Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο



Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας,  συνάντηση αντιπροσωπίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υπουργό  Γ. Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο.
Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και είχε για θέματα την εκκρεμότητα με το Ταμείο Αρωγής, τα μισθολογικά κλιμάκια, τη Βαρέα και Ανθυγιεινή ασφάλιση ειδικοτήτων των τηλεπικοινωνιών, την ασφάλιση στο ΙΚΑ με ένσημα «υπάλληλων γραφείου», τη φορολόγηση του Λογαριασμού Νεότητας, καθώς και γενικότερα ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος, κ.α.
1.      Παρουσιάσθηκε το πρόβλημα με την πλήρη αδυναμία του Ταμείου Αρωγής να δίνει εφάπαξ, εξ’ αιτίας του κουρέματος των αποθεματικών του το 2012 με το PSI, των επανειλημμένων εθελούσιων εξόδων και τη χαμηλή εισροή χρημάτων επειδή οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ λιγοστεύουν. Η αντιπροσωπία της ΟΜΕ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους 3.138 συναδέλφους οι οποίοι δικαιούνται εφάπαξ και να βελτιωθεί η εισροή εσόδων εντάσσοντας τους εργαζόμενους των θυγατρικών του Ομίλου στο Ταμείο. Απ’ τη μεριά του υπουργείου ο κ. Κατρούγκαλος θεώρησε «λογική» τη μέριμνα για τις ληξιπρόθεσμες και «ενδιαφέρουσες» τις προτάσεις αύξησης των εσόδων του Ταμείου, όμως επιφυλάχθηκε για μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των εφάπαξ του ΤΑΥΤΕΚΩ. Ακόμη ανέφερε πως δεν μπορεί να δει μια σοβαρή λύση χωρίς τη συμμετοχή του ΟΤΕ και την γενικότερη πορεία της οικονομίας.
2.      Για το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων από το Φεβρουάριο του ΄12 ο υπουργός συνέστησε διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και επιφυλάχθηκε να δει την όποια παρέμβαση του υπουργείου ανάλογα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας στο σχετικό υπόμνημα που ζήτησε να του αποσταλεί.
3.      Για την ένταξη των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες, φρεάτια και εναερίτες, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, απάντησε πως είναι θέμα της εταιρίας και των εργαζομένων να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη ένταξης τους σύμφωνα με τη ρύθμιση του 2011.
4.      Για την ασφάλισή μας με ένσημα του ΙΚΑ «υπάλληλων γραφείου», ανέφερε πως είναι θέμα του εργοδότη να προσδιορίσει την ειδικότητα.
5.      Για την υπερφορολόγηση του Λογαριασμού Νεότητας, επειδή είναι θέμα των οικονομικών υπουργείων παρέπεμψε στον αρμόδιο κ. Χουλιαράκη, αλλά συνέστησε να ξαναδούμε το χαρακτήρα του Λογαριασμού έτσι ώστε να παρακάμψουμε την υψηλή φορολόγηση.
 Από την συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα αυτά των εργασιακών, τη λειτουργία των συνδικάτων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε την αντιπροσωπία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι οι δανειστές προτάσσουν τις αλλαγές στα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων ενώ αντιθέτως προσπαθούν να παραμείνει παγωμένη η δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων. Υπαινίχτηκε δε πως σε μια αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου οι δανειστές θέλουν να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη  την απεργία. Ενημέρωσε επίσης πως η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει κατά προτεραιότητα να ρυθμίσει τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων.
            Η συνάντηση αυτή με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  ήταν μια πρώτη παρουσίαση των σοβαρών αυτών ζητημάτων των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ. Θα ακολουθήσει η κατάθεση ολοκληρωμένου υπομνήματος από τη μεριά της Ομοσπονδίας, που δεν υπήρχε σ’ αυτή τη συνάντηση, στον υφυπουργό και η περεταίρω συζήτηση και η διεκδίκηση λύσεων.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι απαιτείται μια σοβαρή προετοιμασία της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια για την προώθηση αυτών των ζητημάτων στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Χρειάζεται επίσης η συνεχής ενημέρωση όλων των εργαζομένων του Ομίλου και η συμμετοχή τους στη διεκδίκηση.
            Η επίκληση των μνημονιακών δεσμεύσεων από των υπουργό και των δυσκολιών που θέτουν οι δανειστές στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάνουν πιο προφανή την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα κατά της λιτότητας και των μνημονίων.    

 

blogger templates | Make Money Online