκτός της εργοδοσίας η οποία θα τρίβει τα χέρια της γιατί θα έχει «πετύχει» τους στόχους της με κάθε τρόπο μείωσης του προσωπικού, της μείωσης του εργατικού κόστους.
Οι επιλογές αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους όρους και στις συνθήκες εργασίας.
Θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Θα δημιουργήσουν παράπλευρα προβλήματα όπως π.χ. τη μείωση του ύψους της χορηγίας του λογαριασμού νεότητας.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Είναι βέβαιο ότι η συνεχιζόμενη αποχώρηση μιας γενιάς που έχει δώσει μακροχρόνιους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης, που έχει δώσει αγώνες για τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, που έχει γαλουχηθεί εν τέλει με μια άλλη νοοτροπία με την οποία η διοίκηση θέλει να τελειώνει θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει τώρα που οι δυνάμεις αυτές είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την τροικανή λαίλαπα από τη μια μεριά και τη διοίκηση και τη Deutsche Telekom από την άλλη.
Θέλοντας να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ δεν θα μπει στο περιθώριο των εξελίξεων αλλά θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να δει κατάματα την κατάσταση, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να σκύψει πάνω στη νέα πραγματικότητα, να εντείνει τις προσπάθειές του για την ένταξη όλων των νέων συναδέλφων στις γραμμές του, να ξεφύγει από διαχειριστικές και γραφειοκρατικές πρακτικές, να βάλει στο περιθώριο τις μικροπαραταταξιακές ή άλλες σκοπιμότητες και να κάνει εν τέλει πράξη τη διακηρυγμένη θέση για την οργανωτική ανασυγκρότηση για ένα σωματείο στον ΟΤΕ, για μία κλαδική ομοσπονδία στις τηλεπικοινωνίες. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΤΕ έτσι όπως τον ξέραμε τελείωσε, οι σαμαρελοι 40 χρόνια τώρα τελικός έφεραν το έργο τους εις πέρας

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

υγ
Στον ΟΤΕ ακόμα τους ίδιους ψηφιζουμε, τι ελπίδες να έχει και ο ΟΤΕ και η χωρα

Ανώνυμος είπε...

Οποιος μπορει ας τα παρει και να φυγει γιατι οσο καθεται χασουρα εχει

 

blogger templates | Make Money Online