Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ορίστηκε μεσολαβητής από τον ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ στην E-value - Συνεχίζεται το κακοπαιγμένο θέατρο εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΚ(Ενωτικού) και (Δ)ΑΚΕ




Αθήνα 6-7-2018
Ορίστηκε μεσολαβητής από τον ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ στην E-value
Συνεχίζεται το κακοπαιγμένο θέατρο εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΚ(Ενωτικού) και (Δ)ΑΚΕ
Ορίστηκε χθες κατόπιν κλήρωσης από τον νεοσύστατο ΟΜΕΔ, διαιτητής (και αναπληρωτής) για την εκδίκαση της υπόθεσης που σχετίζεται με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην E-value. Ο δικηγόρος της διοίκησης της E-value παραβρέθηκε αφού πρώτα κατέθεσε σχετικό νομικό έγγραφο για τις επιφυλάξεις της εταιρίας, ουσιαστικά προκειμένου να ισχυροποιήσουν το δικαίωμα τους να εφεσιβάλλουν την όποια απόφαση ενδεχομένως προκύψει και δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα της Διοίκησης.
Λίγες ώρες πριν, η ΟΜΕ είχε συγκαλέσει διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να τραβήξει το αυτί στον ΠΑΣΕ που την παράκαμψε, σε μια αντιπαράθεση φαρσοκωμωδία μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Τα ίδια, λοιπόν, πρόσωπα που λίγους μήνες πριν ψήφισαν μαζί, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εξαιρώντας τους συναδέλφους της E-value, αντιπαρατίθενται με θεατρινίστικο τρόπο με τους συνεργάτες τους στην υπογραφή της ΣΣΕ. Αποδεικνύουν περίτρανα για μια ακόμη φορά, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις. Άλλωστε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΟΜΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ παραδέχθηκε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο για την E-value προέκυψε κατόπιν συζητήσεων που ο ίδιος είχε με τη... Διοίκηση της εταιρείας!! Η παραδοχή αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΕ απάντησε ουσιαστικά στις όποιες απορίες των εργαζομένων της E-value για τον ιδιαίτερα χαμηλό πήχη που έχει θέσει ο ΠΑΣΕ για τις αμοιβές τους (που δεν τους προσφέρει ούτε αξιοπρέπεια, αλλά ούτε καν διαβίωση), την a priori εξαίρεση μεγάλου αριθμού αυτών και τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Το σύνολο των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε αντιληφθεί πλέον ότι το (ΠΑΣΚ)Ενωτικό και η ΑΚΕ ερμηνεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων  ανάλογα με τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς. Η αδυναμία της συνδικαλιστικής ηγεσίας να φρενάρει την ακόρεστη & νοσηρή επιθυμία της Διοίκησης για ασέλγεια επάνω στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων, τους οδηγεί δυστυχώς σε επικίνδυνους θεατρινισμούς και φαιδρές "αντιπαραθέσεις". Για το ποιος από τους δύο θα ωφεληθεί σε εκλογικά ποσοστά καθόλου δεν μας ενδιαφέρει, αρκεί αυτό να μη γίνει σε βάρος των εργαζομένων στην E-value. 
Η θέση του ΠΑΣΚ(Ενωτικού) για το ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν μπορεί να υπογράψει Ομιλική σύμβαση, άρα ούτε ΣΣΕ στην E-value, είναι ανιστόρητη αφού στο παρελθόν η διοίκηση ΟΤΕ έχει υπογράψει με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ομιλικού τύπου συμβάσεις (Otesat-Maritel – επαγγελματικό ταμείο το 2003). Ασχέτως αν η ίδια η ΟΜΕ τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει δείξει καμία ουσιατική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, ο ισχυρισμός αυτός ταυτίζεται με την εργοδοτική άποψη και αποτελεί ηττοπαθή αντίληψη. Πράγματι το νομοθετικό πλαίσιο δεν ευνοεί Ομιλική σύμβαση, αλλά επίσης δεν την αποκλείει. Αν ο συσχετισμός  δυνάμεων το επιτρέπει, αυτές οι συμβάσεις επιβάλλονται ακόμα και αν νομικό πλαίσιο δεν είναι θετικό (μέσα από την ταξική πάλη), αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που ταυτίζουν τον συνδικαλισμό με υποτελείς δημόσιες σχέσεις.
Από την άλλη, η ΑΚΕ μέσω του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ κακώς διαμαρτύρεται. Αφού δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση της υπογραφής ΣΣΕ στις θυγατρικές, τώρα ας παρακολουθεί – και ας στηρίξει -  τις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων.          
Η δική μας τοποθέτηση δεν εστιάζεται στο ποιος (η ΟΜΕ-ΟΤΕ ή ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ) έχει δικαίωμα να υπογράψει συλλογική σύμβαση στην Cosmote E-Value, αλλά στο με ποιο τρόπο αυτό θα διεκδικηθεί και στο τι θα διεκδικηθεί. Αμφισβητούμε δηλαδή την τακτική του ΠΑΣΕ που πήγε στον ΟΜΕΔ χωρίς προηγουμένως να διεκδικήσει αγωνιστικά και δυναμικά την υπογραφή ΣΣΕ από την ανεκδιήγητη Διοίκηση, όπως εγκαίρως προτείναμε. Τέλος, για λόγους ισότητας τουλάχιστον, τίποτα λιγότερο δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν για τους συναδέλφους μας στην E-Value τόσο η ΟΜΕ όσο κι ο ΠΑΣΕ, από την ίδια την σύμβαση που υπέγραψαν για τους υπόλοιπους συναδέλφους στον ΟΤΕ.

 

blogger templates | Make Money Online