Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Νέα συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ για την Συλλογική Σύμβαση (16-3-2018)

Αθήνα 19-3-2018
Νέα συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ για την Συλλογική Σύμβαση
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/3 μια ακόμα συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
Δυστυχώς με ευθύνη του ηγετικού διδύμου της ΟΜΕ-ΟΤΕ (πρόεδρος, γραμματέας) υπήρξε νέα υπαναχώρηση στο «διεκδικητικό» πλαίσιο. Συγκεκριμένα από την συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ προκύπτει, ότι υπάρχει νέα – άτακτη αυτή την φορά – υποχώρηση, ακόμα και από αυτό το μίζερο πλαίσιο που υιοθέτησαν (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) στο ΔΣ της 29ης Δεκεμβρίου.  Μετά τις νέες υποχωρήσεις της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσής είναι:
  • Αυξήσεις για τους παλιούς εργαζόμενους  1% για το 2018, με 7ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους. (Δηλαδή πραγματική μείωση αποδοχών -10%) 
  • Αυξήσεις για τους προσληφθέντες μετά το 2015 2% για το 2018 και 1,5% για το 2019, με 8ωρο χωρίς διασφάλιση θέσεων εργασίας.
  • Για τους μετά τους 2015 κουπόνια διατροφής 240 € ετησίως. Επιπρόσθετα κουπόνια 260 € για όσους παίρνουν κάτω από 1200€ μικτά.
  • Οι όποιες αυξήσεις στους νέους, θα υπολογίζονται στα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ το αίτημα η τυχούσα προσωπική διαφορά να παραμένει αμετάβλητη, απαντάται έως τώρα αρνητικά.
  • Αποζημίωση απόλυσης:  1) Για τους προσληφθέντες πριν την  9.6.1999 αμετάβλητα (9 τακτικούς μισθούς). 2) Για τους προσληφθέντες πριν την 14.7.2005 (5 τακτικούς μισθούς δηλ.-4) 3) Για τους προσληφθέντες μετά τις 14.7.2005  ότι προβλέπει η νομοθεσία (χωρίς επιπλέον τακτικούς μισθούς) 4) βάση υπολογισμού για άνδρες και γυναίκες τα 25 χρόνια (αντί 23 για γυναίκες και 28 για άνδρες).
  • Άδειες ασθενείας 30 εργάσιμες ημέρες για τους νέους (αντί του ενός ημερολογιακού μήνα) και διπλάσιες για σοβαρές ασθένειες. Παγώνει η συσσώρευση αδειών για τους παλιούς σε ότι μέχρι σήμερα έχουν συσσωρεύσει.
  • Τηλεπικοινωνιακό πακέτο. Αίτημα για έκπτωση σε δεύτερη σταθερή σύνδεση.
  • Ενιαίος τρόπος υπολογισμού της αμοιβής για τις εκτός έδρας μετακινήσεις:
  • Διανυκτερεύσεις: πάνω από 90χλμ. (75 € και έως 100€ ξενοδοχείο)
  • Διημερεύσεις:  με σύστημα δύο ζωνών 50-70 € χλμ 40€ και 70-90 χλμ 55 €.
  • Το δάνειο των 5.000€ γίνεται εφεξής τρεις (3) ατομικοί μικτοί τακτικοί μηνιαίοι μισθοί και θεσμοθετείται περιορισμός στην χορήγησή του (μέχρι 4 φορές)
  • Κατάργηση επιδομάτων όπως: Βιβλιοθήκης Ιατρών, οθόνης Η/Υ, ανθυγιεινό ραδιοτηλεγραφητών, Βελτίωσης συσσιτίου Σταθμών Α/Τ, Επίδομα Ειδικών Συνθηκών Εργασίας (Οξυγονοκολλητών, Συγκολλητών, Στιλβωτών, κλπ). Χειριστικό δακτυλογράφησης και φωτοτυπικού κλπ. Μόνο για όσα από τα παραπάνω επιδόματα προβλέπονταν κατοχύρωση, οι δικαιούχοι θα εξακολουθήσουν να τα παίρνουν. 
  • Κερασάκι στην τούρτα: Η διοίκηση βάζει θέμα αλλαγής του ΕΚΠ στο θέμα καταβολής της μισθοδοσίας και ζητά να μας πληρώνει μια φορά τον μήνα αντί των δύο που προβλέπονται από τον ΕΚΠ. Προς το παρόν φαίνεται να παγώνει το αίτημα που προφανώς μπαίνει σαν λαγός. Αναμένουμε την στιγμή που η φωτισμένη συνδικαλιστική μας ηγεσία θα μας το παρουσιάσει ως κατάκτηση όπως έκανε με το «ροκάνισμα» ενός 15ημέρου το 2017.
Στο μεταξύ έχουν ήδη επισυμβεί όλα εκείνα τα γεγονότα, που στην αλληλουχία τους μας προδιαθέτουν ότι ή κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν θα είχε καλό αποτέλεσμα:
  • Συνεχίζονται και διαιωνίζονται οι ασκούμενες πολιτικές φτωχοποίησης και λιτότητας.
  • Εντείνουν οι δανειστές και τα εγχώρια τσιράκια τους , τις πιέσεις για την μη επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων.
  • Συνεχίζεται και οξύνεται η λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων, που εκφράζεται μέσω της εντατικοποίησης, της τρομοκράτησης των εργαζομένων μέσω της αξιολόγησης και της απαίτησης για περισσότερο «ρεαλισμό» στην διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ.    
  • Τέλος μετά τις εκλογές της ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα αποτελέσματα αναπαράγουν δυστυχώς τους ίδιους συσχετισμούς (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ). Μάλιστα αυτή την φορά παρατηρείται ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που έχουν την σημαντικότερη ευθύνη για την ήττα και την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ. Επιπλέον καταγράφεται η τάση να δημιουργούνται μεγάλες αυτοδυναμίες σε όλα τα μεγάλα σωματεία, αρνητικότατη εξέλιξη, αφού αυτό ενθαρρύνει την εμφάνιση αλαζονικών συμπεριφορών και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις από παρατάξεις που δεν φημίζονται για την προσήλωσή τους στην δημοκρατική αντιπροσώπευση και λειτουργία 
Η υιοθέτηση και η εκφώνηση ενός τέτοιου πλαισίου, θα έπρεπε κανονικά να εξαγριώσει τους εργαζόμενους αφού πλέον διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει πια καμιά προοπτική για μια αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, να διασφαλίζει την δουλειά τους και  να δημιουργεί προοπτική και ελπίδα για τον μέλλον τους. Δυστυχώς οι αιώνιοι εκπρόσωποι του εργοδοτικού, κομματικού, κυβερνητικού και αναθετικού συνδικαλισμού, εξέλαβαν την ψήφο των εργαζομένων ως «λευκή επιταγή» για να διαστρέψουν πλήρως την πραγματικότητα, να ακυρώσουν τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και να υπογράψουν μια ακόμα ντροπιαστική συμφωνία, που θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην εργοδοσία και θα βαθύνει του διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων.      
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ένα τέτοιο πλαίσιο διεκδίκησης ακόμα και αν υιοθετηθεί πλήρως από την διοίκηση αποτελεί ντροπιαστική ήττα για το συνδικάτο. Δεν καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων και είναι πλήρως αναντίστοιχο με την αγωνιστική διαθεσιμότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στις μεγάλες απεργίες του 2017.
Η ηττημένη, εργοδοτική και μνημονιακή πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν έχει καμμιά νομιμοποίηση να φέρει για υπογραφή στο ΔΣ της ΟΜΕ, μια τέτοια ντροπιαστική συνθηκολόγηση. Καλούμε στην πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ να φέρει το κείμενο συμφωνίας όποτε ολοκληρωθεί σε ανοικτή διαβούλευση – δημοψηφισματικού χαρακτήρα - με τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να στείλουν στην ΟΜΕ-ΟΤΕ με κάθε τρόπο (email, FAX, ψηφίσματα, ανακοινώσεις ΤΔΕ) την αντίθεσή τους στην επαπειλούμενη συμφωνία.
Οι ζωές μας  πάνω από τα  κέρδη της εργοδοσίας
Οι ανάγκες μας πάνω από τα μικροσυμφέροντα της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας

 

blogger templates | Make Money Online