Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Απεργία στις 24/9/19


 PDF


Απεργία στις 24/9/19

 Για να αποκρούσουμε τη δεύτερη συναπτή κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύει τη δεύτερη δριμύτατη επίθεση στους εργαζόμενους. Στη συνέχεια της κατάργησης του βάσιμου λόγου απόλυσης και των λοιπών ρυθμίσεων που αδυνάτισαν τη διεκδίκηση σταθερής εργασίας και δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους, επανέρχεται με νέο νομοσχέδιο επιδιώκοντας να αποδυναμώσει με αποφασιστικό τρόπο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με το νέο νομοσχέδιο καταργεί τόσο την υποχρεωτικότητα όσο και την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, απαξιώνει τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, περιθωριοποιεί τον ΟΜΕΔ και καταργεί τη Διαιτησία (αλήθεια που θα αποταθεί τώρα ο ΠΑΣΕ για τους συναδέλφους της E-Value;).

Το νέο νομοσχέδιο προωθεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κυρίως στους εργοδότες, γεγονός που αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα ισχνά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και να οδηγήσει σε «ανάγκη» μεγάλης μείωσης των συντάξεων και ιδιωτικοποίησης τους. Επιπλέον, προωθεί ιδιωτικοποιήσεις και άλλων βασικών αναγκών όπως η ενέργεια και ακόμα το νερό, με απώτερο σκοπό να ωφεληθούν με υπέρογκη κερδοφορία οι μεγάλες πολυεθνικές (όπως άλλωστε συνέβη στις τηλεπικοινωνίες), ενώ από την άλλη πλευρά θα αυξηθούν οι τελικές τιμές στον καταναλωτή, θα μειωθούν οι επενδύσεις και η ποιότητα, θα κατρακυλήσουν οι μισθοί. Επιπλέον και προκειμένου να εδραιωθεί και να επεκταθεί ο φόβος, εισάγουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Στο Αυγουστιάτικο αντεργατικό νομοσχέδιο οι συνδικαλιστικοί φορείς πιάστηκαν σε… διακοπές! Στο τωρινό νομοσχέδιο κάποια γαλάζια παπαγαλάκια που χρησιμοποιούν για παραλλαγή το πράσινο χρώμα, προσπαθούν να διασπάσουν το εργατικό κίνημα, προκηρύσσοντας απεργία αρχικά στις 25 Σεπτέμβρη και τώρα στις 2 Οκτώβρη αρκεί να μην γίνει στις 24  Σεπτέμβρη  πανελλαδική πανεργατική απεργία που πρώτα στην Αθήνα προκήρυξε ομόφωνα το εργατικό κέντρο (ΕΚΑ) και μετά η ΑΔΕΔΥ. Τους καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αλλάξουν ρότα γιατί πια δεν θα κατηγορούνται απλά για διορισμένοι, αλλά για εντελώς ανύπαρκτοι. 


Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ να πάρει απόφαση  για προκήρυξη και στήριξη της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα...

Το ΕΚΑ απεργεί στις 24 Σεπτέμβρη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΕΚΑ απεργεί στις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Απεργούμε:



-            Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων

-            Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας
-            Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών
-            Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του ΟΜΕΔ

-            Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση

-            Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας  και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα

-            Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κλπ)

-            Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

ΘΕΣΕΙΣ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.

·           Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ. Στη θέση αυτή συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, αφού το μέτρο της επέκτασης προστατεύει τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις ίδιες από τη συρρίκνωση στην οποία οδηγεί η αποχώρηση των μελών τους.

·           Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

·           Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, ικανότητα και δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης μισθών.

·           Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

·           Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ μετά την πάροδο του 6μήνου.

·           Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι εργοδότης ή εκπρόσωποι αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης. Ακόμη, η ποινική προστασία να επεκτείνεται και σε περίπτωση παραβίασης ΚΥΑ που εκδίδονται σε περιπτώσεις που είναι ανέφικτη η σύναψη ΣΣΕ, λόγω έλλειψης εργοδοτικής οργάνωσης (άρθρο μόνο του Ν. 435/1968).

·           Να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012.

·           Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιων Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το προγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

·           Να καταργηθεί η υποχρέωση αναφοράς στη διαιτητική απόφαση του περιεχομένου των κανονιστικών όρων άλλων συλλογικών συμβάσεων, που διατηρούνται σε ισχύ, γιατί με τον τρόπο αυτό τίθενται ανυπέρβλητα προσκόμματα στη διατύπωση των «διατηρητικών ρητρών», που στερεότυπα αναφέρονται στις συλλογικές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων τα μέρη της συλλογικής διαφοράς «κτίζουν» στους ήδη διαμορφωμένους όρους εργασίας και όχι σε κενό και από μηδενική βάση.

·           Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν. 4303/2014, όπως, ενδεικτικά, πρόοδος στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων επιχειρήσεων της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για κατάλογο στοιχείων που χαρακτηρίζονται από απόλυτη μονομέρεια υπέρ της εργοδοτικής πλευράς.

·           Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονιακά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.



ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε. – ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 11 π.μ.



Το Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΔΕΔΥ απεργία 24/9/2019


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσα,
Συνάδελφε,
Σε καλούμε να δώσεις το «παρών» στη Γενική Απεργία που αποφασίσαμε, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, να πραγματοποιήσουμε την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019.
Σε καλούμε με τη συμμετοχή σου στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις να δηλώσεις ότι δεν ανέχεσαι νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος σου, να κόψεις το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε για να μην φέρει η κυβέρνηση, στη Βουλή για ψήφιση, νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» με το οποίο, πέρα από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ.,  παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ψήφισε την αντιαπεργιακή ρύθμιση για το 50% + 1, ως προς την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απεργοκτόνας πολιτικής, που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με τη ρύθμιση αυτή, προβλέπεται ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων… συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας […], λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο..», ενώ, «με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δυνατόν να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης», που σημαίνει ότι με απόφαση του υπουργού θα ρυθμιστούν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως αν το 50% + 1 είναι επί του συνόλου των εργαζομένων του χώρου εργασίας ή των μελών του σωματείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών και ζωντανών συζητήσεων και ζυμώσεων που γίνονται μέσα στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, το κυρίαρχο Όργανο που τους αντιπροσωπεύει δηλαδή, και επιδιώκεται η λήψη της απόφασης για απεργία να γίνεται από μακριά, από τα γραφεία της εργοδοσίας ή της διοίκησης και των εγκάθετών της (με το δεδομένο της εργασιακής ζούγκλας,  εργοδοτικής τρομοκρατίας και του αυταρχισμού των διοικήσεων), προκειμένου να ελέγχεται το αποτέλεσμα. Επιχειρούν, με αυτό τον τρόπο, να κόψουν τους δεσμούς μεταξύ των εργαζομένων, να ακυρώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.
Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα τηρούνται «α) το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσή της, β) ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και ε) οι οικονομικές της καταστάσεις, εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες». Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος της λειτουργίας και δράσης των σωματείων.
Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους.
Με το νομοσχέδιο προωθείται η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55. Με την διάταξη αυτή για πρώτη φορά σε Δημόσιες Υπηρεσίες θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων  Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά -και λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων- με ανακυκλούμενους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και μειωμένου ωραρίου.
Προωθείται, επίσης, η μετακύλιση της ευθύνης και η συνεχής απειλή πειθαρχικών διώξεων Υπαλλήλων αν σε διάστημα μόλις ενός μηνός δε γνωμοδοτήσουν για τις «στρατηγικές επενδύσεις», τη στιγμή που η πολυνομία, η πολυπλοκότητα και ασάφεια της νομοθεσίας, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων, η προαπαιτούμενη γνωμοδότηση Συλλογικών Οργάνων, όσο και τεράστια ελλείμματα στελέχωσης και ο φόρτος εργασίας οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα και αυτά είναι που οφείλουν να επιλυθούν. Οι Υπάλληλοι που ελέγχουν επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων με τεράστιες επιπτώσεις δε μπορούν να κάνουν ευσυνείδητα την υπεύθυνη δουλειά τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη πειθαρχικών διώξεων και αυταρχισμού.
Συναδέλφισσα,
Συνάδελφε,
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 απεργούμε και διαδηλώνουμε
Διεκδικούμε:
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.
  • Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
  • Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.
  • Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
  • Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online