Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση ΟΜΕ και διοίκησης ΟΤΕ 29-10-2015 - Προγράμματα πρόσληψης, ένταξης και κατάρτισης προσωπικού / Έρευνα Ικανοποίησης εργαζομένων / Rebranding / Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες



Συνάντηση ΟΜΕ και διοίκησης ΟΤΕ 29-10-2015
Την Πέμπτη 29/10/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ. Τα θέματα της συνάντησης παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω.  
Προγράμματα πρόσληψης, ένταξης και κατάρτισης προσωπικού . Το Graduate Trainee Program είναι μια σύνθετη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης  10 ταλαντούχων νέων (από 2200 υποψήφιους) έως 28 ετών, κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων, από την αγορά και την ένταξή τους στον ΟΤΕ με απώτερο στόχο να αποτελέσουν τους μελλοντικούς «ηγέτες» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στον ΟΤΕ. Αντίστοιχη προσπάθεια αποτελεί το πρόγραμμα you.grow το οποίο απευθύνεται σε υπαλλήλους του ομίλου ΟΤΕ με αυξημένα τυπικά προσόντα και ηλικία έως 32 ετών (658 αιτήσεις). Διατυπώσαμε την άποψη ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια συμφωνημένη διαδικασία, με την οποία η εταιρεία  θα μπορούσε να κάνει με πάγιο και αξιοκρατικό τρόπο προσλήψεις , αλλά και να αναθέτει τις θέσεις ευθύνης  χωρίς της σκιές που συνοδεύουν σήμερα τις επιλογές της. Ακόμα εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για τους ηλικιακούς περιορισμούς.
Έρευνα Ικανοποίησης εργαζομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ήδη αναρτημένα  στο U-Link ενώ παρουσιάζονται συνεχώς στις υπηρεσιακές μονάδες. Στα αξιοσημείωτα της παρουσίασης το γεγονός ότι η συμμετοχή των εργαζομένων ανέβηκε από το 50% το 2012 στο 79 % το 2015. Κατά την γνώμη μας η αύξηση της συμμετοχής  συσχετίζεται με την πίεση που ασκήθηκε με επανειλημμένα μηνύματα (γραπτά και προφορικά) στους εργαζόμενους από τους άμεσα προϊσταμένους τους. Οι καταγγελίες που έχουν έλθει σε γνώση μας αναφέρουν ακόμα προσπάθεια χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα αποτυπώνει σημαντικά ευρήματα και χρήζει περεταίρω ενασχόλησης από το συνδικάτο. Χαρακτηριστικά αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης με πολύ μεγάλα ποσοστά καταφατικών απαντήσεων σε ερωτήσεις όπως: Πόσο συχνά νιώθετε εξαντλημένος , Πόσο συχνά έχετε πονοκέφαλο, Πόσο συχνά νιώθετε πόνο στην πλάτη, Πόσο συχνά διακόπτεται η εργασία μου από τον άμεσα προϊστάμενό  μου, Ο ρυθμός της εργασίας μου είναι έντονος κλπ.
Rebranding. Σε συνέχεια της από 8 Ιουνίου ενημέρωσης της ΟΜΕ-ΟΤΕ από την διοίκηση για το Rebranding, η διοίκηση  εκτιμά  ότι το νέο εμπορικό σήμα έχει μεγάλη αποδοχή. Εμείς επαναλάβαμε τις επιφυλάξεις που είχαμε από τότε διατυπώσει, επισημάναμε ότι δεν υπάρχουν μόνο θετικά σχόλια, αλλά και αρνητικά   και παρατηρήσαμε ότι αρκετοί συνάδελφοι με ευθύνη της διοίκησης έχουν λαθεμένα εκλάβει την αλλαγή του εμπορικού σήματος, ως αλλαγή της εργασιακής μας σχέσης. Ακόμα παρατηρήσαμε ότι ήταν τουλάχιστον ατυχής η χρονική συγκυρία της παρουσίασης του νέου Brand και αυτό ενεργοποίησε αρνητικά συναισθηματικά αντανακλαστικά, παραμονές της εθνικής μας επετείου.    

Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πρότεινε στην διοίκηση κοινή διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Προηγήθηκαν οι επιτυχημένες δράσεις συλλογικής αλληλεγγύης  που διοργάνωσαν η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και αρκετά πολιτιστικά κέντρα εργαζομένων ΟΤΕ ανά την χώρα. Στην συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για το ποιες δράσεις είναι εφικτές και πως εννοεί η κάθε πλευρά την δική της συμβολή  σε αυτές. Συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση αφού οι δύο πλευρές επεξεργαστούν περεταίρω τις προτάσεις τους.  
Με την ευκαιρία της έκδοσης ενός ακόμα ενημερωτικού σημειώματος από την Αγωνιστική Συνεργασία  για τις τακτικές συναντήσεις της ομοσπονδίας με την διοίκηση, θα μπούμε στον πειρασμό να πούμε ότι δεν διεκδικούμε δάφνες αντικειμενικότητας ή ακαριαίας πληροφόρησης με τα κείμενά μας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν θεμιτό τρόπο πληροφόρησης τη μαζική αποστολή SMS με περιεχόμενο του τύπου «σήμερα συνάδελφοι ο συνάδελφος Β.. κατάφερε να πάρουν πριμ οι ΟΤΕπλασίτες, ή να πάρουν 5.000€ δάνειο οι ΟΤΕπλασίτες, ή πετύχαμε μεγάλη έκπτωση στο τηλεπικοινωνιακό πακέτο» κλπ. Είναι σαφές ότι δεν βλέπουμε όλοι με ενιαίο τρόπο τις «κατακτήσεις» του συνδικάτου. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα εξακολουθήσουμε να σας ενημερώνουμε με τον τρόπο που το κάναμε πάντα, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, και από την δική μας ταξική σκοπιά.


 

blogger templates | Make Money Online