Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι




Αθήνα 27/11/2015
Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Δεν είμαστε μακριά από τις τελευταίες εκλογές για τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν είμαστε μακριά και από την ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων για τους εργαζόμενους.  Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επώδυνη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που αγωνιά για την επόμενη μέρα της ψήφισης των νέων μνημονίων και βρίσκει το εργατικό κίνημα σε θέση άμυνας, τη νεολαία απογοητευμένη και αποκλεισμένη και το βιοτικό επίπεδο στη χώρα πιο χαμηλά από ποτέ.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς δεν θα μπορούσε να απέχει και πολύ. Συνάδελφοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ  η εργοδοσία μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Μπαίνοντας στα τεχνικά τμήματα, αντικρίζουμε παντού το νέο εμπορικό σήμα της εταιρείας και την παραίνεση να συμμετάσχουμε όλο και σε περισσότερες έρευνες στιγμής, αυτοαξιολογήσεις, κανονιστικές συμμορφώσεις και λοιπά εργαλεία εταιρικής ενσωμάτωσης, την ίδια στιγμή που η κατάσταση στις τουαλέτες του κτιρίου μπορεί να είναι απαράδεκτη, τα μέτρα ασφαλείας μηδαμινά και τα μονοπρόσωπα συνεργεία καθεστώς. Καθημερινά ανοίγοντας το WFM αποδεχόμαστε έναν τεράστιο όγκο εργασιών που μας έχει ανατεθεί και αποχωρούμε για την καθημερινή μας οδύσσεια.
Άραγε πόσοι από αυτούς που βγάζουν τους στόχους των ΤΤΛΠ γνωρίζουν πως δουλεύουμε ή ζουν με το καθημερινό άγχος για την υλοποίηση των εργασιών που μας ανατίθενται; Πόσοι από αυτούς ζουν με τον κίνδυνο στο δρόμο, την ένταση της χειρωνακτικής εργασίας, το βραχνά του WFM και την καθημερινή επαφή με τον πελάτη; Πόσοι από αυτούς θα ήθελαν τα κλειδιά των υπηρεσιακών οχημάτων και το τάμπλετ με το γεωγραφικό στίγμα τους διαθέσιμο στον εργοδότη;
Το τελευταίο που μας σερβίρουν στελέχη της διοίκησης, είναι η απειλή ότι όποιος χάσει το τάμπλετ του WFM ή το Argus θα τιμωρηθεί με τουλάχιστον μιας μέρας στέρηση μισθού και θα εξαιρεθεί του πριμ της επόμενης χρονιάς. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε τέτοια αναλγησία! Οι συνάδελφοι θορυβημένοι ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες φορτωμένοι με όλο τον εξοπλισμό τους, από τον φόβο των ιουδαίων!  Μοιάζουμε σαν νεοσύλλεκτοι που ξαγρυπνούν αγχωμένοι μην χάσουν το όπλο τους. Όποιος είχε αυτή την φαεινή ιδέα θα πρέπει να ντρέπεται, αλλά που ντροπή στις μέρες μας!   
Η φιλεργοδοτική ηγεσία του σωματείου για μια ακόμα φορά είναι απούσα. Το «η σιωπή είναι χρυσός» είναι το πλαίσιο δράσης της.  Έχουμε την ευθύνη και τη δύναμη να αντιστρέψουμε τους όρους και να ξανακάνουμε το σωματείο ισχυρό και προσανατολισμένο στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Όσοι αποφασίζουν την ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ τιμωρία συναδέλφων που έχασαν το τάμπλετ και ορίζουν και ποινολόγιο το μπόνους της επόμενης χρονιάς, οφείλουν να λάβουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί. Όσοι στην πλάτη των εργαζομένων χαράσσουν τις προσωπικές τους στρατηγικές και φιλοδοξίες πρέπει να γίνουν κόκκινο πανί για το σωματείο. Οι εργαζόμενοι που παράγουν το έργο δε θα πληρώνουν τα σπασμένα όσων νομίζουν πως θα χτίσουν δημόσιες σχέσεις με τη διοίκηση εκβιάζοντας τους συναδέλφους.

·         Κανένας διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.  Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
·         Όχι στην εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς.  Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
·         Καμία προληπτική τιμωρία συναδέλφων.  Ανθρώπινοι ρυθμοί εργασίας για όλους.
·         Όχι στην απόσχιση έργου από την εταιρεία και στην ανάθεσή του σε εργολάβους.
·         Σωματείο ισχυρό - εργαλείο προστασίας και διεκδίκησης για όλους τους συναδέλφους.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΝΕΛΑΔΙΚΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις δε θα περάσουν – Πρόταση για νέα γενική απεργία

 
Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΕΤΑ, Νοέμβρης 2015
1. Η γενική απεργιακή κινητοποίηση στις 12 του Νοέμβρη, αλλά και οι επιμέρους κλαδικές κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου, οι μεγάλες πορείες με αφορμή την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω, παρά τη διάψευση των ελπίδων τους από τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές και την εφαρμογή ενός νέου σκληρού και αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος, που συνομολογήθηκε με το 3ο μνημόνιο.
Η υψηλότερη, απ’ την αναμενόμενη, συμμετοχή στην απεργία και κυρίως ο όγκος των διαδηλώσεων και των απεργιακών συγκεντρώσεων, και μάλιστα πενήντα ημέρες μετά τις εκλογές, αποδεικνύoυν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν καμιά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και ότι αντιλαμβάνονται τη σκληρότητα των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι δοκιμάζεται και ήδη με το πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» είχε απώλειες. Γι' αυτό, φαίνεται να κυοφορούνται σενάρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και άλλων μνημονιακών κομμάτων ή ακόμα και οικουμενικών λύσεων για να περάσει και το υπόλοιπο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο το ασφαλιστικό.
Ο μοναδικός «αποσταθεροποιητικός» παράγοντας μιας τέτοιας εξέλιξης, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας, το λαό και τη χώρα, είναι η ανάπτυξη μεγάλων, ενωτικών και δυναμικών εργατικών – λαϊκών αγώνων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την αποτροπή της υλοποίησης των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου που έχει αναλάβει και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.
2. Τις προηγούμενες ημέρες πέρασε ο νόμος για τα «κόκκινα δάνεια», όπου - σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το καλοκαίρι - αίρεται ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς των κατοικιών των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.
Με το νέο νόμο χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις τους (λόγω της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης), υποχρεώνονται να πληρώσουν χωρίς να έχουν αρθεί οι βιοποριστικοί και κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους έπαψαν να το κάνουν. Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικά αδυνάτων δανειοληπτών σύρεται σε υποχρεωτική καταβολή, χωρίς καμία νομοθετική προστασία που θα έκλεινε οριστικά την πόρτα στο ενδεχόμενο του πλειστηριασμού της κατοικίας τους.
Αντιθέτως, οι τράπεζες επιβραβεύονται και με την ανακεφαλαιοποίηση και με τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού για το μέρος των τόκων που δε θα μπορέσουν να καταβάλλουν οι δανειολήπτες και βέβαια χαρίζονται αντί πινακίου φακής στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο!
Επειδή η πλειονότητα των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας είναι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι (και όταν πήραν τα δάνεια είχαν υψηλότερες αποδοχές ή ήταν εργαζόμενοι και τώρα άνεργοι) και δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις, θα πρέπει τα συνδικάτα, αλλά και ομάδες εργαζομένων να πλαισιώσουν τις επιτροπές υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας, που συγκροτούνται ή πρέπει να συγκροτηθούν σ' όλες τις πόλεις, και με σύνθημα «ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» να αποτρέψουμε στην πράξη τον εκπλειστηριασμό κατοικιών.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις περιπτώσεις διακοπής του ρεύματος από τη ΔΕΗ, που ήδη γίνεται σε χιλιάδες νοικοκυριά και πρόκειται να αυξηθούν, αφού άμεσα υπολογίζεται ότι θα περικοπεί το ρεύμα σε πάνω από 100.000 νοικοκυριά.
3. Οι ανατροπές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 25 χρόνια - ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε μνημονιακά - στο ασφαλιστικό σύστημα, με κύριο στόχο είχαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των περικοπών των συντάξιμων αποδοχών. Με το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα: με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται θα είναι η χορήγηση ουσιαστικά προνοιακών επιδομάτων αντί συντάξεων αξιοπρεπούς διαβίωσης και η κάλυψη των αναγκών από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για όσους μπορούν να καταφύγουν σ' αυτές, διευρύνοντας έτσι τις ανισότητες και τις ταξικές αντιθέσεις.
Το ασφαλιστικό αφορά όλη την κοινωνία, πολύ περισσότερο που σήμερα, ακόμη και με τις κουτσουρεμένες συντάξεις, ζουν ολόκληρες οικογένειες.
Το ΜΕΤΑ πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει πρωτοβουλίες μέσα στα συνδικάτα για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και το συντονισμό με άλλες επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις για την απόκρουση της νέας αντασφαλιστής «μεταρρύθμισης».
Για το λόγο αυτό, οι δυνάμεις μας σ' όλες τις οργανώσεις να προτείνουν νέα πανεργατική – παλλαϊκή απεργιακή κινητοποίηση για τις 10 Δεκέμβρη 2015.
Ταυτόχρονα ως ΜΕΤΑ πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που εμφανίστηκαν την προηγούμενη περίοδο - με πιο οξυμένο τρόπο στην απεργία στις 12 Νοέμβρη - που όμως έχουν ένα γενικότερο χαρακτήρα και ξεφεύγουν από τις αρχές, τον προσανατολισμό και τις αξίες της παράταξής μας.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Παρατηρούνται φαινόμενα όπου συνδικαλιστικά στελέχη και επιμέρους παρατάξεις σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, που έχουν αναφορά στο ΜΕΤΑ, να μην αναπαράγουν και να μη διακινούν τις κεντρικές ανακοινώσεις της παράταξης (γιατί διαφωνούν με τις εκτιμήσεις και επιλογές, κυρίως σχετικά με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική) και να εκδηλώνονται φαινόμενα κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εμείς από θέση αρχών είμαστε απέναντι. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε μια κυβέρνηση, που έχει περάσει στο μνημονιακό στρατόπεδο και εφαρμόζει τα ίδια επώδυνα μέτρα, που οι δυνάμεις που τη συναπαρτίζουν αντιπάλευαν στο παρελθόν.
Το ΜΕΤΑ και οι παρατάξεις που έχουν αναφορά σ' αυτό, δεν μπορούν να εμφανίζονται με διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, για τα γενικότερα ζητήματα από νομό σε νομό ή από κλάδο σε κλάδο. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξης που εγκρίθηκε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψή της: «Τα συνδικαλιστικά της στελέχη, σ' όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, δραστηριοποιούνται, με βάση τις αρχές και τους στόχους του ΜΕΤΑ, και ελέγχεται η δράση τους από τα αρμόδια όργανα της παράταξης».
Β. Δεν μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται το ΜΕΤΑ σαν όχημα ή σαν ομπρέλα, από άτομα που δεν έχουν σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα ή από κομματικούς μηχανισμούς, με στόχο τη δημόσια έκφρασή τους, όπως έγινε με την απεργία της 12ης Νοεμβρίου με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πάτρας, αλλά και αλλού.
Μέτωπα πάλης την επόμενη περίοδο
1. Η αντιμετώπιση της φοροκαταιγίδας: μετά την αύξηση του ΦΠΑ και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζεται με τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, τη υπερφορολόγησης των αγροτών και των μικρομεσαίων επαγγελματιοβιοτεχνών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, αναμένονται νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος της μισθωτής εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που για μια ακόμη φορά «θα πληρώσουν το μάρμαρο» των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών.
2. Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και η νέα ασφαλιστική απορύθμιση, όπως αναλυτικά αναφερθήκαμε παραπάνω, είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας αυτή την περίοδο και μπορεί να οδηγήσουν σε γενικότερες κοινωνικές εκρήξεις. Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργαζομένων και όλης της ελληνικής κοινωνίας.
3. Οι ιδιωτικοποιήσεις, με κύρια αιχμή την επόμενη περίοδο, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των μεταφορών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), της ΔΕΗ και των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου, καθώς και η υποστελέχωση-υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πρόνοιας και η γενικότερη απαξίωση των υπηρεσιών του δημοσίου, η εκχώρηση πολλών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, με μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο και τους πολίτες όπως επίσης και η απαξίωση των υπηρεσιών και του προσωπικού του.
4. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία και η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, η κατάργηση των εργολαβιών και της ενοικιαζόμενης εργασίας, η υπεράσπιση του πενθήμερου και της κυριακάτικης αργίας και η μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς τη μείωση των αποδοχών, για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας πρέπει να είναι πρώτη μα προτεραιότητα την επόμενη περίοδο.
Μετά από πέντε χρόνια μειώσεων των αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πρέπει φέτος να τεθεί θέμα αυξήσεων των μισθών και άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751€ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και της υπογραφής ΣΣΕ, το ξεπάγωμα της μισθολογικής βαθμολογικής εξέλιξης στο δημόσιο κλπ.
5. Προσφυγικό- μεταναστευτικό: Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, οι οποίες πρέπει συνεχώς να αποκαλύπτουν τους βασικούς υπαίτιους της τραγωδίας που συντελείται εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή από τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, στέκονται αλληλέγγυες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, οι οποίοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις αντιμετωπίζουν ακόμα τραγικότερες συνθήκες επιβίωσης.
Το δολοφονικό χτύπημα στη Γαλλία προκαλεί ήδη τη στοχοποίηση των μουσουλμάνων και των προσφύγων, ενώ τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το κλείσιμο συνόρων με ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα για τους πρόσφυγες και ετοιμάζονται νέες πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή.
Αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη ενός πλατιού φιλειρηνικού και αντιπολεμικού κινήματος. Απαιτούμε να μην χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά εδάφη και οι νατοϊκές βάσεις στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή και βέβαια να μην υπάρξει καμιά ελληνική συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις
Η δράση μας στο συνδικαλιστικό κίνημα 
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο σύνολο της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα στους ανέργους και στους επισφαλώς και περιοδικώς εργαζόμενους, που είναι εκτός του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, με τη συγκρότηση επιτροπών και συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την ένταξή τους στα σωματεία ή τη δημιουργία νέων, όπου δεν υπάρχουν.
Η δράση μας αυτή, στους «εκτός των τειχών» εργαζόμενους, είναι απολύτως αναγκαία, αφού το 90% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι 1,5 εκατ. άνεργοι και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, δεν εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα.
Δυστυχώς η ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμμαχήσει με τους ταξικούς μας αντιπάλους και αυτό που χρειάζεται είναι ανατροπή των συσχετισμών μέσα στο εργατικό κίνημα και η εκπροσώπησή του από μια ηγεσία που θα εκφράζει και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Προϋπόθεση όμως για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η μαζική ένταξη των εργαζομένων, των επισφαλώς και περιοδικώς εργαζομένων και των ανέργων στα συνδικάτα και η ανάπτυξη μαζικών εργατικών αγώνων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Σήμερα επίσης γίνεται πιο αναγκαία η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αλλαγή της σημερινής του δομής, που αναπαράγει τη γραφειοκρατία και τον συντεχνιασμό και εμποδίζει την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων και την ουσιαστική και δημοκρατική τους λειτουργία.
Για το λόγο αυτό γίνεται πιο επίκαιρη η πρόταση του ΜΕΤΑ για ενοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδιών με στόχο τη συγκρότηση ισχυρών – ταξικών συνδικάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το ΜΕΤΑ θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαλόγου και κοινών δράσεων με όλες τις ταξικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ο αναγκαίος συντονισμός των συνδικάτων (σωματείων-ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων) πρέπει να γίνει κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της απραξίας της ΓΣΕΕ και να συναντηθεί με τις προσπάθειες που γίνονται σ' αυτή την κατεύθυνση από την ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες του δημοσίου με στόχο κοινές πανεργατικές δράσεις και κινητοποιήσεις.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο χώρο των συνταξιούχων, αξιοποιώντας και την επέκταση του ν.1264/1982 στα σωματεία τους, με στόχο τη δημιουργία ενιαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ανεξάρτητα ασφαλιστικού ταμείου, μιας και η κρίση έχει φέρει στην ίδια σχεδόν αφετηρία όλους τους ασφαλισμένους.
Η παράταξή μας πρέπει να συνεχίσει την πρωτοπόρα δράση μέσα στα συνδικάτα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για την απόκρουση του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και για την ενίσχυση του ταξικού του προσανατολισμού.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβεβαιώνουμε καθημερινά αυτό που κατακτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλ. την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία, την πρόταξη των αναγκών της εργατικής τάξης και συνολικά όλου του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα να λειτουργούμε με γνώμονα την υπεράσπιση των κατακτήσεων, την πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που συνθλίβουν τη ζωή μας, και τη σταθερή στάση μας απέναντι σε κόμματα και κυβερνήσεις, όχι κυρίως με βάση αυτά που λένε ή ευαγγελίζονται, αλλά με το τι πράττουν, και το αν αυτά υπηρετούν ή όχι τα συμφέροντα της τάξης μας.
Για το λόγο αυτό σήμερα η πάλη μας δεν είναι ουδέτερη. Στρέφεται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αυτή υλοποιεί τα μνημόνια και είναι απέναντι στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Το καθήκον μας λοιπόν είναι να αποτρέψουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και να ανατρέψουμε γενικότερα τις μνημονιακές πολιτικές.
Τέλος το επόμενο διάστημα πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων και να οικοδομήσουμε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη χώρα μας και την Ευρώπη, για την ακύρωση των μνημονίων και τη σύνδεση της συνδικαλιστικής πάλης με τον αγώνα για τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο των τραπεζών, τη φορολόγηση του πλούτου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.
Ε/Ε ΜΕΤΑ, Νοέμβρης 2015

ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ
|doc| ή |pdf|

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση του ΜΕΤΑ: «Κοινωνική Ασφάλιση: από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», Πέμπτη 26/11

Τα τελευταία χρόνια το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, τα ασφαλιστικά ταμεία δέχθηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα εξαιτίας των τριών μνημονίων. Είχαν προηγηθεί τα χτυπήματα από τα «θαλασσοδάνεια» της δεκαετίας του ’60, οι άτοκες καταθέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Τράπεζα της Ελλάδας -και μάλιστα σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού-, η στήριξη της «φούσκας» του χρηματιστηρίου, τα δομημένα και «τοξικά» ομόλογα, και τέλος το PSI, τα οποία συνετέλεσαν στην καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, παρά το ότι η κοινωνική ασφάλιση παραπαίει, σήμερα, κύβερνηση και δανειστές ετοιμάζουν την οριστική κατεφάδιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρουν για την ασφαλιστική «απορύθμιση».
Στο πλαίσιο αυτό, της ενημέρωσης του κόσμου της εργασίας και για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά  και της οργάνωσης του αγώνα για την αντίσταση, το ΜΕΤΑ διοργανώνει εκδήλωση για το ασφαλιστικό, με θέμα:
«Κοινωνική Ασφάλιση: από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη»
Πέμπτη 26 Νοέμβρη, ώρα 6μμ.
στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ
(Καρόλου 24, πλ. Καραϊσκάκη, 3ος όροφος)
Ομιλητές:
Βαγγέλης Κουμαριανός, διδάκτορας Νομικής.
Ηλίας Βρεττάκος, πρώην αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ.

asfalistiko 261115c

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία Συνταξιούχων: Όλες & όλοι στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, Αθήνα, Πέμπτη 26/11, ώρα 10πμ.

protovoulia-sintaksiouxon-27noe 
Το ασφαλιστικό σύστημα μπαίνει στη «κλίνη του Προσκρούστη»
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέσμια των υποχρεώσεων της προς τους δανειστές [ΕΕ,ΔΝΤ.ΕΚΤ], μετά την υποταγή της και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υλοποιεί ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα τους.
Το σχέδιο για ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση του, η νέα μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, μπαίνει σε εφαρμογή αν περάσουν τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο και οι «σοφοί» του.
Ο κίνδυνος της παραπέρα εξαθλίωσης των συνταξιούχων για να πληρώσουμε ένα χρέος παράνομο, απεχθές, που δεν το δημιουργήσε ο λαός, είναι μπροστά μας.
Μια βίαιη αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που μας γυρίζει δύο αιώνες πίσω, σε ατομικά, δημοκρατικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, βρίσκεται ήδη στην εξέλιξή της.
Αυτά τα σχέδια δεν πρέπει να περάσουν
Δεν πρέπει να τους «χαρίσουμε» τους κόπους και τις εισφορές δεκαετιών που τις διασπάθισαν σε επιδοτήσεις και σε «δανεικά και αγύριστα»
Δεν πρέπει να τους «χαρίσουμε» τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν μέχρι τώρα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια τους το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας.
Τώρα όλοι οι συνταξιούχοι και ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ενωτικά, δυναμικά, αγωνιστικά, πρέπει να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.
Καλούμε τους συνταξιούχους την Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015 και ώρα 10.00 στη συγκέντρωση των συνταξιουχικών οργανώσεων, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης [Δημαρχείο Αθήνας].
Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων μπροστά από την Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο



Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/11/2015 συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στις 5/11 με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο. Δυστυχώς τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή συνάντηση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η απουσία σοβαρής τεκμηρίωσης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την κάθετη άρνηση του υπουργού να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει οικονομικά στη ανακεφαλαίωση του Ταμείου Αρωγής από την ζημία που έχει υποστεί από το PSI.
Για να πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά θα πρέπει να πούμε ότι το Ταμείο Αρωγής (ενταγμένο στο ΤΑΥΤΕΚΩ) είναι το ταμείο που δίνει (;) το γνωστό εφάπαξ, μετά την συνταξιοδότηση – περίπου 38.000€ σήμερα – και που δεν έχει καμιά σχέση με την αποζημίωση απόλυσης που δίνει ο ΟΤΕ στην αποχώρηση. Το ταμείο δεν είχε σοβαρά προβλήματα μέχρι την εθελούσια του 2006. Δεν είχε χρέη, ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι παροχές του ήταν ισορροπημένες σε σχέση με τις εισφορές μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι εισφορές (4% του τακτικού μας μισθού) πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι! Ούτε ο ΟΤΕ συμβάλει, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός.  Το 2006 όμως η τότε διοίκηση Βουρλούμη, σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και την συνενοχή της τότε ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, φόρτωσε μεγάλο κόστος της εθελούσιας αποχώρησης 5.500 συναδέλφων στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αυτά υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν το βάρος μιας πρόωρης μαζικής συνταξιοδότησης, που συνέβη από ένα έως και επτά χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Μέσα στους χαμένους ήταν και το ταμείο Αρωγής που αναγκάστηκε προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους αποχωρήσαντες  το 2006 και το 2008, να δανειστεί από τον ΟΤΕ ποσό περίπου 220 εκατ. € εκ των οποίων εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 150 εκατ. € στον ΟΤΕ. Εκτός όμως από τον δανεισμό το τελειωτικό χτύπημα στην βιωσιμότητα του ταμείου έγινε με το γνωστό PSI το 2012. Τότε στα πλαίσια του δήθεν «κουρέματος» του χρέους, το ταμείο έχασε περίπου 50 εκατ. € από τα αποθεματικά του. Στην πραγματικότητα «κουρεύτηκαν» λεφτά τα οποία το ταμείο μας είχε δανειστεί !! Και δεν «κούρεψαν» μόνο τα χρήματα που είχαν επενδυθεί σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, αλλά και μετρητά κατατεθειμένα στην τράπεζα της Ελλάδος. Επρόκειτο για κανονική ληστεία και δυστυχώς αυτή είχε συνενόχους - άλλη μια φορά  - στην δική μας πλευρά. Ο μεν εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Ταμείο ψήφισε το PSI, ο δε εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ ψήφισε λευκό.
Με την επιλογή της διοίκησης να απαλλάσσεται διαρκώς από προσωπικό και να καταργεί θέσεις εργασίας με τις απανωτές εθελούσιες και την εκχώρηση έργου στους εργολάβους, η αποπληρωμή των δόσεων του δανείου στον ΟΤΕ έγινε σταδιακά επισφαλής. Αφού όλο και λιγότεροι συνάδελφοι πληρώνουν όλο και λιγότερες εισφορές, έφτασε πριν λίγους μήνες το δάνειο να κινδυνεύσει να καταστεί ληξιπρόθεσμο και άρα απαιτητό στο σύνολό του. Τότε με την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών, έγινε χρονική αναδιάρθρωση του δανείου με αποτέλεσμα αυτό να γίνει ξανά βιώσιμο. Δυστυχώς το ίδιο δεν συνέβη με το ταμείο. Ενώ ο ΟΤΕ με την νέα συμφωνία εξακολουθεί να εισπράττει έναντι των δόσεων του δανείου,  το σύνολο σχεδόν των εισφορών μας, οι δικαιούχοι του εφάπαξ συνωστίζονται σε μια ατέλειωτη «ουρά» με τον χρονικό ορίζοντα της πληρωμής τους διαρκώς να απομακρύνεται.
Η Αγωνιστική Συνεργασία έχει κάνει από καιρό υπεύθυνη πρόταση βιωσιμότητας του Ταμείου στην κατεύθυνση όχι μόνον να πάρουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι που έφυγαν ή πλησιάζουν στην αποχώρηση, αλλά στην κατεύθυνση το ταμείο να συνεχίσει για πολλά χρόνια, να αποζημιώνει όλους τους σημερινούς αιμοδότες του. Η πρότασή μας συνοψίζεται στα εξής
1.                  Νέος μαθηματικός τύπος που θα διασφαλίζει ότι κάθε δικαιούχος θα πάρει πίσω τις εισφορές του συν κάποιο εύλογο επιτόκιο.
2.                  Κρατική χρηματοδότηση έναντι της διαχρονικής ληστείας του ταμείου (PSI), όπως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ταμείου είχε υποσχεθεί.
3.                  Δραστική μείωση των δανείων του ΟΤΕ, έναντι των κερδών που αποκόμισε από την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
4.                  Θεσμοθέτηση σταθερής εργοδοτικής εισφοράς στο ταμείο, αφού ο ΟΤΕ απαλλάχτηκε από σοβαρό μη μισθολογικό κόστος, με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% πρόσφατα και σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης παλιότερης ΣΣΕ.
5.                  Διεύρυνση της βάσης των συναδέλφων που συνεισφέρουν στο ταμείο. Να μην ξεχνούμε ότι κάποιοι συνάδελφοι της πρώην OTEplus ήταν μέτοχοι του ταμείου αρωγής και μετά την μεταφορά τους στην Cosmote E-Value έπαψαν να είναι.

Χρειάζεται να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική πίεση τόσο στην κυβέρνηση (σημεία 1 και 2), όσο και στην διοίκηση του ΟΤΕ (σημεία 3, 4, και 5)  Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδεολογική εμμονή της στην δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, εις βάρος της διάσωσης του ταμείου αρωγής.                   
Επί της ουσίας ο υπουργός κος Πετρόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει συνολική λύση για όλα τα αντίστοιχα ταμεία που δίνουν εφάπαξ. Δήλωσε ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνεται πιθανότατα στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συμφώνησε ότι το ελάχιστο που πρέπει να δίνει η οποιαδήποτε ρύθμιση είναι το σύνολο των εισφορών που έχουμε δώσει συν κάποιο εύλογο επιτόκιο. Δεν βλέπει θετικά την δυνατότητα επιστροφής στο ταμείο μας μέρους των κλοπιμαίων από το PSI και την διαχρονική ληστεία των αποθεματικών του και τόνισε ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον γνωστό υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ από τον οποίοι έχει γίνει ήδη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών για άλλα ταμεία.
Η αντιπροσωπεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ενημέρωσε τον υπουργό στο περιθώριο της επίσκεψης για δύο ακόμα θέματα. 1) Για την εσφαλμένη αναγραφή της ειδικότητάς μας στο μητρώο του ΙΚΑ. Του επισημάνθηκε ότι από τον Αύγουστο του 2008 που ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ εντάχθηκε στο ΙΚΑ, εκκρεμεί η ορθή αναγραφή των ειδικοτήτων. Το αίτημα αυτό έχει μεταφέρει και η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στην διοίκηση του ΙΚΑ και αναμένεται η επίλυσή του από την συνεργασία των αρμοδίων του ασφαλιστικού οργανισμού και του HR του ΟΤΕ. 2) Η αναδρομική - από το 2008 - ένταξη των εργαζομένων στα τηλεπικοινωνιακά φρεάτια και των εναεριτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εδώ να σημειώσουμε ότι ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2008 και η εγκύκλιος που ορίζει τις ειδικότητες έχει εκδοθεί από το 2011, τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχουν αδικαιολόγητα ολιγωρήσει στην εφαρμογή του και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στις καλωδιακές βλάβες και τους Ρ/Η στους πυλώνες. Σήμερα μετά και το τελευταίο μνημόνιο και τις νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας, η ένταξη στα ΒΑΕ για όσους το δικαιούνται είναι αναγκαία και κατεπείγουσα.
Κλείνοντας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε άλλη μια φορά την ανεπάρκεια ποιοτικής αλλά κυρίως πολιτικής εκπροσώπησης της εργατικής πλευράς. Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε απροετοίμαστοι μπροστά στην εργοδοτική ή την κυβερνητική πλευρά. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποδεικνύεται αναντίστοιχη της κρίσιμης συγκυρίας και των αναγκών των εργαζομένων. Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε από την ταξική σκοπιά με την οποία έχουμε ταχθεί, όχι μόνο για την τύχη του ταμείου αρωγής αλλά για κάθε αίτημα των εργαζομένων. Υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση έναν συνδικαλισμό ανταγωνιστικό με την εργοδοσία, ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, στο πλευρό παλιών και νέων εργαζομένων.  

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online