Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πρώτα οι Εκλογές, Μετά τα Ψίχουλα



Αθήνα 9-3-2018
Πρώτα οι Εκλογές, Μετά τα Ψίχουλα
Κάθε πράγμα στον καιρό του και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ώρα της: Αφού αθετήθηκαν οι υπογραφές για επαναφορά μισθών και καταβαραθρώθηκαν οι προσδοκίες, σειρά είχαν οι εκλογές των σωματείων. Τώρα πια ανοίγει «διάπλατα» ο δρόμος για αυξήσεις – φιλοδώρημα σε μορφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διετούς διάρκειας. Την ίδια στιγμή που κάποιοι ετοιμάζονται να υπογράψουν μια ακόμα σύμβαση μειώσεων και διαχωρισμών, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράφουν συμβάσεις με αυξήσεις. Μάλλον, όμως, η συνδικαλιστική ηγεσία στον Όμιλο ΟΤΕ, επαναπαύεται στα γνωστά κλισέ (Δεν βλέπετε τι συμβαίνει παραέξω; φτώχεια, πείνα, ανεργία. Εμείς μια χαρά είμαστε!) κι έχει φροντίσει να κατεβάσει τον πήχη σε επίπεδο δαπέδου.
Η συνδικαλιστική ηγεσία, που πρόσφατα ενισχύθηκε στις εκλογές των Σωματείων, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι δικαιώθηκε για την επιλογή της να μην αντιδράσει: στις απολύσεις με το διευθυντικό δικαίωμα του άρθρου 13 στον ΟΤΕ (άρθρο 16 στην Cosmote), στις χαμηλές αξιολογήσεις του προσωπικού, στους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, στην απομάκρυνση του τηλεπικοινωνιακού και οιουδήποτε άλλου παραγωγικού έργου από τον Όμιλο, στη συνεχή μείωση του κόστους εργασίας, στην απαξιωτική συμπεριφορά των “ managers ” προς το ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό να τους αδειάσουν τη γωνιά σε κάποια εθελούσια κ.ο.κ. Συνεπώς, με τη συρρίκνωση της αντίδρασης συνολικά από τις μικρότερες συνδικαλιστικές παρατάξεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κλιμακωθούν με τον πλέον άκομψο τρόπο οι επιθέσεις της Διοίκησης προς τους εργαζομένους του Ομίλου.
Η ίδια συνδικαλιστική ηγεσία είχε καταφέρει προεκλογικά να πείσει κάποιους εργαζόμενους στην E-value να περιμένουν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τον ΠΑΣΕ (όπως τους έχει τάξει το «πράσινο» Ενωτικό) και κάποιους άλλους να περιμένουν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την ΟΜΕ (όπως τους έχει τάξει η γαλάζια ΑΚΕ). Τα ψέμματα έχουν κοντά πόδια, όμως, οι πρασινογαλάζιοι συνδικαλιστές είναι πολύ έμπειροι και ήδη προετοιμάζονται να τους πουλήσουν τα νέα ψέμματα για τις επόμενες εκλογές (δικαστικές διεκδικήσεις, «πλήρη» ένταξη, νέα προνόμια, επαγγελματική εξέλιξη κλπ.).
Στην ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων του 2017, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ ανακοίνωσε τον υπερδιπλασιασμό του μερίσματος για τους επενδυτές, την αύξηση των πελατών αλλά και των πελατών με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και την αύξηση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της αναβάθμισης της εμπειρίας του Πελάτη, την οποία οι managers στον Όμιλο ΟΤΕ έχουν καταφέρει να φθάσουν στο ζενίθ, ενώ την ίδια στιγμή (κατά παγκόσμια πρωτοτυπία) η εμπειρία του εργαζομένου στον Όμιλο ΟΤΕ είναι στο ναδίρ (έχει αξιολογηθεί επιεικώς ως μεταξεταστέος, από το 2010 κι έπειτα). Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, που θα πρέπει να συνηθίζουν να έχουν θετική εμπειρία όταν τους μειώνονται οι αποδοχές (και οι προοπτικές) προκειμένου να αυξάνονται τα κέρδη των μετόχων και των top managers, που είναι οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν δικαίωμα καριέρας.
Κατά τα άλλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ συνεχίζει να διαβουλεύεται πυρετωδώς και να μάχεται μέχρις εσχάτων με άξονα τα εργασιακά συμφέροντα, αλλά και το ρεαλισμό (!) προκειμένου να εξασφαλίσει μία “δίκαιη” Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα πρακτικά της διαπραγμάτευσης δεν είναι ανακοινώσιμα προς τους εργαζομένους και τα φυλάττει η Διοίκηση, αλλά από το τελικό περιεχόμενο θα αντιληφθούμε όλοι - λίαν συντόμως - τις «κόκκινες γραμμές» και τις «αντιστάσεις» του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.  

 

blogger templates | Make Money Online