Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Για το Κτήριο Ισμήνης 59

 Άρθρο από το 30ο φύλλο του δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας που κυκλοφορεί  

 Κτήριο Ισμήνης 59

 Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει ότι έχει  γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της,  την υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων.  Τούτο έπραξε και κατά την εκκένωση του κτηρίου στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ οπότε και στοίβαξε τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο κτηριακό συγκρότημα στις Τζιτζιφιές που στο σύνολό του είχε προβλήματα προκειμένου να φιλοξενήσει, αλλά ειδικά το κτήριο στην Ισμήνης 59 ήταν παντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο. Εντούτοις, τόσο η διοίκηση όσο και το συνδικάτο «εποίησαν τη νήσσαν».

 

Η Αγωνιστική Συνεργασία έκανε καταγγελία τον Μάρτιο του 2019 στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον Απρίλιο του 2019 στην Πυροσβεστική για την ακαταλληλότητα του κτιρίου στην Ισμήνης 59, με την ακόλουθη τεκμηρίωση:  

1. Η  διοίκηση Ομίλου ΟΤΕ επέβαλε τη μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτές τις «εγκαταστάσεις» χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά και δίχως να γίνει έλεγχος ασφάλειας του κτηρίου.

2. Με επιστολή της αρμόδιας Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας επισημάνθηκαν από τις 23/11/2018 τα σοβαρά ζητήματα που είχαν διαπιστωθεί, αλλά παρά τις διαρκείς ειδοποιήσεις η διοίκηση δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό.

3. Η διοίκηση Ομίλου ΟΤΕ ψευδώς διέδιδε ακόμα κι ένα χρόνο μετά την αρχική εγκατάσταση, ότι η κάλυψη 5 (πέντε) πλήρων ορόφων στο κτήριο της Ισμήνης 59 ήταν προσωρινή, προκειμένου να  καλύψει τις ευθύνες της.

 

Μετά την καταγγελία μας, η Πυροσβεστική έκανε αυτοψία στο χώρο (11 Ιουνίου 2019) και με έκθεσή της στοιχειοθέτησε ότι ο χώρος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των εργαζόμενων και έπρεπε να αδειάσει. Ανέφερε ταυτόχρονα ότι ακόμα και με το άδειασμα του χώρου, η διοίκηση συνέχιζε να είχε ευθύνες για την επιλογή της να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα τόσων εργαζομένων.

 

Σημειώνουμε ότι δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν: Όλοι, διοίκηση και συνδικάτα, ήταν ενήμεροι της κατάστασης και των κινήσεών μας. Τους προτρέψαμε, δε, πολλές φορές να πράξουν εκείνοι θεσμικά. Αφού, όμως, δεν το έπραξαν τότε επιτελέσαμε το ρόλο μας και διασφαλίσαμε τους συναδέλφους/συναδέλφισσες.

 

Οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας θα μπορούσαν να είχαν συνδράμει πιο αποφασιστικά, αλλά καθιστούνται ουσιαστικά ανίσχυρες, με τον τρόπο που έχουν πολυδιασπαστεί με ευθύνη της ηγεσίας των συνδικάτων, δηλαδή του ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) και της (Δ)ΑΚΕ.

 

Διερωτόμαστε, τι στ’ αλήθεια θα είχε γίνει στον σεισμό  αν όλος ο κόσμος ήταν στο κτίριο της Ισμήνης 59; Και τι θα γίνει αν – ο μη γένοιτο – υπάρξει ισχυρός σεισμός με βάση τα όσα είδαμε στην εκκένωση του κτηρίου Β στην Θησέως 330;  Ας πράξει κάποια στιγμή η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ όχι μόνο όσα εξαναγκάζεται να κάνει από εκθέσεις των θεσμικών φορέων, αλλά και όσα κοινωνικά θα όφειλε προς τις ζωές και την ακεραιότητα των εργαζομένων της. Η ζωή μας δεν τιμάτε με κανενός είδους «κόστος».

 

 

blogger templates | Make Money Online