Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Απέναντι στον πόλεμο αλλά και στον εθνικισμό απαντάμε ουμανιστικά



PDF

Απέναντι στον πόλεμο αλλά και στον εθνικισμό απαντάμε ουμανιστικά

Με τη συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας, έχει μετατραπεί η Ελλάδα και η Τουρκία σε φυλακές ψυχών, στοιβάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό, καταδικάζοντας και τους κατοίκους σε υποβάθμιση της ζωής τους, όπως γίνεται στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, των οποίων οι κάτοικοι δέχτηκαν πρόσφατα τηv καταστολή των ΜΑΤ.

Την ώρα που όλοι σωπαίνουν και είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ειπωθούν, είναι καθήκον μας ως πολίτες να καλέσουμε κάθε δημοκρατική, προοδευτική φωνή να φωνάξει δυνατά σε Ευρώπη, Ελλάδα και Τουρκία πως όποια κι αν είναι η ερώτηση η απάντηση είναι πάντα μία: Ο άνθρωπος.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες - οι μάσκες έπεσαν

Είναι ανάγκη να ακυρωθεί άμεσα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εκτός των άλλων δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να εκβιάζει. Απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τώρα να παράσχει ταξιδιωτικά έγραφα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να τους διευκολύνει να κατευθυνθούν προς τις χώρες που επιθυμούν, ώστε να αναζητήσουν μια ζωή με ασφάλεια στην Ευρώπη, καταργώντας στην πράξη τις Συμφωνίες του Δουβλίνου.

Οι πόλεμοι που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διεξάγουν επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Περσικού και της Βόρειας Αφρικής πόλεμοι για τους ενεργειακούς πόρους και την γεωπολιτική υπεροχή είναι αυτοί που ισοπέδωσαν χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη και δημιούργησαν τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών. Αυτές τις μέρες το καθεστώς Ερντογάν, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως πιόνια τους απελπισμένους πρόσφυγες σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα ζητώντας από ΕΕ και ΝΑΤΟ περισσότερη χρηματοδότηση και υποστήριξη στην τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εμπεδώσει ένα μίγμα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και εθνικισμού, ενώ κλιμακώνει ακραία την ένταση με την Τουρκία που εκμεταλλεύεται τη δυστυχία των προσφύγων. Παράλληλα αποφεύγει όποια πρωτοβουλία θα ενοχλούσε τους δυτικούς συμμάχους της. Αφήνει στην ησυχία τους τη Μέρκελ και τον Μακρόν και αναλαμβάνει το ρόλο του συνοριοφύλακα της ΕΕ για να αποκομίσει αμφίβολα οικονομικά οφέλη και να προσφέρει τις υπηρεσίες υποτέλειας που επιζητούν.

Ασύμμετρη απειλή είναι οι πολιτικές τις φτώχειας, των πολέμων, του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πραγματική «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι η φτώχεια και ο ρατσισμός. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση των ακροδεξιών μορφωμάτων στα σύνορα αφού επιδιώκουν την ένταση για να ποτίσουν με δηλητήριο την ελληνική κοινωνία που αγωνιά.  Απέναντι σε αυτήν την απειλή η μόνη αντιμετώπιση είναι η συλλογικότητα, η κινητοποίηση, η αλληλεγγύη. Η υπεράσπιση των προσφύγων και των μεταναστών, η απομόνωση των φιλοπόλεμων πολιτικών, είναι σε άμεση σύνδεση με την πάλη για το μισθό, για τη σύνταξη, για τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια αγαθά.

Απέναντι στην πολιτική που διαιρεί τον κόσμο για να επιβάλει τις αντεργατικές αντικοινωνικές πολιτικές, οφείλουμε να αντιτάξουμε την ενότητα των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, την ενότητα μέσα στους αγώνες μας για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Στεκόμαστε απέναντι στον πόλεμο και στον εθνικισμό και όχι στους πρόσφυγες.

 

blogger templates | Make Money Online