Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Αναπλήρωση όλων των συναδέλφων που αποχωρούν με αξιοκρατικές προσλήψεις


Αθήνα 11-6-2015
Αναπλήρωση όλων των συναδέλφων που αποχωρούν με αξιοκρατικές προσλήψεις
Άλλη μια εθελούσια έξοδος βαδίζει προς τη ολοκλήρωσή της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι και αυτή η προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους και των θέσεων εργασίας στέφθηκε από επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι οι μέτοχοι μπορούν να επιχαίρουν. Πράγματι σε μια δύσκολη έως τραγική οικονομική συγκυρία  για την χώρα και τον λαό μας, ο ΟΤΕ και οι Γερμανοί μέτοχοι είναι πάλι οι κερδισμένοι. Απαλλάσσονται από 800 περίπου συναδέλφους που έδωσαν επί δεκαετίες τον καλύτερο εαυτό τους για να πάει το αγαθό της επικοινωνίας στην πιο απομακρυσμένη  ελληνική γωνιά. Που εργάστηκαν με ζήλο και αξιοπρέπεια για να γίνει ο ΟΤΕ η πιο μεγάλη και αξιόπιστη τηλεπικοινωνιακή εταιρία στα Βαλκάνια. Φεύγουν αυτοί που έδωσαν τις μεγάλες μάχες κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού και υπερασπίστηκαν τις  κατακτήσεις του εργατικού κινήματος  στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα.
Ποιος θα καλύψει τα κενά των συναδέλφων που αποχωρούν στις 30/6; Ποιοί θα υλοποιήσουν  τις φιλόδοξες – και απαραίτητες – επενδύσεις στο NGA, ALL_IP, 4G+ και άλλες;  Πως θα πλησιάσουμε μαξιμαλιστικούς στόχους όπως το 48/24; Πως θα βελτιώσουμε δείκτες ποιότητας; Η εντατικοποίηση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον και να στοιχίζει εργατικά ατυχήματα και παραβιάσεις ωραρίου.   Οι 300 προσλήψεις  που εξαγγέλθηκαν είναι ελάχιστες και πάντως πολύ λιγότερες από το 78% όσων αποχωρήσουν με τα κίνητρα, όπως είχε ανακοινωθεί στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Και βέβαια πως θα γίνουν οι προσλήψεις;  Η μακρά παράδοση ρουσφετιού και αναξιοκρατίας πρέπει να σπάσει. Η διοίκηση με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της σχετικά με την διαδικασία προσλήψεων, φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τις εκφυλιστικές διαδικασίες στις οποίες έδειξε απαράδεκτη ανοχή τα τελευταία χρόνια. Οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού, όπως μας παρουσιάστηκαν, είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση, απέχουν όμως στο να θεωρηθούν πλήρως αξιοκρατικές. Θεωρούμε ότι  ο έλεγχος των βιογραφικών των υποψηφίων για πρόσληψη, πρέπει να γίνει από τον ΟΤΕ και όχι από εταιρίες όπως η ManPower.  Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία τους.
Για να σπάσει η καχυποψία και η προσπάθεια χειραγώγησης των προσλήψεων από τους γνωστούς επίδοξους τσάρους του ρουσφετιού και της συναλλαγής,  πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες διαφάνειας σε όλα τα στάδια των προσλήψεων. Να δημοσιοποιούνται οι πίνακες των επιτυχόντων, η βαθμολογία και η σειρά κατάταξής τους. Να υπάρξει διαδικασία ελέγχου των interviewers, με δεύτερο στάδιο συνέντευξης σε τυχαίο δείγμα από άλλους αξιολογητές. Και με θεσμική εκπροσώπηση του συνδικάτου στην διαδικασία προσλήψεων σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να προβλεφθεί και για τις προσλήψεις και στην Cosmote E-Value.
Τις ίδιες αξιοκρατικές διαδικασίες διεκδικούμε και για τις θέσεις ευθύνης. Η διοίκηση εδώ και καιρό ακροβατεί χωρίς να ξεκαθαρίζει τι θέλει. Άλλοτε προκηρύσσει τις θέσεις ευθύνης και άλλοτε τις αναθέτει απευθείας με διευθυντικό δικαίωμα.  Θεωρούμε ότι πρέπει να σπάσει τον ομφάλιο λώρο  που την συνδέει με τα γνωστά κόμματα του πρώην δικομματισμού και τις παρατάξεις του μνημονιακού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να δώσει χώρο στην αξιοκρατία. Να αξιοποιήσει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που σπαταλιέται στα «ψυγεία». Να κόψει την όρεξη των «καλοθελητών» και των «πρόθυμων».   
Σε κάθε περίπτωση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ οφείλει  να ξανασταθεί στα πόδια του, να ανασυγκροτηθεί και να ξαναπιάσει το νήμα των μεγάλων εργατικών αγώνων που η χρεοκοπημένη μνημονιακή ηγεσία της ΓΣΕΕ – αλλά και η δική μας της ΟΜΕ-ΟΤΕ - έχει από καιρό απεμπολήσει. Να διεκδικήσει προσλήψεις, σταμάτημα της εντατικοποίησης, άρση των απαράδεκτων διαχωρισμών μεταξύ παλιών και νέων, τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Και κυρίως να δώσει τη σκληρή πολιτική μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

blogger templates | Make Money Online