Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ - Το σ.κ. χωρίς διλήμματα οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να οργανώσει νέους αγώνες κατά της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εργασιακής απορρύθμισης



Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ
Το σ.κ. χωρίς διλήμματα οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να οργανώσει νέους αγώνες  κατά της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εργασιακής απορρύθμισης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  15/7/2015 συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ. Οι συνταρακτικές πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν και καθιστούν αναγκαία και υπερεπείγουσα την παρέμβαση των συνδικάτων, αφήνουν αντικειμενικά την διαχείριση καθημερινών ζητημάτων σε δεύτερη μοίρα. Η ελληνική κοινωνία έχει σοκαριστεί από τα μέτρα που εξαγγέλλονται  και κάποια από αυτά ψηφίζονται άμεσα, στο όνομα της εξυπηρέτησης  μιας επαχθούς συμφωνίας  με τους δανειστές που επιβλήθηκε υπό το κράτος πρωτοφανών εκβιασμών και πιέσεων.
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε χθες 15/7/2015 προγραμματισμένη συνάντηση με την διοίκηση για τρέχοντα θέματα που πραγματοποιήθηκε επί τροχάδην και με το μάτι στις δραματικές εξελίξεις μέσα και έξω από την βουλή.
Κανονικά η διοίκηση θα έπρεπε να απαντήσει στα ζητήματα που τέθηκαν στην συνάντηση που έγινε στις  12/6/15. Δήλωσε όμως ότι δεν είναι έτοιμη να απαντήσει για τα περισσότερα από αυτά, γιατί οι εξελίξεις – με κυριότερη τα capital controls – έχουν αναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της και έχουν παγώσει κάποιους σχεδιασμούς. Δεν έδωσε λοιπόν απαντήσεις για τις εκκρεμότητες ένταξης των τελευταίων OTEplusιτών στον ΟΤΕ, τις εκκρεμότητες για όσους συνεχίζουν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, το standby και τις βάρδιες, το τηλεπικοινωνιακό πακέτο κλπ. Συζητήθηκε όμως το θέμα των ειδικών αδειών, όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις στις θέσεις των δυο πλευρών και διερευνάται η γεφύρωσή τους. Μεγαλύτερη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για την αποζημίωση για την εκτός έδρας μετακίνηση και για τις διημερεύσεις. Η πρόταση της διοίκησης αποβλέπει σε περιορισμό των δικαιούμενων αποζημιώσεων για τους παλιούς, ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητά ενιαίο τρόπο αμοιβής για παλιούς και νέους που όμως να μην ζημιώνει κανένα. Η διοίκηση ενημέρωσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης του προσωπικού σχετικά με την καταβολή της μισθοδοσίας του, προκειμένου να αποφεύγεται η καθημερινή ταλαιπωρία στα ΑΤΜ εξαιτίας των capital controls. Προτάθηκε από τη πλευρά μας να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης χρεωστικής κάρτας στα εστιατόρια του Δ. Μεγάρου και της Παιανίας και η διοίκηση επιφυλάχθηκε να το λύσει. Ακόμα αναδείχτηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι από την Cosmote e-value που παρά της διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι θα προηγούνται για την κάλυψη κενών θέσεων, στην πράξη, παρότι υπήρξε περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος, (περίπου 60 άτομα) ελάχιστοι κλήθηκαν σε συνέντευξη και ακόμα λιγότεροι επιλέχθηκαν.     
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είναι προφανές ότι το νέο μνημόνιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα.  Η διοίκηση κάνει την δουλειά της. Προσπαθεί να αξιοποιήσει τις πολιτικές εξελίξεις με τον τρόπο που ξέρει. Θυμόμαστε όλοι την παρέμβαση του CEO του ΟΤΕ στο Χίλτον τον Οκτώβρη του 2012 με την Μέρκελ  και τον τρόπο που αξιοποίησε την τότε πολιτική συγκυρία. Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι και στην σημερινή δύσκολη κατάσταση για την χώρα και την κυβέρνηση της αριστεράς, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την πρόσδεσή της στην μητρική Deutsche Telecom και να επιδιώξει, για ζητήματα που αφορούν τον ΟΤΕ, να δοθούν λύσεις, συμβατές με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της.
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα – όσο τουλάχιστον δεν ταυτίζεται ανοιχτά και ξεδιάντροπα με τους δανειστές και τους τοκογλύφους (βλ. ηγεσία ΓΣΕΕ) - θα πρέπει κατά την γνώμη μας να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ένταξή μας σε νέο μνημόνιο. Να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας από τον νέο κύκλο ύφεσης, την ανεργία, την επισφαλή εργασία και την πιθανή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω κατάρρευση των μισθών. Να υπερασπίσουμε από τις αρπακτικές επιδιώξεις των τραπεζιτών την λαϊκή περιουσία που κινδυνεύει από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών. Να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική  πρόνοια. Να μην επιτρέψουμε την παραπομπή στις καλένδες, την επάνοδο του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα. Να αποτρέψουμε νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις και τα ταμεία πρόνοιας. Να μην επιτρέψουμε ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο (ν.1264) και στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Εμείς δεν έχουμε διλήμματα
Και σήμερα και αύριο θα είμαστε στους δρόμους

 

blogger templates | Make Money Online