Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Εκφυλιστικά φαινόμενα στις συνελεύσεις της ΠΕΤ-ΟΤΕ




Αθήνα 15/2/2016

Εκφυλιστικά φαινόμενα στις συνελεύσεις της ΠΕΤ-ΟΤΕ
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ο κόσμος της εργασίας δοκιμάζεται από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που παράγουν λιτότητα, ύφεση, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, φτώχια και υποτίμηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων.
Δυστυχώς μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, τα αντανακλαστικά του συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζουν να αποδεικνύονται ανεπαρκή. Και δεν μιλάμε για την εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα μνημονιακή ηγεσία της ΓΣΕΕ, ούτε για τις διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Μιλάμε για το σωματείο μας, την ΠΕΤ-ΟΤΕ και ειδικότερα για την ΔΑΚΕ, την παράταξη εκείνη που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι  του σωματείου. Θα περίμενε κανείς λοιπόν από μια παράταξη που είναι το  μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας  στα συνδικάτα,  να υποδυθεί  έστω και υποκριτικά,  τον ρόλο του όψιμου αγανακτισμένου και αντιμνημονιακού, και να  επιζητά να κεφαλαιοποιήσει την δυσαρέσκεια που δημιουργεί η διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών από την παρούσα κυβέρνηση.
Όμως η μακροχρόνια ροπή  της ΔΑΚΕ στην υπεράσπιση μνημονιακών πολιτικών, η προσήλωσή της στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές τις οποίες μετέρχεται, διαμορφώνουν  το πλαίσιο λειτουργίας της, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και της συγκυρίας, στην υπηρεσία της εργοδοσίας και των πιο μαύρων κύκλων της αντίδρασης. Στο δε εσωτερικό της ΔΑΚΕ γίνονται  ανεκτές - ολοένα και πιο ανοικτά – φασίζουσες  πρακτικές , ενώ  οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι φθάνουν συχνά στην απειλή χρήση βίας, στην φίμωση άλλων παρατάξεων, σε λεκτικούς τραμπουκισμούς, και σε ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον συνδικαλιστικών στελεχών.
Με αφορμή τις συνελεύσεις των τοπικών διοικουσών της ΠΕΤ-ΟΤΕ που πραγματοποιούνται αυτές της μέρες,  γίναμε μάρτυρες τέτοιων αντιδημοκρατικών πρακτικών. Στην Λαμία τοπικό στέλεχος της ΔΑΚΕ ευτέλισε την διαδικασία της συνέλευσης αφού μετά την δική του τοποθέτηση και την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ, αντί να ακολουθήσουν οι ομιλητές  των άλλων παρατάξεων, όπως είναι η πάγια διαδικασία,  προέτρεψε τους συναδέλφους να φάνε (!).
Στα Χανιά με ευθύνη της ΔΑΚΕ , με  ανοχή της Συναδελφικής Αλληλεγγύης (ΠΑΣΚΕ) αλλά και συνευθύνη της ΑΣΕ, την συνέλευση μονοπώλησε με ανούσιο τρόπο ένα διαδικαστικό θέμα ενώ οι φωνές, οι ύβρεις και οι λεκτικοί προπηλακισμοί, δημιούργησαν μια απεχθή – ιδιαίτερα για τους νέους – εικόνα για το συνδικάτο. Σοβαρές ευθύνες έχει το κεντρικό ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ που δεν υλοποίησε δική του απόφαση, από τον Ιούλιο του 2015 που θα δρομολογούσε την επίλυση του διαδικαστικού προβλήματος.         
Είμαστε πεισμένοι ότι οι συνάδελφοι στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, περιμένουν από το συνδικάτο να τους κρατά ενημερωμένους και αγωνιστικά διαθέσιμους και όχι να εξαντλεί την όποια δυναμική του σε μια ανούσια συνδικαλιστική αντιπαράθεση χωρίς αρχές. Να στοχεύει στην καλλιέργεια των μεγάλων ιδανικών της εργατικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς  προσφοράς. Να προωθεί την ανάπτυξη αγώνων,  για τους μισθούς, για τις θέσεις εργασίας, τις συνθήκες εργασίας, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με αυταπάρνηση, με ανιδιοτέλεια, για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν οι εταίροι του συνδικαλιστικού δικομματισμού ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ (όπως και αν ονομάζονται μετά το Rebranding), αλλά κυρίως οι συνάδελφοι που τους ανέχονται, τόσο το καλύτερο.

 

blogger templates | Make Money Online