Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι



 

Αθήνα 19-6-2015

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι

 

Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί ένα ακόμα πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης προσωπικού η διοίκηση αποδεικνύεται όπως λέει και ο λαός, ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι.
Σύμφωνα λοιπόν με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η διοίκηση ζητεί από τους μετόχους πρόσθετη χρηματοδότηση 26 εκατ. € πέραν των αρχικών 84 εκατ. € προκειμένου να εντάξει περισσότερους εργαζόμενους στα κίνητρα.  Την ίδια στιγμή που δίνονται 110 εκατ. € για την εθελούσια , οι 2.000 περίπου νέοι συνάδελφοι που εντάχθηκαν στον ΟΤΕ από 1ης Μαρτίου ΔΕΝ θα πάρουν τα έξοδα κίνησης σε μορφή  κουπονιών, κάτι που θα στοίχιζε λιγότερο από μισό εκατ. € κατ έτος .
Η πρεμούρα της διοίκησης να εξοικονομήσει χρήματα εξαντλείται στους εργαζόμενους. Δεν εξηγούνται  αλλιώς η συνεχόμενες άστοχες, ατεκμηρίωτες  και πανάκριβες μετακινήσεις  – μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών ανά την Αττική. Έχουμε λοιπόν επανειλημμένες μετακομίσεις μεταξύ υπηρεσιών και τις μεταφορικές εταιρίες να κάνουν πάρτι μεταξύ Ιλισού, Καλλιθέας, Γαλατσίου, Ν. Ηρακλείου, Γηροκομείου, ΝΥΜΑ, Δ. Μεγάρου, Παιανίας  και πάει λέγοντας.  Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει επαρκώς στους συναδέλφους που αναγκάζονται να μετακινηθούν πολλά  χιλιόμετρα από το σπίτι τους την επιχειρηματική αναγκαιότητα μιας τέτοιας μετακίνησης.     
Εν τω μεταξύ οι αναδιοργανώσεις καλά κρατούν. Είναι πλέον σαφές ότι η διοίκηση δεν ψάχνει το βέλτιστο οργανωτικό μοντέλο, αλλά πραγματοποιεί  πειράματα μιας χρήσης – ίσαμε την επόμενη εθελούσια - προκειμένου η δουλειά να βγαίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος και με μικρές αβαρίες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο μεταξύ οι συνάδελφοι εξαντλούνται από την υπερπροσπάθεια, παραβιάζονται το ωράριο και η εργατική νομοθεσία,  αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και παράλληλα πανάκριβες εγκαταστάσεις αφήνονται ασυντήρητες να απαξιώνονται. Επιπλέον όλο και περισσότερο υπηρεσιακό έργο εκχωρείται σε εργολάβους με εξευτελιστικό τίμημα και αντίστοιχη ποιότητα.
Στο περιθώριο των συναντήσεων με την διοίκηση ενημερωθήκαμε για την πρόθεσή της να περικόψει τρείς 24ωρες βάρδιες και να τις αντικαταστήσει με 14ωρες και stand by. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της ΕΣΣΕ  / 12-7-2012 για το stand by και πιστεύουμε ότι δικαιώνεται η τότε απόφασή μας να καταψηφίσουμε την σύμβαση αφού όπως έγινε φανερό το  stand by καθιερώθηκε προκειμένου να περικοπούν οι βάρδιες.      
Η διοίκηση, ευλογώντας τα γένια της αναπληρώνει  - λόγω  εθελούσιας - τα έξοδα κίνησης και παράστασης προϊσταμένου, ενώ δεν αναπληρώνει τα ανθυγιεινά επιδόματα και το επίδομα επικινδυνότητας. Να θυμίσουμε ότι στην εθελούσια του 2013 τα είχε αναγνωρίσει και αναπληρώσει. Τα ποσά που θα χάσουν οι συνάδελφοι από τον μη υπολογισμό των επιδομάτων αυτών είναι μικρά. Το θέμα όσων θίγονται είναι κυρίως ηθικό και οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής εκφράζουν πικρία και απογοήτευση για την μη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Τέλος να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με προφορική δέσμευση της διοίκησης στην ΟΜΕ-ΟΤΕ μετά την εθελούσια, θα ακολουθήσουν προσλήψεις που θα προσεγγίσουν το 78% των θέσεων όσων φύγουν με τα κίνητρα. Ενώ λοιπόν πάνω από 1000 έκαναν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα και αναμένεται να φύγουν τελικά γύρω στους 750, ανακοινώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο μόνο 300 προσλήψεις . Πιστεύουμε ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου πρέπει να εντείνουν την πίεσή τους ώστε να γίνουν προσλήψεις που να αναπληρώνουν το σύνολο των αποχωρησάντων.   

 

blogger templates | Make Money Online