Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

αναδημοσίευση από το www.iskra.gr 

-----0000asf(Κυρ. 12/7/15 - 22:46)        Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ*
Στο δημοψήφισμα της 5/7/2015 ο ελληνικός Λαός ύψωσε το ανάστημά του και με ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ απέκλεισε τις προτάσεις των δανειστών, απαντώντας και σε όλους αυτούς που εντός και εκτός Ελλάδας χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να τον φοβίσουν και να τον εκβιάσουν. Από τα πιο επίσημα χείλη ακούσαμε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο φόβος. Αυτό το φόβο τον έσπασε ο ελληνικός Λαός είπε ΟΧΙ στα σχέδια των δανειστών και των δορυφόρων τους, είπε ΟΧΙ στέλνοντας και ένα καθαρό μήνυμα αξιοπρέπειας.
Λίγο μετά το μεγαλειώδες αυτό ΟΧΙ ακούσαμε ότι το μήνυμα του ελληνικού Λαού δεν ήταν μήνυμα ρήξης και ήταν μήνυμα παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Η απάντηση όπως προαναφέραμε ήταν ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών, ήταν απάντηση αξιοπρέπειας και άλλοι ήταν αυτοί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας που συνέδεσαν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τέτοιες ερμηνείες δόθηκαν πάμπολλες από τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού αλλά και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρκεί όμως η εισαγωγή. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να συμβάλλουμε στο τι σημαίνει για το ασφαλιστικό σύστημα, για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους η ελληνική πρόταση αν και εφ’ όσον υιοθετηθεί και αν και εφ’ όσον υλοποιηθεί. Ευνόητο είναι ότι η προσέγγισή μας παίρνει υπ’ όψη της ότι έχουμε πει μέχρι σήμερα αλλά και τις προεκλογικές όσο και μετεκλογικές απόψεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κυριότερες αλλαγές οι οποίες προβάλλονται στο σχέδιο συμφωνίας είναι:
  1. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010. Πρόκειται για το γνωστό νόμο Λοβέρδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το νόμο αυτό και μετά τις εκλογές με κυβερνητική απόφαση έχουν παγώσει και δεν ισχύουν από 1/1/2015 οι αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο ύψος των νέων συντάξεων. Η δέσμευση μέσα από την προτεινόμενη συμφωνία μιλάει για την πλήρη εφαρμογή του και συνακόλουθα τη μείωση των συντάξεων.
  2. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πρόκειται για το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο το ύψος της επικουρικής σύνταξης μειώνεται συνεχώς ανάλογα με το πόσες εισφορές επικουρικής σύνταξης μπαίνουν στο σύστημα. Σύμφωνα με το νόμο αυτό θα είχαμε 15% περίπου μείωση των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως μικρού ή μεγάλου ύψους σύνταξης και που με κυβερνητική απόφαση δεν ίσχυσε. Η δέσμευση μέσα από την προτεινόμενη συμφωνία μιλάει για την πλήρη εφαρμογή της.
  3. 3. Κατ’ αναλογία το παραπάνω το ίδιο να ισχύσει και για τα εφ’ άπαξ.
  4. Ισχυρά αντικίνητρα στις πρόωρες. Σήμερα η μειωμένη συνταξιοδότηση σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του εκάστοτε ορίου συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την πρόταση στο 6% θα προστεθεί και άλλο 10%.
  5. 5. Καταργείται το ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι το 2019.
  6. 6. Παγώνουν στα σημερινά επίπεδα οι κατώτερες συντάξεις μέχρι το 2021.
  7. Η συνταξιοδότηση όλων εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και σταδιακά μέχρι το 2022 πηγαίνει στα 67 έτη ή στα 62 έτη για όσους έχουν 40 χρόνια ασφαλιστική υπηρεσία.
  8. Όσοι συνταξιοδούνται μετά τις 30/6/2015 θα λάβουν μόνο τη βασική σύνταξη και την υπόλοιπη με τη συμπλήρωση των 67 ετών.
  9. Καθιέρωση ισοδύναμων μέτρων που θα αντισταθμίσουν το κόστος που επιφέρουν αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωσαν συνταξιούχους που προσέφυγαν κατά της Συνταγματικότητας νόμων από το 2012 και μετά.
10.  Οι εισφορές υγείας των συνταξιούχων αυξάνονται από 4% στο 6% και η κράτηση θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις.
11. Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που υπάρχουν.
12. Ενοποίηση ταμείων έως το τέλος του 2017 και λειτουργική ενοποίηση έως 31/12/16.
Είναι πολύ πιθανό να μας έχουν ξεφύγει κάποιοι άξονες καθώς η κατάσταση κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολλά πράγματα αλλάζουν τάχιστα.
Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι καθώς φαίνεται τα παραπάνω μαζί με ότι άλλο περιέχει η πρόταση συμφωνίας δεν αρκούν στους δανειστές, ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μιλούν ανοιχτά για έλλειψη εμπιστοσύνης, προτείνεται εμμέσως πλην σαφώς ένα ελεγχόμενο GREXIT (το οποίο υποτίθεται ξόρκιζαν και δεν ήθελαν) και δεν διστάζουν να λένε ότι η περιουσία του δημοσίου θα πρέπει να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο και από κει να πουληθεί.
Σε ότι μας αφορά πιστεύουμε ότι ο Λαϊκός παράγοντας για άλλη μια φορά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα τόσο ενάντια σε ότι αφορά το ασφαλιστικό όσο και ενάντια στο σύνολο της προτεινόμενης συμφωνίας.
Κάποιοι λένε πως ότι γίνεται είναι σκληρό αλλά είναι μονόδρομος. Απέναντι σ’ αυτό παραθέτουμε μια απάντηση που έδωσε ο ΜΑΞ ΚΑΙΖΕΡ πριν από πέντε χρόνια όταν ήρθε το ΔΝΤ στη χώρα μας,
Δεν θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ελλάδα διώξει τους παράγοντες που αναφέρετε; Ποιες θα είναι αυτές;
«Θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά η ερώτηση είναι "θέλετε να ζήσετε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι;" Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ.»



 

blogger templates | Make Money Online