Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΕ-ΟΤΕ: Κάτω τα χέρια από το εναπομείναν 10% του ΟΤΕ


Αριθμ. Πρωτ.                                                                                  Αθήνα 07/06/2016

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Κάτω τα χέρια από το εναπομείναν 10% του ΟΤΕ
Η κυβέρνηση υλοποιώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, φέρνει εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή την μεταφορά και ουσιαστικά την εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ του εναπομείναντος 10% των μετοχών του ΟΤΕ. Μαζί με την απαίτηση των δανειστών για ξεπούλημα του τελευταίου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ και προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, έρχεται και το ξεπούλημα του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται στο πρόσφατο ασφαλιστικό για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ και  στις λεγόμενες υψηλές κύριες συντάξεις.
Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι συνολικά, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, θεωρούμε καταστροφικές αυτές τις πολιτικές και αξιώνουμε  από την κυβέρνηση να μην τις υλοποιήσει.
Είναι γνωστό ότι η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφαλαίο του ΟΤΕ, μετά τις επαναλαμβανόμενες μετοχοποιήσεις της τελευταίας 20ετίας,  που έφθασαν στο 90%, περιορίζεται σε ένα πενιχρό μεν, αλλά παρόλα αυτά σημαντικό 10%.  Συγκεκριμένα το Ελληνικό δημόσιο κατέχει 6 % και ασκεί τα δικαιώματα ψήφου για το 4% που βρίσκεται στην κατοχή του ΙΚΑ.  Με βάση την συμφωνία μετόχων του 2008 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telecom η κατακράτηση του εν λόγω ποσοστού σημαίνει μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Δημόσιο:
  • Διατηρεί δικαίωμα βέτο για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας και της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών
  • Συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΟΤΕ με σημαντικό αριθμό μελών
  • Διατηρεί δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις όπως η αλλαγή έδρας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο κλπ
  • Ασκεί εθνική πολιτική σε σχέση με τα Δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες, που είναι βασικό εργαλείο για την οικονομική & τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, η τελική εκχώρηση  του Ομίλου ΟΤΕ στην DT, αυτό θα σημάνει την οριστική απώλεια έκφρασης των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου στον βασικότερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο, αλλά και γενικότερα στις τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα στην Ελλάδα. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα αδυνατεί να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική που σχετίζεται με την καθολική υπηρεσία, την δυνατότητά της να επηρεάζει την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των πολιτών, τη δυνατότητα πρόσβασης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και την ίδια την εθνική ασφάλεια.
Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους εργαζόμενους στον όμιλο και προετοιμαζόμαστε για κήρυξη αγωνιστικών – απεργιακών κινητοποιήσεων, σε συντονισμό  και συνεννόηση με την ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα των οργανισμών του δημοσίου που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση.
Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αντισταθούν μαζί μας στο οριστικό και τελεσίδικο ξεπούλημα του ΟΤΕ και στον πλήρη αφελληνισμό των τηλεπικοινωνιών της  χώρας, να σταθούν απέναντι στην πολιτική, οικονομική και τεχνολογική υποδούλωση και αποικιοποίηση της χώρας. 

 

blogger templates | Make Money Online