Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ο αγώνας συνεχίζεται - Η Σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ - Προδημοσίευση από την "Οθόνη"


Ο αγώνας συνεχίζεται

Κορυφώθηκε μέσα στο καλοκαίρι μια μεγάλη μάχη του λαού μας για αξιοπρεπή συμφωνία με τους δανειστές, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και την υπέρβαση της λιτότητας. Αυτή η μάχη η οποία έγινε υπόθεση και ευρύτερων δυνάμεων σ’ όλη την Ευρώπη, παρά το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σε περιβάλλον στυγνού εκβιασμού, οδήγησε σε ένα συμβιβασμό και μια ιδιαίτερα δύσκολη συμφωνία με περιορισμένες δυνατότητες εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη περίοδο. 
Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους συμμετείχαν σ’ αυτή την υπόθεση με τους αγώνες τους και την ψήφο τους στο δημοψήφισμα, είχαν όμως απέναντι τους το πολιτικό κατεστημένο, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τους εργοδότες, αλλά και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ και πολλές ομοσπονδίες.
Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, οι εργαζόμενοι και οι ζωντανές δυνάμεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος συνεχίζουν με πείσμα τον αγώνα κατά της λιτότητας. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η φορολογική δικαιοσύνη, η προστασία από τις απολύσεις, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων, η ενίσχυση της δημόσια παιδείας και της υγείας, εξακολουθούν να είναι τα ζωτικά αιτήματα και οι στόχοι του κάθε εργαζόμενου και των συνδικάτων τους.  
Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος. Στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με βάση αυτόν τον στόχο θα σχεδιάζουμε και τις καθημερινές μας μάχες γνωρίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών για την άσκηση μιας άλλης πολιτικής θα φέρει τη Νίκη.


Το εργατικό ατύχημα της Χαλκιδικής

Μετά το εργατικό ατύχημα της Χαλκιδικής, το καλοκαίρι, η ανακοίνωση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ πήρε δημοσιότητα και φιλοξενήθηκε σε αρκετές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας και της ΕΤ3.
Τα δημοσιεύματα αυτά ανάγκασαν –για πρώτη φορά- τη διοίκηση του Ομίλου να απαντήσει στις καταγγελίες μας με δελτίο τύπου. Έφεραν όμως σε πλήρη αμηχανία και κάποιους «παραδοσιακούς» συνδικαλιστές της Βόρειας Ελλάδας, γιατί έγινε φανερή η γύμνια τους και ο ρόλος των παρατάξεων τους.

Έπεσαν οι μάσκες
Η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΣΕ και ορισμένες ομοσπονδίες, ταυτίστηκαν πλήρως με το πολιτικό κατεστημένο, τα ΜΜΕ και τους δανειστές, παραμονές του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Μήπως αυτό πρέπει να αποτελέσει την αιτία ολοκληρωτικού πολέμου των εργαζομένων με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα;   


Εντατικοποίηση της εργασίας και η διαχείριση της από το Συνδικαλιστικό Κίνημα

Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μια διαχρονική επιλογή του management της εταιρίας και ο βασικός πυλώνας “αύξησης της παραγωγικότητας”, μια διαρκή διαδικασία οριζόντιας πίεσης –επί δικαίων και αδίκων- στις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό.
Η επιλογή μας να σταθούμε απέναντι σ' αυτή την πρακτική της εταιρίας, δεν συνιστά αντίθεση στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά κατηγορηματική άρνηση στην επιβολή κανόνων και συνθηκών εργασίας πέρα κι έξω από την εργατική νομοθεσία. Είναι η εύλογη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στην αυθαίρετη και ισοπεδωτική επιβολή ρυθμού εργασίας η οποία οδηγεί σ' αυτές τις παραβιάσεις.

Η εντατικοποίηση ξεκινά με τον αυθαίρετο καθορισμό υπερβολικά φιλόδοξων στόχων στις υπηρεσιακές μονάδες, που η επίτευξή τους προϋποθέτει εντατικούς ρυθμούς λειτουργίας με δεδομένη τη συνεχή συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι αυθαίρετοι στόχοι χωρίς την ουσιαστική διαβούλευση με τους εργατικούς εκπροσώπους, όπως για παράδειγμα το 24/48, και η απουσία σοβαρού σχεδίου επίτευξης τους, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες. Οι στόχοι τους επηρεάζουν τους δείκτες μιας υπηρεσίας, με συνέπεια οι προϊστάμενοι να πιέζουν με τη σειρά τους αφόρητα τους υφιστάμενους και έτσι η πρόβλεψη για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων περνά σε δεύτερη μοίρα ή παραμερίζεται.
Οι «κόκκινοι» δείκτες ευνοούν την παράτυπη επέκταση του χρόνου εργασίας με την καταστρατήγηση του 8ωρου ή 7ωρου (... ας τελειώσουμε κι αυτή τη δουλειά σήμερα γιατί επείγει). «Σπρώχνουν» όμως και στη στρεβλή χρήση του Stand By σε προγραμματισμένες εργασίες ή στα «μαύρα» επιδόματα (θα σου βάλω δυο ώρες όταν μπορέσω ..κι ένα ρεπό).
Κι ακολουθούν μετά τα εργατικά ατυχήματα τα οποία πυκνώνουν τελευταία, η στοχοποίηση του συναδέλφου ο οποίος επιμένει να εργάζεται με ασφάλεια και κρατά αξιοπρεπή στάση, η υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων γιατί στοιχίζουν φθηνότερα και είναι πιο «εύκολοι» στην υπενθύμιση της αξιολόγησης που έρχεται…

Η διοίκηση του Ομίλου έχει αρκετά εργαλεία και όπλα στην άσκηση της πολιτικής της ευνοούμενη από την οικονομική συγκυρία και τις μνημονικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων:
·                     Αξιοποιεί τη μερική απασχόληση και επιδιώκει με κάθε τρόπο τη διαίρεση των εργαζομένων, γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε και πήρε με την υπογραφή της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, διακρίσεις και εξαιρέσεις για τους νέους εργαζόμενους.
·                     Γνωρίζει καλά τις ανάγκες μας και αντιλαμβάνεται πως οι χαμηλές αποδοχές σπρώχνουν, κυρίως  το νέο εργαζόμενο, στο κυνήγι της υπερεργασίας.
·                     Πραγματοποιεί τη γνωστή ετήσια αξιολόγηση με προδιαγεγραμμένο το μέσο όρο βαθμολογίας και εφαρμόζει μέτρηση της εργασίας με τις μηνιαίες φόρμες ποσοτικής και ποιοτικής επίδοσης.
·                     Παίζει κάθε χρόνο με το πριμ και προσπαθεί να επιβάλει μέσω αυτού ένα μόνιμο ανταγωνισμό στους χώρους εργασίας ή με μέτρα όπως η ανάδειξη "υπαλλήλου του μήνα" στα call centers σπρώχνει τον εργαζόμενο στο κυνήγι της διάκρισης.

Η διοίκηση γνωρίζει, ίσως καλύτερα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και αξιοποιεί τις παθογένειες και τα κουσούρια του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά και τη μικρή συμμετοχή των νέων συναδέλφων στους συλλόγους.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η αποδώ πλευρά, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό τους κίνημα;
Στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ είπαμε να εστιάσουμε τις δράσεις μας στην αντιμετώπιση της εντατικοποίησης και την ασφαλή εργασία, και αρχής γινομένης από την ετήσια Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων, να διερευνήσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας.
Προσπαθούμε να περιγράψουμε με επάρκεια και ακρίβεια το τι σημαίνει σήμερα ασφάλεια και υγιεινή σε ένα εξελιγμένο δίκτυο. Να δούμε πως θα πετύχουμε τη διαρκή και επαρκή ενημέρωση των εργαζομένων για την εργατική νομοθεσία.
Να απαντήσουμε σε μια σειρά ανάγκες:
·                     Πώς ο κάθε συνάδελφος θα νοιώθει σταθερά δίπλα του το Σύλλογο.
·                     Πως θα επιβάλλουμε σε βάθος χρόνου την ουσιαστική  διαβούλευση για τη στοχοθεσία
·                     Πώς θα κλιμακώνουμε τις αντιδράσεις μας φτάνοντας αν χρειάζεται ακόμη και σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας
·                     Πώς θα πετύχουμε τη δημιουργία τοπικών επιτροπών του Συλλόγου μας στους μεγάλους τόπους εργασίας.
·                     Πως θα συντονιστούμε με τους άλλους συλλόγους και τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.
·                     Πως θα ενημερώνουμε κατά περίπτωση τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους για συγκεκριμένες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Στην προσπάθεια μας αυτή πιστεύουμε πως έχουν θέση και ρόλο όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου.

 

blogger templates | Make Money Online